Film/TV

Film 'Košarkar naj bo' premierno v Sarajevu

Sarajevo, 16. 08. 2017 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na sarajevskem filmskem festivalu je včeraj premiero doživel nov slovenski mladinski film 'Košarkar naj bo.' Naslov je mladim in odraslim že dobro znan, saj je film nastal po knjigi, ki so jo različne generacije mladih za svojo najljubšo izbrale že toliko krat, da so se nazadnje odločili, da jo celo izločijo iz tekmovanja.

Ustvarjalci na rdeči sarajevski preprogi.
Ustvarjalci na rdeči sarajevski preprogi. FOTO: Arhiv avtorja

Otroško-mladinski film 'Košarkar naj bo,' ki je v režiji Borisa Petkoviča nastal po istoimenski uspešni knjižni predlogi Primoža Suhodolčana, je doživel premiero v otroškem programu 23. sarajevskega filmskega festivala. Polna dvorana Gledališča mladih je film in ekipo nagradila z dolgim aplavzom.

Režiser Boris Petkovič je bil navdušen že nad uvrstitvijo filma v festivalski program: "Filmski festival v Sarajevu je najbolj prestižen filmski festival v regiji, z dolgoletno tradicijo, kamor se z veseljem vračam. Izjemno me veseli, da se je lahko 'Košarkar naj bo' tukaj premierno predstavil mednarodni javnosti." Po njegovi presoji je film namenjen vsem generacijam: "Če imate le majhen delček otroka v sebi, je to film za vas, ne glede na to, koliko ste stari."

V spodnjem videoprispevku si lahko ogledate, kakšni so bili odzivi igralcev in ustvarjalcev, potem ko so si sami film ogledali prvič:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na rdeči preprogi v Sarajevu so se režiserju pridružili igralci Klemen Kostrevc, Gaja Filač, Matija Brodnik, Lado Bizovičar, Gojmir Lešnjak - Gojc, Marko Miladinovič in Matjaž Javšnik. Ta je o filmu povedal: "Res je fajn, mladi igralci so vrhunski, zgodba je krasna, imamo vse, kar dober film potrebuje." Klemen Kostrevc, ki pred vlogo protagonista Rante ni imel nobenih igralskih izkušenj, pa je dejal, da mu je bila vloga glavnega lika pisana na kožo. Premiera je bila zanj posebno doživetje: "Že pred filmom je bilo čutiti super odziv s strani publike, bučen aplavz na koncu pa je presegel vsa pričakovanja."

Njegova mlada soigralka Gaja Filač je bila po drugi strani na sarajevskem festivalu že tretjič."Vseeno pa sem imela pred prihodom tremo, saj gre za pomemben festival, ki je meni osebno zelo ljub. V trenutku, ko sem vstopila v dvorano, je vsa ta trema kar naenkrat izginila, morda zaradi dobre družbe in pozitivne energije." Dodala je še: "Odlično je bilo videti, da je tuje občinstvo tako dobro sprejelo film." Poleg omenjenih igralcev v filmu nastopata še Ana Maria Mitić in Saša Pavček.

Trije glavni junaki v soju žarometov.
Trije glavni junaki v soju žarometov. FOTO: Arhiv avtorja

'Košarkar naj bo' je zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in izredno visokem Ranti, ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. S tem se za Ranto začne razburljiva pot, pri vseh šolskih in obšolskih dogodivščinah pa ga spremlja in spodbuja duhoviti prijatelj/menedžer Smodlak. Iz lene nerode počasi zraste zagrizen športnik, zvest prijatelj in privlačen fant.

Knjiga je izšla leta 1994, pisatelj pa pravi, da je vedno menil, da bi po njej lahko nastal odličen film. Doma si ga bomo lahko predpremierno ogledali 7. septembra v Cankarjevem domu v Ljubljani. Nato bo na ogled še v kinematografih po vsej Sloveniji.

Oglejte si napovednik filma:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na sarajevskem filmskem festivalu, ki se je začel še med vojno, ko so filme predvajali v zakloniščih, se je letos predstavilo še nekaj slovenskih stvaritev. V tekmovalnem programu sta dva dokumentarca – 'Družina' Roka Bička ter 'Playing Men' Matjaža Ivanišina. Za nagrado se poteguje tudi študentski kratki film 'Ljubljana - München 15:27' Katarine Morano.

V otroškem programu se predstavljajo trije novi animirani filmi o junaku Koyii Kolje Sakside. Veliko zanimanja pa sta poželi še dve koprodukciji, pri katerih je sodelovala Slovenija: celovečerec 'Moški ne jočejo' Alena Drljevića ter kratki film 'V modrino' Antoanete Alamat Kusanović.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vstajnik1941
17. 08. 2017 08.06
+0
A je glavnemu liku ime Hasim? Glede na rdečuharsko ekipo je to spet vržen dnar skoz okno.