Film/TV

FOTO: Film Srečen za umret navdušil tako staro kot mlado

Ljubljana, 04. 04. 2013 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Teja Pelko
Komentarji
0

Bili smo na premieri komične drame Srečen za umret, katere glavni nauk je, da za življenje nikoli ni prepozno. S kar petimi vesnami in nagrado občinstva nagrajeni celovečerec je v kinokompleks privabil številne filmofile, ki niso napolnili le ene, ampak kar dve dvorani.

"Mi smo zelo uživali, ko smo delali ta film, in upam, da boste tudi vi uživali, ko ga boste gledali," je pred začetkom filma gledalcem v dvorani dejal njegov scenarist in režiser Matevž Luzar ter sodeč po aplavzu in izmenjavi mnenj po projekciji se mu je njegova želja več kot uresničila.

Da je Matevž Luzar s svojim prvim celovečernim filmom Srečen za umret "zadel v polno", je dokazal že na zadnjem Festivalu slovenskega filma, saj je grenko-sladka komedija o upokojencu, ki se odloči, da bo srečen, preden umre, dobila nagrado občinstva za najboljši film, vesno za najboljši scenarij, vesno za najboljšo fotografijo, vesno za najboljšo scenografijo, vesno za najboljšo kostumografijo in vesno za najboljši ton. Očitno se je dober glas o filmu od septembra dodobra razširil, saj je bilo zanimanje za premiero tako zelo veliko, da so jo morali izvesti v kar dveh dvoranah, kar so storili z nekajminutnim razmakom, tako da je lahko Luzar nekaj besed o filmu povedal vsem gledalcem.

Igralski starosti: Evgen Car in Dare Valič ter režiser in dramatik Dušan Jovanović
Igralski starosti: Evgen Car in Dare Valič ter režiser in dramatik Dušan Jovanović FOTO: Miro Majcen

Nam pa je zaupal naslednje: "Ideja za ta film se je rodila iz mojega opazovanja sveta, iz katerega sem izluščil neke stvari, ki so me zanimale, in nekako se je vse skupaj združilo v ta film. Govoril sem tudi s starejšimi ljudmi in hodil po domovih starejših občanov. Za vsak film je potrebno narediti raziskavo, saj lahko le tako kredibilno predstaviš stvari. Veliko so mi pomagali tudi igralci in starejši del ekipe. Evgena Carja sem od vsega začetka želel imeti v glavni vlogi, saj sem z njim sodeloval že pri svojem diplomskem filmu Vučko, tako da sva nekako samo nadaljevala to pot. Tudi ostali igralci, ki so prebrali scenarij, so bili takoj za. Všeč jim je bila zgodba in fino nam je bilo delati skupaj. Nekako smo se dopolnjevali. Igralci so tako nadgradili te like, ki sem jih jaz napisal, da so res zaživeli na platnu," nam je dejal Luzar, kot svojo najlepšo izkušnjo s snemanja filma pa izpostavil kar snemanje samo, saj je zanj to nekaj najlepšega, kar se da doživeti. V celovečercu nastopa tudi že pokojni Polde Bibič, kar je bila njegova zadnja filmska vloga. Kot nam je zaupal Luzar, si šteje v čast, da je lahko delal tudi z njim. Na naše vprašanje, ali je pričakoval tolikšno število nagrad na FSF in tako dober odziv gledalcev, je odgovoril: "Težko je kar koli vnaprej pričakovati, je pa bila zame to zelo lepa izkušnja, da so ljudje tako lepo sprejeli film tako v Portorožu kot tu danes. Meni najbolj draga nagrada je nagrada občinstva, saj gre za direktni odziv publike."

Evgen Car nam je zaupal, da se je, takoj ko je izvedel, da je dobil vlogo, zanjo začel dodatno fizično in duhovno pripravljati.
Evgen Car nam je zaupal, da se je, takoj ko je izvedel, da je dobil vlogo, zanjo začel dodatno fizično in duhovno pripravljati. FOTO: Miro Majcen
Evgen Car, ki v glavni vlogi upodablja 76-letnega upokojenega učitelja glasbe Ivana, nam je zaupal, da mu je bil scenarij, že ko ga je prvič prebral, milo rečeno zelo všeč. "Takoj sem poklical Luzarja, ko sem izvedel, da bom jaz igral, pa sem se začel dodatno fizično in duhovno pripravljati, da sem dobil malo kondicije. Jaz potrebujem ogromno časa za pripravo, da se potem na sceni dobro počutim," nam je povedal Car in dodal, da mu je z Matevžem užitek delati. "Zdaj se že dobro poznava. Pred snemanjem sva imela tudi mesec, dva vaj, tako da se nama na sceni po enem tednu sploh ni bilo več potrebno pogovarjati, saj sva čutila eden drugega in to je bilo vse. Najhuje je bilo, ko sva z Mileno (Zupančič – op. a.) snemala čakanje na avtobus in je termometer na banki kazal –7 stopinj Celzija, pred sabo pa sva imela še dve uri snemanja. Naju je pošteno zeblo," nam je dejal igralec, ki pa sam sebe ne gleda preveč rad. "Raje bi gledal koga drugega, mi je pa bilo za spoznanje lažje kot prvič v Portorožu. Se mi zdi, da sem tokrat drugače gledal kot takrat." Car nam je zaupal še, da s starostjo nima težav, saj je bil v življenju zadovoljen človek vse od mladosti naprej. "Študiral sem tisto, kar sem si želel, in to tudi počel celo življenje, zato ne smem niti slučajno kdaj reči, da nisem zadovoljen, tudi nesramno bi bilo, če bi. Želel bi, da bi vsi tako mislili, saj menim, da bi bilo potem tudi življenje lepše."

Film je navdušil tudi igralca Borisa Cavazzo: "Super film, eden boljših slovenskih filmov. Mislim, da bo imel veliko gledanost in da bo pobral kar nekaj nagrad tudi izven naše domovine. Všeč mi je konec, ker ga je pustil odprtega. Sem ga ravno vprašal, če je kdo umrl, pa je rekel: 'Ne vem'," nam je zaupal Cavazza, na naše vprašanje, če je morda že tudi sam kdaj razmišljal o domu, pa nam je dejal: "Verjetno bom šel tja, kot vsi, saj ne moreš tega prenesti na sinove ali koga drugega. Pa saj je v domu kar v redu, kot vidim. Eni domovi so sicer zelo grdi in grozni, eni pa so kar 'nobel'. Ta je bil srednje dober, pa dobre sestre je imel," nam je v smehu dejal igralec.

Nad prikazanim je bila zelo navdušena tudi simpatična voditeljica oddaje Ana kuha Ana Kristanc: "Film je bil meni osebno zelo zelo zelo dober. Sem bila presenečena. Pozitivno. Veliko je bilo luštnih in komičnih prizorov, pa tudi glavni igralec je bil res fantastičen. Noro. Film ti da zelo misliti, tako da priporočam ogled tudi mladim," je za naš portal povedala Ana, ki je velik filmofil: "S fantom pogledava praktično vse filme, ne glede na zvrst. Tudi slovenske. Vsakič znova me presenetijo," nam je za konec še zaupala Ana.

Ana Kristanc s fantom
Ana Kristanc s fantom FOTO: Miro Majcen