Film/TV

Slovenka v Clevelandu dvakrat razprodana

Cleveland, 29. 03. 2010 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Režiser Damjan Kozole spet žanje uspehe na tujem, saj sta bili na mednarodnem filmskem festivalu v Clevelandu obe projekciji njegovega filma Slovenka razprodani.

Film Slovenka v režiji Damjana Kozoleta in z glavno igralko Nino Ivanišin uspešno nadaljuje mednarodno pot. V Clevelandu sta bili projekciji razprodani, v ZDA pa bo izšel tudi na DVD-ju.
Film Slovenka v režiji Damjana Kozoleta in z glavno igralko Nino Ivanišin uspešno nadaljuje mednarodno pot. V Clevelandu sta bili projekciji razprodani, v ZDA pa bo izšel tudi na DVD-ju. FOTO: Miro Majcen

Film slovenskega režiserja Damjana Kozoleta Slovenka, ki so ga v prevodu za mednarodni trg poimenovali Call Girl, je vzbudil veliko zanimanje gledalcev na 34. letnem mednarodnem filmskem festivalu v Clevelandu, saj je bila dvorana, ki sprejme 300 ljudi, razprodana tako v četrtek kot tudi v soboto, 27. marca.

Film je na festivalu predstavil Joe Valenčič, ki je zanj tudi naredil ameriške podnapise. Valenčič in Kozole sta sodelovala že pri snemanju dokumentarnega filma o slovensko-ameriškem umetniku Bogdanu Gromu. Slovenka je tako šele četrti slovenski film, ki bo v ZDA izšel na DVD-ju, kar je uspelo tudi Kozoletovemu drugemu filmu Rezervni deli (Spare Parts).

Na clevelandskem filmskem festivalu so v enajstih dneh prikazali 300 filmov iz 84 držav. Organizatorji so letos prodali več kot 70.000 vstopnic, kar je sedem odstotnih točk več kot lani. Publika je za najboljšega izbrala ameriški dokumentarni film o najstnikih iz Chicaga Louder Than a Bomb režiserjev Jona Siskela in Grega Jacobsa.

Slovenka se je potegovala za nagrado v kategoriji filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, v kateri sta zmagala ruski film Stilyagi in doslej prva srbsko-albanska koprodukcija režiserja Gorana Paskaljevića Medeni mesec (Honeymoon), ki pripoveduje zgodbo o dveh mladih parih iz Srbije in Albanije, ki skušata zbežati na Zahod. Filma sta si razdelila denarno nagrado, deset ameriških tisočakov.

"Leta 1989, ko se je festival začel osredotočati na srednje- in vzhodnoevropske filme, si ni mogel nihče predstavljati, kako bosta tako festival kot ustvarjanje filmov iz te regije porasla. Zelo sem zadovoljen, da smo se v zadnjih 20 letih lahko osredotočili na to regijo in opazovali umetnike, ki so lahko vse bolj tvegali, kot nikoli poprej. Damjan Kozole je odličen primer vodilnega ustvarjalca novih filmov iz tega dela Evrope," je med drugim izjavil umetniški direktor festivala William Guentzler.

Film pripoveduje zgodbo o študentki (Nina Ivanišin), ki si služi denar s prostitucijo in zaide v težave, ko njeno stranko, sicer člana Evropskega parlamenta, zadene kap.
Film pripoveduje zgodbo o študentki (Nina Ivanišin), ki si služi denar s prostitucijo in zaide v težave, ko njeno stranko, sicer člana Evropskega parlamenta, zadene kap. FOTO: Janez Stucin / Željko Stevanić

"Ponosni smo, da smo lahko pokazali Kozoletovo delo v kategoriji filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, saj film prikazuje sodobno življenje v Sloveniji. Od samega začetka filma lahko vidimo, kako zveza z EU vpliva na vse, še posebej glavno junakinjo Slovenko," je povedal Guentzler o Kozoletovem filmu.

Film bo 11. aprila prikazan tudi v New Yorku, in to v okviru festivala sodobnih evropskih filmov Dissapearing Act II. Na festivalu, ki bo letos šele drugič, bo prikazanih 17 filmov iz 11 evropskih držav. Festival bo potekal od 8. do 15. aprila v Češkem kulturnem centru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Taksist
31. 03. 2010 21.25
Film sem gledal na prvi projekciji v Rotterdamu pod naslovom Slovenian Girl. Dvorana za več kot 700 ljudi je bila razprodana. Publika je bila zelo zadovoljna, po filmu je bil zanimiv pogovor z režiserjem. Potem sta bili še dve projekciji.
vicki
31. 03. 2010 16.24
Me zanima koliko gledalcev je bilo slovenskih izseljencev ali njihovih potomcev. V Clevelandu jih je veliko.
kokoro
31. 03. 2010 16.02
Z naslovom Call Girl pa res ni težko prodat vstopnic. Če bi bil prevod Slovenian Girl, bi bile dvorane verjetno prazne.
limonca4
30. 03. 2010 20.30
Da ne bodo Američani mislili zaradi naslova filma, da smo vse Slovenke takšne, kot je ta glavna junakinja ... he he >:-))
Lordy
30. 03. 2010 14.54
ja valda da je razprodan če pa je to spoštovan film za odrasle :)
Sebastjan Butala
30. 03. 2010 13.01
Za slovence je itak splošno znano,da popluvamo vse povprek,pol gre pa nek izdelek naj bo to glasbeni ali pa filmski,mal v svet in glej ga zlomka,tm so dobri poooool se pa še mi rinemo zravn to so pa naši,ma pejte vi nekam.......dobr film !!
luzijada
30. 03. 2010 12.56
Kdorkoli se dokaže v tujini je zmagovalec... kaj si pa misli zaplankana slovenija, pa itak nima teže, ker smo po večini sami nevoščljivci :) Bravo za polne dvorane!
Hautecouture
30. 03. 2010 12.32
Men je bil čist kul film...me je ful presentu...tko da lepo, da je tudi v tujini gledan:)))))
Petra Šuligoj
29. 03. 2010 21.18
Film je tipično slovenski, brez vsebine,bistva,zapleta in seveda konca.Prikazali so tipično slovensko bedo falirane študentke iz razbite družine, ki ji predstavlja bistvo življenja lastno kupljeno stanovanje v elitni soseski, njeno življenje se prepleta s prodajanjem telesa za kar je od začetka doro služila, kasneje pa....pojdite si pogledat in kak povšter ne bo odveč ;))
moelmol
29. 03. 2010 19.47
najbolj je pa to žalostno da jo prej predvajajo v amreiki kot pa v sloveniji ... BLAH
bla_blabla
29. 03. 2010 18.57
+1
super, a ni to fajn......
moelmol
29. 03. 2010 18.49
totalno depresivn film ..... najbolš film kar so jih naredli je biu kekec ta bo še vedno na prvem mestu ga ne mo noben film prehito pa lahko talate minuse kokr vas je volja
Martin Cigler
29. 03. 2010 17.00
fajn film dobra igralka skratka za pohvalit