Film/TV

Film Adria Blues navdušil v Sarajevu

Sarajevo, 21. 08. 2013 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Film Adria Blues režiserja in scenarista Miroslava Mandića so prikazali v posebni sekciji sarajevskega filmskega festivala. Tamkajšnje občinstvo je film sprejelo zelo dobro.

Ekipa filma Adria Blues na rdeči preprogi
Ekipa filma Adria Blues na rdeči preprogi FOTO: Film servis SFF

V sklopu novega programa Sarajevo Film Festival Guests Present so zavrteli tudi film Adria Blues režiserja in scenarista Miroslava Mandića. Uvodno besedo je podal sam direktor SFF Mirsad Purivatra, občinstvo v do zadnjega kotička napolnjeni dvorani pa je z navdušenjem pozdravilo duhovito zgodbo o "ugasnjenih" ljudeh. Adria Blues tako uspešno nadaljuje svojo pot po filmskih festivalih (Karlovi Vari, Pulj, Džečeon, Sarajevo).

Film je na petem mestu po glasovanju občinstva.
Film je na petem mestu po glasovanju občinstva. FOTO: Film servis SFF

Ljubitelji filma, novinarji in filmski delavci so izjemno toplo sprejeli duhovito zgodbo o nekdanji zvezdi pronicljivega, poetičnega in veselo angažiranega novega vala ter o generaciji ljudi v tranziciji, ki med reševanjem rokerjevega konflikta s stvarnostjo spoznavajo lastne napake. Poleg režiserja in scenarista Mandića so se občinstvu poklonili producent Frenk Celarc, producentka Amra Bakšić Čamo ter glavna igralca Mojca Funkl in Senad Bašić. Projekciji je sledilo še zelo čustveno obarvano druženje, na katerem so filmski ustvarjalci odgovarjali na vprašanja občinstva.

Film bo v Sarajevu doživel še dve projekciji, do konca leta pa bo prikazan še na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, v makedonskem Skopju in turškem Izmirju. Na dan premiere na Ljubljanskem gradu si bo slovensko občinstvo film lahko ogledalo tudi na Jesenicah, takoj za tem pa v Novem mestu in Trbovljah (28. 8.), na Ptuju in v Murski Soboti (29. 8.), v Kranju in Mariboru (30. 8.), v Pivki, Izoli in Domžalah (31. 8.), v Velenju (2. 9.) in Celju (3. 9.).

Dolgo pričakovani celovečerni film Miroslava Mandića, režiserja in soustvarjalca kultne nadaljevanke Top lista nadrealista in večkrat nagrajenih filmov Život radnika in Brak radnika, je zgodba o Toniju Riffu, rokovski zvezdi iz 80. let, ki je med vojno prišel v Slovenijo, se poročil s svojo takratno oboževalko Sonjo in se že dve desetletji ne premakne z mrtve točke. Preživlja ga žena, ki dela na vroči liniji, medtem ko Toni cele dneve igra tetris. Ena njenih stalnih telefonskih strank, hotelir Maks, se ponudi, da organizira nastop njenega moža v svojem hotelu na slovenski obali. Sonja prepriča Tonija, da se konec tedna odpeljeta na Obalo, a mu koncerta ne omeni. Ko prideta pred hotel Adria, ki je polepljen s plakati za koncert, Toni dojame, da ga je žena pripeljala tja pod pretvezo. Zapre se v sobo in se ne odziva na Sonjine prošnje, ona pa v tem koncertu vidi edini izhod iz njegove apatije.

Film Adria Blues je navdušil občinstvo na filmskem festivalu v Sarajevu.
Film Adria Blues je navdušil občinstvo na filmskem festivalu v Sarajevu. FOTO: Arhiv naročnika

Glavni vlogi v filmu igrata priznani bosanski igralec Senad Bašić (Kod amidže Idriza, Gori vatra, Savršeni krug), ki je igral v več kot 30 celovečernih filmih, ter Mojca Funkl, večkrat nagrajena igralka MGL, za katero je to prva glavna vloga v celovečernem filmu. Igralsko zasedbo tvorijo še Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babič, Branko Završan, Lotos Šparovec, Nataša Tič Ralijan, Jernej Čampelj ter Inti Šraj. Prvič v filmu nastopa Maja Taraniš, pomembno vlogo pa ima hrvaški igralec Franjo Dijak. V filmu nastopa tudi ljubljanska skupina Leaf Fat s pevko Valentino Plaskan.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.