Slovenija

FOTO in VIDEO: S tako točnimi podatki vas dež ne bo presenetil!

Ljubljana, 30. 08. 2012 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./P.U.
Komentarji
203

Z novim šolskim letom vam bo v oddaji 24UR in na naši spletni strani na voljo posodobljena vremenska napoved. Ponudili vam bomo bolj jasne in podrobnejše vremenske napovedi, ki bodo pripravljene s pomočjo vrhunskih strokovnjakov in tehnologije. S tem se bo POP TV postavil ob bok najpomembnejšim televizijskim hišam po svetu.

To je bil nov izziv za nas. Gre za zelo drugačno vremensko napoved, kot smo jo imeli do sedaj, ko smo bolj suhoparno podajali stvari. Sedaj pa imamo zaradi teh podrobnih izračunov možnost, da bolj podrobno pokažemo vremensko dogajanje, ki se nam približuje in ki se bo pri nas zgodilo v naslednjih dnevih, celo urah. Voditelj vremenskih napovedi Robert Erjavec

Prenovljeno in posodobljeno vreme bo zaživelo 3. septembra z multimedijskim prepletom na prenovljeni spletni strani vreme.24ur.com. "Prvič bodo Slovenci imeli napoved vremena grafično. Lahko bodo videli, kako se bo vreme razvijalo naprej. Nismo zgolj omejeni s satelitskimi in radarskimi posnetki, ki kažejo, kakšno je bilo vreme za nazaj. Naša programska oprema omogoča, da ljudem pokažemo, kaj se bo dogajalo v prihodnje," je na predstavitvi nove podobe vremena v oddaji 24UR povedal vodja projekta Denis Oštir.

Obljubljamo vam vremensko napoved, ki vam bo dejansko koristila. Zakaj? Vreme močno vpliva na naše življenje, informacije o njem so vse bolj iskane. Vremenske napovedi in dogodki zato predstavljajo vse pomembnejši del informativnega programa vseh televizij po svetu. Tako kot je živo vreme, bodo žive napovedi. Pripravljene bodo na način, da bodo gledalcem ves dan ponujale koristne informacije. Pa naj se odpravljate na nogometno tekmo, smučišča, kopališča, načrtujete urejanje okolice ali potovanje v tujino.

Jana Morelj, Robert Erjavec in Katja Jevšek navdušenja nad novo vremensko napovedjo niso skrivali.
Jana Morelj, Robert Erjavec in Katja Jevšek navdušenja nad novo vremensko napovedjo niso skrivali. FOTO: Miro Majcen
Prenovljeno bo tudi vreme na 24ur.com!
Če bodo gledalci potrebovali podrobnejše vremenske napovedi od tistih v televizijskem programu, jih bodo lahko v prepoznavni podobi dobili na spletu. Karte in vsebine bodo interaktivne in bodo obiskovalcem omogočale, da sami izberejo napovedi, ki jih zanimajo. Kadar koli in kjer koli, saj bo spletna stran dostopna prek pametnih telefonov.

V oddaji 24UR bodo čez dan vsebinsko nadgrajene z najaktualnejšimi informacijami. Vodili jih bodo priljubljeni obrazi: Jana Morelj, Robert Erjavec in Katja Jevšek.

Vremenske napovedi ob podpori vrhunskega tujega partnerja

Vremenske napovedi bodo po novem pripravljene ob podpori vrhunskega tujega partnerja z izjemnimi priporočili – MeteoGroup. Nemško mednarodno uveljavljeno podjetje, ustanovljeno leta 1986, zaposluje več kot 150 meteorologov in je partner pri pripravi vremenskih napovedi svetovno uspešnih televizijskih postaj, kot so ORF, SkyNews, RTL, MTV3, ETV in druge. Podjetje z natančnimi modeli, natančnimi lokalnimi vremenskimi informacijami in razvojem storitev dosega najboljše ocene tako v medijih kot pri uporabnikih.

Direktor informativnega programa na POP TV Tomaž Perovič na predstavitvi posodobljene vremenske napovedi.
Direktor informativnega programa na POP TV Tomaž Perovič na predstavitvi posodobljene vremenske napovedi. FOTO: Miro Majcen
Računamo na to, da bomo lahko napovedovali vreme zelo precizno tudi za manjše kraje v Sloveniji. S tem jim (gledalcem op. a.) bo napoved v pomoč pri vsakodnevnem življenju. Tako pri preživljanju prostega časa kot tudi glede tega, kdaj so varni na cesti, kaj lahko pričakujejo, če se kam odpravljajo. Direktor informativnega programa POP TV Tomaž Perovič

Sodelovanje 24UR z MeteoGroupom zagotavlja vsebinsko in grafično nadgradnjo vremenskih napovedi. Z novimi, obogatenimi in ta hip na trgu najsodobnejšimi vremenskimi orodji bodo gledalcem lažje pojasnili, zakaj je posamezno vremensko dogajanje zanje pomembno in zakaj ne.

Posebna napoved samo za Slovenijo

MeteoGroup bo pripravljal posebno napoved za Slovenijo, s podrobnejšo napovedjo od splošnega modela. Razloga za to sta predvsem majhnost države, zaradi česar so obstoječi splošni modeli za Slovenijo manj podrobni, in geografske specifike prostora, umeščenega med Alpe, Jadran in Panonsko nižino. Prenos podatkov bo podprt z novimi programskimi orodji, programsko opremo Weather presenter, Meteo Earth in DaViz. Ti omogočajo bistveno boljši prikaz vremenskega dogajanja za bistveno daljše časovno obdobje.

Oblikovanje lastne meteorološke ekipe

Nova podoba vremena v oddaji 24UR
Nova podoba vremena v oddaji 24UR FOTO: POP TV

Uredništvo je za pripravo napovedi oblikovalo tudi svoj lastni "meteorološki oddelek". Ta bo ob podpori vrhunskega tujega partnerja omogočal še kakovostnejše analize pridobljenih podatkov in podporo voditeljem pri načrtovanju in pripravi vsebin. Ekipo sestavljajo Blaž Šter, Katja Kozjek, Aleš Satler, Veronika Hladnik in Žiga Zapolotnik, študenti višjih letnikov ali absolventi meteorologije na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani.

Kaj pridobijo naši gledalci in bralci?

Osveženo podobo, ki sledi svetovnim trendom pri napovedovanju vremena, so pripravili oblikovalci POP TV. To je ena najbolj izpopolnjenih grafičnih podob na svetu.

Napovedi bodo bolj jasne, pregledne in podrobne. Vizualno atraktivnejše, bolj dinamične. Animirane karte ne prikazujejo vremena statično, ampak njegovo slikovito spreminjanje skozi dan (temperature, vetrove, sunke, padavine). Pri tem so omogočene specializirane točkovne napovedi za več kot 50 krajev po Sloveniji ter nekaj deset v naši okolici. "Ne gre za modelske napovedi, ki so običajno splošne in lahko zgrešijo, pač pa za napovedi, ki so izračunane za posamezen kraj," poudarja Oštir.

Za posamezne kraje doma in na tujem bo prvič mogoče spremljati urne napovedi s temperaturnimi kartami, zaradi česar bo načrtovanje dejavnosti na prostem postalo preprostejše. Individualne napovedi bodo izdelane tudi za kraje s pomembnejšimi dogodki.

Lokalizirane napovedi bodo na voljo za več kot 50 krajev po državi.
Lokalizirane napovedi bodo na voljo za več kot 50 krajev po državi. FOTO: POP TV

Aktualne vremenske razmere bodo popestrile še vremenske panorame, ki jih bo mogoče spremljati v trenutnem dogajanju. Hkrati bo bogatejša ikonografija, s katero bodo lahko gledalci pozornejši na opozorila (poledice, poplave, požare, meglo, vročino), obete (pet dni), temperature (od temno modre za hladne dni, zelene, rumene, do rdeče za vroče dni).

V ospredje stopajo vremenske zgodbe

24UR je dnevno v vrhu slovenske telemetrije, informativni program 24UR z oddajami skozi dan krepi svoj položaj. Vse oddaje 24UR OB ENIH, 24UR POPOLDNE, 24UR in 24UR ZVEČER so ob terminih pri gledalcih prepričljivo prva izbira. Osrednja oddaja ob 19.00 pa je tudi tista, ki je po njihovi izbiri najbolj priljubljena televizijska oddaja v Sloveniji.

Vreme 24UR bo vključevalo tudi zgodbe oz. dogodke, ki so vezani na vreme (letalske nesreče, izbruhi vulkanov, taljenje ledenikov ipd.). Te bodo voditelji in novinarji pripovedovali z uporabo novega zaslona na dotik, ki je postal del scene osrednjega studia 24UR. Programska oprema, ki je posebej razvita za POP TV, bo voditeljem in novinarjem omogočala hitro odzivnost na aktualne dogodke in boljše pojasnjevanje okoliščin, ki so povzročile neki dogodek. Poleg videovirov bodo lahko v svoje nastope umeščali še fotografije in grafike, ki jih bodo lahko komentirali tudi z risalom.

Voditeljica vremenskih napovedi Jana Morelj je na predstavitvi pokazala, kako zelo uporabna je t. i. touchscreen tehnologija, ki je domena le najsodobnejših TV-postaj.
Voditeljica vremenskih napovedi Jana Morelj je na predstavitvi pokazala, kako zelo uporabna je t. i. touchscreen tehnologija, ki je domena le najsodobnejših TV-postaj. FOTO: Miro Majcen

Touchscreen tehnologija je domena le najsodobnejših TV-postaj, kot so BBC, CNN in SkyNews. Omogoča izjemno televizičnost, atraktivnost, dinamiko približa gledalcu na razumljiv način. Ne samo z vsebino, tudi z obliko. Voditelj veliko lažje, predvsem pa slikovito in zanimivo, prikaže zgodbo in vodi pogovor. Zapletene teme postanejo razumljive. Možnosti, ki jih tehnologija omogoča, je veliko in 24UR odpira vrata v nove dimenzije televizijskega poročanja.

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krava_muca
31. 08. 2012 18.38
+1
Tomaž Smrekar: "Daleč ste še od nacjonalke kjer imajo za napoved vremena strokovnjake na svojem področju in ne puhoglavce kateri tekmujejo kateri bo lepši." Tale pove vse!!!
LJ_Zabar
31. 08. 2012 19.42
+1
Ja res, bistveno boljša napoved je od rtvja. rtv popu prodaja vreme. razlika je samo v tem, da so na rtvju dejansko vremenoslovci, tukaj pa ne. podatki so pa isti...
halzenaj
31. 08. 2012 16.31
+5
ko rečete ˝dober dan˝ morem vun pogledat če je res dan, da ni slučajno noč. toliko o točnosti vaše napovedi....
ill_be_back
31. 08. 2012 17.22
+3
Soncica50
31. 08. 2012 14.43
-2
Super! Pohvalno.
FCL
31. 08. 2012 11.34
+1
Dejte to afno Katjo spravit z ekranov...samo zaradi nje ne gledam vaše vreme...vremenarka, nosi pa se kot da je ne vem kaj...
Johnyy Bravo
31. 08. 2012 18.21
-1
Pippaa
31. 08. 2012 11.03
+8
Danes dopoldne je blo sam oblacno napovedan, popoldne pa dez. Scije pa ze cel dopoldan. To morte reklamirat cimprej.
jaok
31. 08. 2012 08.49
+2
Še robota uklučte v program vremena,da bo bl zanimiv.
TRUMPP
31. 08. 2012 08.37
+6
Če boste veliko grajali, jutri sploh ne bo vremena.
ill_be_back
31. 08. 2012 17.22
imnesi
31. 08. 2012 08.06
+2
Vse lepo in prav. Ne vem pa, zakaj objavljati napoved za 50 slovenskih krajev posebej, če vemo, da je napoved v večini primerov nenatančna!? Primer... temperature niti en dan niso dejansko takšne, kot jih napoveste (vedno je kakšna stopinaj gor ali dol, večinoma pa je razlike vsaj 2 ali 3 stopinje. In zdaj boste za vsak kraj napovedali napačno napoved!? Embalažo ste naredili super fajn (mi je včeš), vsebina bo pa žal ista žalost.
anon.si
31. 08. 2012 10.58
meteoearth googlaj, boš videl kdo je kaj v resnici naredil
letmeseeit
31. 08. 2012 07.53
+4
Imate pa res cenzuro, dokler se POPTV hvali je res ok, ko se pa kaj napiše pa takoj na delete.
Simon Farkaš
31. 08. 2012 07.20
+11
Upam, da se boste kaj bolj posvetili še Prekmurju, kjer imamo velikokrat občutek, da smo izvzeti iz napovedi. Kot izrazito kmetijsko območje se moramo posluževati tujih vremenskih aplikacij, ki naše območje veliko bolje pokrivajo. "Po celi državi je deževalo"...pri nas pa nobene kapljice ali "po tem dežju se bo vreme spet izboljšalo"...pri nas pa brez oblačka....to ni nobena redkost.
zombie 1
31. 08. 2012 07.00
+4
Spet velik pomp okloli tega,naj se raje ne hvalijo preveč,ker vreme je zelo muhasto!!!!
lisec3
31. 08. 2012 06.55
Kaj pa trenutna radarska slika oz. animacija z RC Lisca?? Trenuti podatki so tu, doenjci in štajerci jo zelo uporabljajo, predvsem za vinogradn+ništvo, civilna zaščita, gasilci za predvidene izredne razmere itd.. Razmislite kaj o tem!
beton
31. 08. 2012 06.08
+5
popovci: lastna hvala,cena mala
ill_be_back
31. 08. 2012 17.20
+2
fhtretzghjk
31. 08. 2012 17.45
+1
DREMA
31. 08. 2012 04.57
+3
Jaz, če mi je neka stran ni zanimiva, jo niti ne pogledam, kaj da bi še kaj klikal in pisal po njej
Andraz ?orali?
30. 08. 2012 23.32
-1
Toliko o tem, kaj smejo kaj ne. vse bo isto samo touchscreen bo, waaaaaaaa ;) kekci (1) Z globo od 100.000 do 30.000.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba če: 1. nepooblaščeno opravlja naloge državne meteorološke službe (tretji odstavek prvega člena in drugi odstavek 10. člena); 1. člen [/b] (3) Pripravo in posredovanje verodostojnih meteoroloških informacij, ki so potrebne zaradi varstva okolja in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter okolja, varnosti prometa, obrambe države, mednarodnega sodelovanja na področju meteorologije in drugih nalog države ali občin v javnem interesu, zagotavlja država, izvaja pa jo ministrstvo, pristojno za meteorologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), kot državno meteorološko službo. 9. je v javnih medijih objavila meteorološki izdelek, ki ni bil označen na predpisan način (prvi odstavek 28. člena); (1) Meteorološki izdelek o vremenskih in podnebnih razmerah, objavljen v javnih medijih, mora biti označen s podatkom o osebi, ki je meteorološki izdelek izdelala, in z navedbo poglavitnega vira meteoroloških podatkov, na podlagi katerih je bil izdelan. 10. je kot meteorološko opozorilo objavila meteorološko informacijo, ki jo ni izdelala državna meteorološka služba (drugi odstavek 28. člena); (2) V javnih medijih se lahko objavljajo le tista meteorološka opozorila, ki jih je posredoval izvajalec državne meteorološke službe.
Alteist
30. 08. 2012 21.48
+13
Vedeževalke bodo ob posel. :-D
bpmsi
30. 08. 2012 21.42
+1
da vreme bo vem jaz tako dobro, da bi upal tudi staviti na to prepričanje in vedenje --- ostalo pa dobim tako zmuteno, da moram zjutraj v nebo pogledati kakšno je vreme ☺
fhtretzghjk
30. 08. 2012 21.18
+10
Jana Morelj je čist gledljiva ........Robert Erjavec in Katja Jevšek sta pa obupna ...........pa nehaj brisati kritike..........
kapuhs
30. 08. 2012 23.31
+0
beton
31. 08. 2012 06.21
+4
jaz gledam vreme samo zaradi Katje Jevšek,tolk mi je simpatična....
zombie 1
31. 08. 2012 07.02
+1
Dam si jo odpel,pa jo glej,sej verjetno ne veš kaj bi z njo počel!!!
AtomX
30. 08. 2012 20.16
-4
Mirana Trontelja je znov napovedovat ne pa to mlado meso...
rokgr
30. 08. 2012 19.56
+3
sama šminka...

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.