Film/TV

Kako sem krvavela v kuhinji MasterChef

Ljubljana, 06. 03. 2017 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Kot avtohtona slovenska kavčarka, sem ob gledanju MasterChefa vedno tulila v televizor in nadirala tekmovalce, če so nesposobni pripraviti določeno jed v omejenem času in jo postreči. Pač nacionalni šport, da mi pred zasloni vse vemo, oni tam na drugi strani pa so nesposobni.

Katja Klavora je na lastni koži preizkusila, kako izgleda tekmovanje v Masterchefu.
Katja Klavora je na lastni koži preizkusila, kako izgleda tekmovanje v Masterchefu. FOTO: Masterchef izkušnja

Prav zaradi takšnega stališča sem se, ko sem postala odgovorna za odnose z javnostmi za projekt MasterChef Slovenija, odločila, da v poskusnem tednu vstopim v MasterChef kuhinjo in začutim, kako se počutijo oni. Vas zanima, kako bom letos gledala oddajo MasterChef? Berite naprej.

Sodnike Almo, Karima in Luko sem spoznala na promocijskem fotkanju. Takoj sem začutila njihovo energijo in povezanost, ki se je spletla v dveh sezonah. Lahko rečem, da so postali prijatelji in njihovo zbadanje, ki je na meji žalitev, je tisto pravo. Saj veste, kako je, pravi prijatelj se ti smeji, ko padeš. Njihova energija je bila nalezljiva in želela sem se jim približati. Obljubila sem jim, da bom vstopila v poskusni tedem MasterChefa in obljubili so mi, da tako kot sem bila jaz tisti snemalni dan stroga do njih, da bodo tudi oni do mene. Lukove besede so bile: "Pazi se, ko prideš pred nas. Vse ti bomo vrnili." Jezična, kot sem, sem odvrnila: "Misliš, da ti bom ostala dolžna?" Tudi Luka se z ustrahovanjem ni ustavil: "Bom pa Almo poslal nate." Ja, Alma je tisti ključni najstrožji element, ki seje strah po kuhinji.

Napočil je dan. S cmokom v grlu sem se podala na snemanje. Dan pred tem sem z vezami od kreativne producente poskušala dobiti še nekaj navodil, kaj se bo jutri dogajalo, a bila je neomajna. Njihova skrivnost, kakšni so izzivi, je res skrivnost in nikomur ne popuščajo. Potolažila me je z besedami: "Ah, saj ne bo nič takšnega. Osnove."

Masterchef izkušnja - 1
Masterchef izkušnja - 1 FOTO: Masterchef izkušnja

Ok, osnove. Jajce znam speči, krompir znam skuhati, piščanca bom že vrgla na ponev. OK, sem si rekla. V čakalnici smo se z ekipo še sedmih nadobudnih kuharjev, oni so to res bili, od zgodnjega jutra do prvih snemalnih ur že dodobra spoznali. Bi vam opisala, kaj vse znajo, kateri postopki kuhe so jim blizu, a če sem iskrena, sem za večino prvič slišala, tako da si nisem skoraj ničesar zapomnila, le spraševati sem se začela, Katja, kaj delaš ti tu med temi mini profiči. Z nekom, ki je dosegel drugo mesto na državnem prvestvu v kuhanju, se pač ne morem meriti. Adrenalin je naraščal, cmok v grlu se je večal in prav tako madež pod pazduho. Ekipa je začela klicati v dvorano dva po dva. Odhajali so. Začela sem kalkulirati, s kom bom vstopila v dvorano in bila vesela: "To, ne bom sama v tem shitu. Dva sva. Pomagal mi bo." Fantom sem obljubljala, da bom naredila vse, kar bodo rekli, le usmerjajo naj me. Pred studio sem prišla zadnja. Moj par je bil Jaka, no, vsaj tako sem mislila, dokler ni asistentka prinesla predpasnikov in kot letalo sem treščila na trdna tla – on je dobil moder predpasnik in jaz sem dobila rdečega, "Shit, sama sem v tem in še tekmujem proti njem. Nič dobrega ne bo."

Masterchef izkušnja - 2
Masterchef izkušnja - 2 FOTO: Masterchef izkušnja

Vstopila sem v dvorano. Spomnim se, da sem pomahala sodnikom, da sem slišala asistentko glede navodil, kako moram dvigniti telefon in nato ... nato sledi sedem minut "black out", ki sem ga po koščkih iz pripovedovanja sestavila. Zazvonil je telefon, moški na drugi strani mi je dajal navodila, da moram speči polpet in narediti grahov pire. Bla, bla, bla nekaj o zelenjavi. "Adijo, te pokličem nazaj," sem mu rekla in celotno ekipo spravila v smeh, saj so bila navodila, ki sem jih nekje v tem sedemminutnem obdobju izgubila, jasna, da lahko kliče samo on. Ne spomnim se, kaj vse je bilo na pultu. Ničesar nisem videla v predalu. Pojma nisem imela, s čim bi delala grahov pire, ko mi je Karim podal namig: "Katja, kaj pa palični mešalnik." Dobra ideja, sem mu odvrnila in naslednje sekunde porabila za odpiranje in zapiranje predalov. Vas zanima, koliko predalov je tam? Točno trije, a meni se je zdelo, da se pojavljajo kar novi in novi, tako kot vrata trezorjev v Gringo banki. "V tretjem predalu," sem zopet zaslišala glas iz daljave in se zahvalila. In tako kot sem bila zgubljena pri paseranju, prav nič boljša nisem bila pri rezanju zelenjave. "Katja, vzemi večji nož,"mi je svetoval Luka, a sem mu odvrnila, da doma nimam tako velikih nožev, zato se bom zagotovo porezala. Vseeno sem, kee je on chef, poskusila s tavelikim nožem, a idejo hitro opustila in zamenjala za malega. Mislim, da sem rabila točno tri reze, da sem si na zeloooo tanko prerezala levi palec, a kri je lila, kot da sem zaklala mladega prašička. "Prav si imel," sem se zadrla sodnikom in Luka je bil že na poti z obliži. Ja, sodniki so tudi prijazni, čeprav so zelo strogi.

Pogled iz režije.
Pogled iz režije. FOTO: Masterchef izkušnja

Veste, dokaj vajena sem kamer. Posnela sem že kar nekaj intervjujev in nikoli nisem imela strahu pred kamerami, a ko sem vstopila v kuhinjo – kamere, žarometi in trije pari oči strogih sodnikov. Moja koncentracija se je sesula na prafaktorje, posesala me je živčnost in produkcijska ekipa je lahko gledala, kako sem se kot kamen valila v globel pogube. Spomnim se, da sem parkrat pogledala proti sodnikom in ne znam vam opisati, kako boleče je, ko vidiš Almo in njen pogled, ki govori več kot tisoč besed. Njene oči so mi sporočale, daj ne razočaraj, pripravi nekaj. Ko sem zaslišala, tri minute imate do konca, sem vedela, da moram vse zložiti na krožni. Kako, kaj, zakaj? Ni važno! Zloži vse na krožnik! Za ekipo! Dajmo, Katja, zloži, sem si rekla v edinem trenutku zavedanja in tri minute pred koncem začela zlagati na krožni.

"Tri, dva, ena, roke gor," sem zaslišala in čas se je iztekel. Mislila sem si: "Mmmm, a lahko nekaj vprašam. A ste prepričani, da so vaše minute enako hitre kot tiste na kavču, ko gledam oddajo?" Žiga, moj sotekmovalec, ki mi je dajal navodila, je stopil iz telefonske govorilnice in prišel do mene. Ste opazili, da sem šele sedaj omenila telefonsko govorilnico? Omenila sem jo točno takrat, ko sem jo tudi v živo zagledala. Sredi studia sta stali dve ogromni govorilnici in v moji zmedenosti tudi tega nisem opazila. Po telefonu sem se pogovarjala s človekom, ki je bil tri metre stran od mene, a tega nisem vedela. Žiga me je prijateljsko potreplal po rami, takoj sem se mu začela opravičevati, da ekipa zaradi mene ne bo naredila in da bom prevzela odgovornost, a me je samo prijateljsko potolažil, da je bilo vse dobro.

Navodila za kuhanje smo tekmovalci dobivali preko telefonov.
Navodila za kuhanje smo tekmovalci dobivali preko telefonov. FOTO: Masterchef izkušnja

Po desetminutnem pogovoru v green roomu sem šele dojela, v čem je bil point naloge. Vodja skupine je dobil recept in navodila, kaj moramo pripraviti. Videl je tudi krožnik, ki smo ga morali kopirati. Imel je deset minut, da je nekaj pripravila in nato po telefonu predala nalogo drugemu tekmovalcu in tako naprej. V resnici smo se šli preprosto otroško igro telefončke in saj veste, kaj pride na koncu ven. No, to je prišlo ven. Nič pametnega. Ko smo stopili pred sodnike, so nam zažugali, da naj se bojimo kloše in pokazali, kaj smo morali pripraviti. Seveda je bila naša jed daleč od originala, a na srečo, tudi tekmeci niso bili nič bližje. Malo smo bili celo boljši, ker smo mi imeli sotirano zelenjavo, oni pa ne. In kdaj je nastopil moj trenutek sreče? Luka je prerezal naš polpet in bil je surov. Zelo mi je bilo hudo za ekipo, da nisem dovolj spekla polpeta, a se mi je kamen že v nekaj trenutkih odvalil od srca, ko tudi sosednja ekipa ni imela dovolj pečenega polpeta, čeprav so bili prepričani, da je njihov celo prepečen. V sebi sem delela kolesa in piruete, saj sem bila noro srečna, da kuhar s tako veliko znanja pogrne na tako preprostem testu kot jaz. TOOOOO! To je bila moja mala zmaga. Karim nas je s komentarjem naše jedi ubil. Zelo na kratko je opisal in nas zadel v srce: "Brez karakterja" Besedna zveza, ki je od tistega trenutka naprej zaznamovala našo kuho in ves čas smo si govorili, naslednja jed bo imela karakter.

Tako bi morala izgledati jed, ki smo jo pripravljali.
Tako bi morala izgledati jed, ki smo jo pripravljali. FOTO: Masterchef izkušnja

V teh parih snemalnih dneh sem se ogromno naučila in okusila, kako je biti tekmovalec. Čeprav smo v kuhinjo vstopili kot testni kuharji, je šlo pod tistimi žarometi zares. Nihče ni želel biti zadnji. Nihče ni želel iti domov prvi. Vedeli smo, da ne tekmujemo za 50.000 evrov, a tako kot v vsakem človeku, se je v nas prebudila tekmovalna žilica in želeli smo navdušiti sodnike. Želeli smo, da te Alma lepo pogleda, na nasmeh nismo upali pomisliti, da Luka povoha krožnik in reče, lep vonj in da Karim navdušeno poskusi našo jed. Reflektorji so nas zaslepili in tistih nekaj trenutkov smo se počutili kot MasterChefi in ponosno smo nosili predpasnike s slovitim M. Želeli smo si, da so tudi predpasniki ponosni na nas, zato je v nas tlelo, kako biti najbolši. To so tisti občutki, ki ženejo tekmovalce, in to so občutki, ki sem jih okusila, zato se lepo zahvaljujem produkcijski ekipi, ki mi je to omogočila. Od zdaj naprej ne bom nikoli več podcenjevala tekmovalcev za tistimi pulti in jih bom doma gledala le še z občudovanjem.

PS: Naj vam izdam še eno skrivnost. Telefončke se bodo šli tudi pravi tekmovalci in to že v prvi oddaji, ki bo na sporedu 8. marca ob 21. uri.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pizzamargerita
06. 03. 2017 23.22
+2
nikoli ne gledam reality showov, za tale zabaven in izjemno jezikovno barvit opis dogajanja in dozivljanja tekmovanja, pa avtorici dajem cisto desetko !!!!
Zlatko ?on?
06. 03. 2017 20.41
-3
Alma se veliko posveča tudi dobrodelnosti a se o tem malo ve.Ker včasih tudi meni ni bila najbolj simpatična sem se potrudil in o nje izvedel malo več in ugotovil,da je čudovita oseba.Če kdo meni drugače ga povabim na pijačo in mi naj osebno pove kaj ga moti pri Almi,leo pozdrav vsem.
Zlatko ?on?
06. 03. 2017 20.38
-4
Še nekaj o Almi.Ona sploh ni slaščičarka ampak so slaščice njena strast in hobi.Veliko se je izobraževala po tujini in bila na veliko svetovnih tekmovanjih na olimpiadi pa je dobila srebro med 56 državami.Je licencirana sodnica in ima Masterchef križec.Ker je v šovu nagarada visoka se morajo sodniki ukvarjati profesionalno.
Zlatko ?on?
06. 03. 2017 20.33
+0
Vsem komentatorjem predlagam,da komentirajo pod svojim polnim imenom tako kot jaz in brez žaljivk.Počakajte,da se šov začne potem pa kritizirajte a prosim argumentirano in brez žaljivk.
minnaema@yahoo.com
06. 03. 2017 20.09
+3
Morda bomo imeli srečo in bo Masterschef letos naučil vse Slovenke speči jajca na oko. Mene NI sram povedati, da imam lepo pečeno jajce na oko, ko imam NOVO ponvo, čez en mesec pa že nastanejo problemi-jajce NE zdrkne več iz ponve, temveč se prime-kdo je zdaj kriv jajce ali ponva.....ha, ha, ha-ma kljub smehu je vse res zapisano in Lp
est
06. 03. 2017 18.58
+0
To je show in v vsakem showu mora biti nekaj napetosti, da je gledljivo.
Zlatko ?on?
06. 03. 2017 13.38
-7
Nekaj o Almi.Če ima naziv Masterchef pomeni,da se spozna na vso hrano in ne samo na sladice.In kaj to pomeni prepotentna neslovenka.
vezuv_
06. 03. 2017 17.13
-6
Alma je menda edina Slovenka, ki ima izpit za master chef sodnico.
misterbin
06. 03. 2017 20.59
+1
ha,ha to ne moreš verjeti kaj eni pišete
piko2263
06. 03. 2017 12.31
+3
Oddaja je bila prejšne sezone zelo všečna. Sedaj pa tlačiti notr neke kao slavne osebe, spoloh nevem v čem je point. Očitno so producenti izgubili kompas. Pa kolikor sem slišal je oddaja mejila že na realiti šov, kar je zelo čudno. Šlo naj bi se kdo najbolje kuha in ne druge zadeve, ki z samim kuhanjem nimajo nič. Vglavnem, da vidimo, kaj bodo spacali skupaj!!
me987
06. 03. 2017 11.23
-10
če bi se zamenjalo ženski egotriperski del žirije bi to bila povsem druga, bolj kvalitetna oddaja. ena cukerpekarca pač ne more biti oh in sploh vsevedna nad vsemi. naj ostane pri kremšniti, tam pa brez dvoma ima izkušnje..
weber1
06. 03. 2017 11.51
+6
Točno tako.. Rad bi videl kako bi se ona znašla z kuhanjem.. lahko je bit pameten, treba je pa vsen prej neki pokazat.. Ta prepotentna neslovenka se neb drla name....
lilihip
06. 03. 2017 12.30
+5
alma se ne dere na nobenega, pove kar misli in kar je res tekmovanje ni za ujčkat in pazit da tekmovalec ne bo užaljen, resnica pač boli.
vezuv_
06. 03. 2017 17.14
-3
weber - alma je že nam pokazala svoje znanje kuhanja, sicer pa dela na bledu v kuhinji - tko, da

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.