Film/TV

Biografski film o Tolkienu bo režiral finski režiser

Helsinki, 27. 07. 2017 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hollywoodski biografski film o J.R.R. Tolkienu, avtorju trilogije Gospodar prstanov, bo režiral finski režiser Dome Karukoski. Avdicije za igralce že potekajo, a v Helsinkih ostajajo skrivnostni glede imen.

John Ronald Reuel Tolkien je bil profesor stare angleščine ter angleškega jezika in književnosti.
John Ronald Reuel Tolkien je bil profesor stare angleščine ter angleškega jezika in književnosti. FOTO:

Iz filmskega podjetja Helsinki Filmi so javili, da bo finski režiser Dome Karukoski (Levje srce, Godrnjač) režiral hollywoodski biografski film o J.R.R. Tolkienu, avtorju trilogije Gospodar prstanov.

V filmskem podjetju z izjemo imena režiserja niso potrdili, ali scenarij za Tolkienovo biografijo podpisujeta David Gleeson in Stephen Beresford, niti tega, kdo bo prevzel glavno vlogo. Po pisanju Deadlinea naj bi film predstavil pisateljeva formativna leta, ki jih je preživel kot sirota in je prijateljstvo, ljubezen in ustvarjalni navdih našel v šoli, v skupini izobčencev. Prav tako naj bi se navezal na Tolkienovo doživljanje prve svetovne vojne, ki je pomembno zaznamovalo njegovo pisanje.

Karukoski je najbolj znan po režiji filma Tom Of Finland, v katerem je predstavljeno življenje vidnega homoseksualca 20. stoletja, umetnika Toukoja Laaksonena. Velja za enega vidnejših finskih režiserjev mlade generacije.

Tolkien, ki se je rodil leta 1892, je bil profesor stare angleščine ter angleškega jezika in književnosti, delal pa je tudi kot leksikograf. Njegov opus poleg najbolj poznanih, Gospodarja prstanov in Hobita, vsebuje še številne druge naslove. Večino njegovih del, gre predvsem za fantazijsko literaturo, so izdali po njegovi smrti.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paxvobiscum
27. 07. 2017 21.42
Tolkien je bil prvovrsten čudak.
schrodingerScat
27. 07. 2017 11.13
+3
zgodba filma se bo fokusirala na 12 let sedenja za mizo in pisanja gospodarja prstanov.