Film/TV

Ganz prejme evropskega oskarja

Berlin, 15. 09. 2010 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Igralec Bruno Ganz je letošnji nagrajenec Evropske filmske akademije (EFA) za življenjsko delo. Nagrado mu bodo izročili na slovesnosti 4. decembra v Talinu.

Brungo Ganz je zablestel v filmih, kot so Nebo nad Berlinom ...
Brungo Ganz je zablestel v filmih, kot so Nebo nad Berlinom ... FOTO: Reuters

Nemški igralec Bruno Ganz je svoj obraz posodil nekaterim nepozabnim filmskim likom, recimo kot angel v filmu Nebo nad Berlinom (1987) Wima Wendersa, v italijanski komediji Pane e tulipani (2000) Silvia Soldinija, izvrstno pa se je vživel tudi v Adolfa Hitlerja v filmu Oliverja Hirschbiegla v filmu Propad (2004). Za slednjo je dobil same pohvalne kritike.

... nazadnje pa je naravnost navdušil v vlogi Adolfa Hitlerja v filmu Propad.
... nazadnje pa je naravnost navdušil v vlogi Adolfa Hitlerja v filmu Propad. FOTO: Reuters

V 70. in 80. letih je Ganz, ki bo marca dopolnil 70 let, snemal z velikani nemškega avtorskega filma, kot so Werner Herzog (Nosferatu: Phantom der Nacht), Volker Schlöndorff (Die Fälschung) in Wim Wenders (Der amerikanische Freund, Der Himmel über Berlin). Vloge so mu prinesle svetovno prepoznavnost.

Na svoji impresivni mednarodni igralski poti je delal tudi z drugimi znanimi režiserji, med njimi so Eric Rohmer (La marquise d'O), Theo Angelopoulos (Mia aioniotita kai mia mera) in Francis Ford Coppola (Youth without Youth). Zaigral je v Luthru Erica Tilla, filmu Der Baader Meinhof Complex Ulija Edla in Bralcu Stephena Daldryja. Skupaj z igralko Iris Berben so ga letos izvolili za predsednika Nemške filmske akademije (Deutsche Filmakademie).

Ganz je iz italijansko-švicarske družine, že zgodaj se je opredelil za igralski poklic. Pri devetnajstih letih je debitiral na filmu, v Der Herr mit der schwarzen Melone. Igralsko šolo je obiskoval v Zürichu. Potem je igral po nemških teatrih, v Göttingenu, Bremnu, tu je sodeloval tudi pri projektih Petra Zadeka. S Petrom Steinom je sodeloval pri številnih odrskih predstavah.

Evropske filmske nagrade so lani prvič podelili v Bochumu, kar je bil uvod v prireditve Evropske prestolnice kulture prihodnje Porurje - Ruhr 2010. Letos bo slovesnost torej v Tallinnu, ki bo prihodnje leto nosil naziv Evropska prestolnica kulture.

Leta 1970 se je priključil ansamblu Berliner Schaubühne, režirali so ga še Claus Peymann, Klaus Michael Grüber, Luc Bondy, Dieter Dorn in drugi. Leta 1972 je prvič nastopil na salzburškem festivalu v krstni uprizoritvi dela Thomasa Bernharda Der Ignorant und der Wahnsinnige. Z vlogo v tej drami je postal igralec leta.

Leta 2000 je Ganz zablestel kot Faust v 21 ur dolgi Steinovi inscenaciji Goethejevega Fausta I in Fausta II.; premiera je bila v Hannovru, potem so s predstavo gostovali v Berlinu in na Dunaju. Leta 2003 se je Ganz podal še v dunajski Burgtheater in tam nastopil v Sofoklejevem Ojdipu na Kolonu.

 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ValterUdovernik
18. 09. 2010 23.09
Na zalost Slovenci ne vemo koliko, zares dobrih igralcev premore Evropa.
marko.peser@gmail.com
16. 09. 2010 16.43
to je torej igralec ki se skriva za legendarnim "angry hitler" memejem s katerim so upodobili že vse mogoče in nemogoče situacije :)