Film/TV

22. Liffe: 114 filmov po načelu 'vsega po malem za vse'

Ljubljana, 19. 10. 2011 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na 22. filmskem festivalu Liffe se letos obeta veliko novih filmov znanih filmskih režiserjev, retrospektiva Davida Cronenberga, fokus mladega grškega filma, zavrela pa bosta tudi prvenec Nejca Gazvode in drugi film Mitje Okorna, ki ga je posnel na Poljskem.

Koža, v kateri živim (režija: Pedro Almodovar)
Koža, v kateri živim (režija: Pedro Almodovar) FOTO: Liffe

Filmski festival Liffe bo letos v svoji 22. izdaji potekal med 9. in 20. novembrom. Organizatorji, na čelu s programskim direktorjem Simonom Popkom, obljubljajo 114 filmov, od tega 12 kratkih.

Nevarna metoda (režija: David Cronenberg)
Nevarna metoda (režija: David Cronenberg) FOTO: Liffe
Svečano odprtje bo v sredo, 9. novembra, ob 20. uri v Cankarjevem domu, kjer bodo s filmom Policist (The Guard) režiserja Johna Michaela McDonagha, v katerem igra tudi Katarina Čas, odprli letošnji slovenski praznik za vse filmoljubce.

V sekciji Perspektive, uradnem tekmovalnem sklopu mladih režiserjev, kjer bodo podelili nagrado vodomec, velja omeniti predvsem film Izlet, prvenec domačega režiserja Nejca Gazvode, ki so ga nagradili tudi na letošnjem Festivalu slovenskega filma. V Predpremierah bodo predstavljeni novi izdelki filmskih prvokategornikov, med njimi Elitni vod 2 (Jose Padilha), Gospodinja (Francois Ozon), Koža, v kateri živim (Pedro Almodovar), Melanholija (Lars Von Trier), Nevarna metoda (David Cronenberg), Policist (John Michael McDonagh), Polnoč v Parizu (Woody Allen) in Pisma sv. Nikolaju (Mitja Okorn). Pri slednjem gre za drugi film domačega avtorja, ki je svoj kruh in pogoje za delo dobil na Poljskem, kjer so mu po uspešni režiji TV-serije zaupali (za evropske razmere) visokoproračunski film, ki si ga bomo sedaj lahko ogledali tudi v Sloveniji. V filmu Policist pa je mednarodno debitirala tudi naša igralka Katarina Čas, ki sedaj cilja tudi na Hollywood.

Polnoč v Parizu (režija: Woody Allen)
Polnoč v Parizu (režija: Woody Allen) FOTO: Liffe

Sekcija Kralji in kraljice ponuja dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma, med katerimi letos velja omeniti filme Faust (Aleksandr Sokurov), ki je dobitnik zlatega leva v Benetkah, Sramota (Steve McQueen) in Torinski konj (Bela Tarr). Panorama svetovnega filma bo postregla s festivalskimi favoriti s petih celin, med njimi so tudi Orkester (Pjer Žalica), film o kultnem Plavem orkestru, 17 deklet (D. in M. Coulin) in Nanga Parbat (Joseph Vilsmaier).

Melanholija (režija: Lars von Trier)
Melanholija (režija: Lars von Trier) FOTO: Liffe

Ekstravaganca bo letos v črnohumorni maniri postregla z drznejšimi in žgečkljivimi vsebinami, v Fokusu se bo predstavila "vroča" nacionalna kinematografija mladega grškega filma, avtorsko retrospektivo so letos posvetili kanadskemu režiserju Davidu Cronenbergu, in sicer njegovim zgodnjim delom (Stereo, Skanerji, Videodrom, Hitra družba, Srh, Besnilo, Zalega, Zločini prihodnosti). Še ena retrospektiva se bo posvetila fenomenu t. i. meta-filma, kjer gre za filme, ki se ukvarjajo sami s sabo, z ustvarjalnim procesom in brisanjem tanke meje med realnim in namišljenim. V sekciji Posvečeno bo 'carte blanche' zdaj že znameniti avstrijsko-nemški kritiški skupni Ferronijeva brigada (The Ferroni Brigade), ki je pripravila programski sklop, posvečen klasičnemu finskemu filmu štiridesetih in petdesetih let. V Kinu-integral so pripravili pregled španske šole filmske avantgarde, v Svetu na kratko, tekmovalni program kratkih filmov, v Kinobalonu pa filme, posvečena otrokom in mladini od 7. do 14. leta.

Orkester (režija: Pjer Žalica)
Orkester (režija: Pjer Žalica) FOTO: Liffe

V spremljevalnem programu bodo tudi letos pogovori s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci, med drugim pa tudi seminar Medsosedsko koprodukcijsko srečanje MEDIA, okrogla miza O filmu nekoliko drugače: Filmi, prilagojeni za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne gledalke in gledalce, predavanje z videoprojekcijo Mitje Okorna Od nizko- do visokoproračunskega filmskega ustvarjanja, Filmogram (razstava na temo film in fotografija).

Svetovnih zvezdnikov na Liffu ne bo, saj po Popkovih besedah ni tako koncipiran. Festival naj bi sicer obiskalo okoli 50 gostov, glavne "zvezde" pa bodo filmski izdelki. Filme si bo moč ogledati v dveh dvoranah Cankarjevega doma, na novo odprtem Kinu Komuna, Slovenski kinoteki, Kinu Šiška, določene filme pa bodo zavrteli tudi v štajerski prestolnici.

Gospodinja (režija: Francois Ozon)
Gospodinja (režija: Francois Ozon) FOTO: Liffe

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orangensaft
10. 11. 2011 07.29
1. Bravo za Okorna. Prav se je odločo: Pa tut odpiljen film zgleda. 2. Res je, da gre za Ljubljanski festival (in hvala, da ga je 1 delček tudi v Mariboru), ampak vsaj po 1 film bi moral v vsako vas, ki ima kinodvorano, ker ljudje vse preveč pozabljajo na kvaliteten film in obožujejo blokbasterje. 3. Ko bi le bile karte cenejše... Ali pa več denarja. Na žalost moram vsako leto naredit zelo ozek izbor, pa kar vsi so za pogledat. 4. Komaj čakam Izlet. Ampak kaj res ni več slovenskih filmov na voljo?
CyChick85
27. 10. 2011 09.37
Jaz tudi grem. Ožji izbor že narejen!
bebo3
20. 10. 2011 15.08
SabK
19. 10. 2011 18.10
liffe je svetoun :) greš? grem! :)