Film/TV

NE PREZRITE: Enota, pred katero je trepetala Srbija

Ljubljana, 29. 09. 2010 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na 24ur.com si lahko ogledate vse tri dele pretresljivega dokumentarca o srbski enoti za posebne operacije, na kratko Jedinici, ki naj bi zagrešila najhujše zločine – od ugrabitev do umorov in atentatov.

Jedinica - srbska paravojska
Jedinica - srbska paravojska FOTO:

Konec leta 2003 je malo ljudi vedelo, kaj sploh počne srbska enota za posebne operacije, tako imenovana Jedinica za specialne operacije ali JSO. Politiki so jo spoštovali, vojska in policija sta jo častili, cela Srbija pa se je je bala. Imenovali so jih Rdeče baretke ali preprosto Jedinica.

Enoto so osnovali pomladi leta 1996 in pod njenim okriljem združili paravojaške milice, ki so delovale v Bosni in na Hrvaškem. Bila je del sestava srbskih varnostnih sil in tako neposredno podrejena notranjemu ministrstvu.

Njen poveljnik je postal Milorad Ulemek Legija, pri nas bolj znan kot član razvpitega zemunskega klana.

Po umoru premierja Zorana Đinđića marca 2003 so enoto tiho razpustili, zatem pa za atentat obtožili najpomembnejše pripadnike Jedinice. Legija je bil obsojen na 40 let zapora, prav toliko let pa bo za rešetkami zaradi umora prebil tudi podpolkovnik Zvezdan Jovanović,sicer njegova desna roka, ki je pritisnil na sprožilec.

Jedinica - srbska paravojska
Jedinica - srbska paravojska FOTO:

Kako je možno, da so najhujše politične zločine v Srbiji – umore, atentate, ugrabitve – zagrešili prav člani Jedinice? Kakšno vlogo je imel Željko Ražnatović Arkan?

Vsaj nekaj odgovorov ponuja dokumentarna nanizanka srbske B92, ki si jo lahko ogledate tudi na 24ur.com. Avtorji so v dokumentarec vključili tako še neobjavljene posnetke kot tudi pričevanja nekdanjih članov strah vzbujajoče enote.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bqf
06. 10. 2010 23.53
+0
aha, spomnite se morsa v kočevski reki, direkt pod komando janše, mimo običajnih vojaških struktur, ko v to damo še trgovino z orožjem itd, dobimo konflikt depala vas, ki so ga zatuškali na tožilstvu. Pri nas se je še dobro končalo, sam akterji tistega obdobja ivek in krko pa še kar strašita.
jaaaaaaa
05. 10. 2010 22.22
zanimiva bi bla podobna odaja o depali vasi.ivan glavni lik..zloudaš lahk z real playerom..
ljx
04. 10. 2010 12.22
Urbans13,da se downloadat dol iz neta,sam ne vem točno katere strani.
ljx
04. 10. 2010 12.20
Pipi13,za raliko od Srbije,smo tukaj hitro prestrukturiral take enote,ampak določeni njihovi pripadniki še danes sanjajo o "glory days" in mislim da je marsikašna nečednost iz preteklih let,prav njihovo maslo.
urbans13
04. 10. 2010 11.59
mi lahko kdo razloži če se da tole shranit na disk al je možno samo na tej strani gledat pa na youtube.Hvala
elvid
04. 10. 2010 10.23
-2
evo par mest iz BiH kje so delovali tako imenovani specijalci - morilci! Zvornik okrog 3000 ubitih 500 pogrešanih! Bijeljina okrog 300 ubitih! Prijedor okrog 4100 ubitih! to so mesta v katerih ni bilo bojev ampak enostavno etnično čiščenje!
bronson
03. 10. 2010 20.43
zakaj ne gresta 2 in 3 del?????
pipi13
03. 10. 2010 19.54
ljx ...naslov bi bli lahko: "Kao smo švercali orožje"
Parabellum
03. 10. 2010 19.21
+1
Orel je solarni simbol in predstavlja prevladi reda nad kaosom...za normalnega človeka je to popolnoma okay...po drugi strani pa narod, ki si izbere "šahovnico" za simbol...POZOR!!! izrazito nezdrav in negatiev simbol, simbol notranje razcepljenosti in koflikta z zunanjim okoljem, šahovsko polje predstavlja bojišče ...kdor ima kaj mozganov lahko sam izvede zakljucek koga se je treba izogibati oz paziti
Zikepike
03. 10. 2010 17.57
Raje bi dal kakšen dokumentarc o živalih kot pa te zločince.
Dr.Lecter57
03. 10. 2010 17.31
DrPhill
03. 10. 2010 15.05
to kar so oni delali doli.. tu je samo na grobo orisano
Irnes Abdijanovi?
03. 10. 2010 13.48
darvi iz kerga učbenika si to prepisuu čloukk..ncnncnc
darvil
03. 10. 2010 08.21
rsv, saj si imel možnost odložiti orožje in se pridružiti jehovcem ,tako kot so storili številni mladi vojaki . In kaj praviš za naše pijane rezerviste ki so prvi med vsemi naštetimi storili številne zločine na področju Slo...imaš kakšen dober nasvet? Samokritika je vrlina ki krasi človeško osebnost,malomešćanstvo in sprenevedanje pa sta bistvene karakteristike razposajenih in malodušnih oseb katere dopoldan sovražijo vsakogar popoldan pa samega sebe .Če srbe dobesedno zacementirate in na tisoč in en način obračate ,prevračate in in in...,še zmeraj boste še žmeriaj nič vredne strahopetne dušice,nesposobne da bi same sebe razumele ki vztrajno iščete podporo v sebi enekim. Tukaj je pravo mesto za samoreklamo v iskanju grešnega kozla za osebni neuspeh ,ampak ni dovolj samo rečti jaz pa sem slovenec,hrvat ,srb...treba je to biti v pravem smislu besede neglede na romunsko poreklo.
rsv
02. 10. 2010 21.59
Leta 1991 sem bil v tampon zoni v med srbsko vasjo Miočič in hrvaškim Drnišem kot vojak JLA ter doživel marsikaj. Na nas nikoli niso streljali hrvati ampak večkrat samo pijani srbski rezervisti. Zato vam dam en dober nasvet, izogibajte se narodov, ki v svoje grbe in zastave vstavljajo orle.
ljx
02. 10. 2010 00.45
Kdaj bojo v Sloveniji posnel kej o MORIS-u in njenih pripadnikih?
dadojc
01. 10. 2010 20.11
armand_hammer si prepričan??' Prej bi rekli, da je bila to zgodovinska napaka Srbije in takratnega kralja. Če bi se poslušalo vojvodo Mišića bi Srbi takrat ustvarili svojo nacionalno državo, zavzeli tiste dele, kjer so Srbi in imeli svojo Srbijo. Takrat bi to lahko naredili, bili so namreč na strani velikih zmagovalcev, ugled in moč Srbije pa je bila takrat v celotni njeni zgodovini najmočnejša. Slovenija ni veliko izgubila s tem, ko je šla v Jugo. Veliko ji takrat vseeno ni preostalo, ker so takrat Slovence eni imeli za južne Avstrijce, drugi pa za severne Hrvate. Verjetno bi bila bolj razvita danes če bi bila v zvezi z kakšno Avstrijo, a kar se tiče političnih geostrateških stvari pa ni na nikakršni izgubi za razliko od Srbije denimo.
Parabellum
01. 10. 2010 19.19
takouimenovana država shs je bil navaden bullshit na papirju nepriznana od nikogar razen slovencev in hrvatov, rok trajanje je mela par mesecev ali pe to ne...itak da so in slovenci in hrvati klečeplazili pred Srbi da se pricifuknejo med državotvorne narode kot so Srbi in na ta račun dobijo svojo državo, drugače bi slovenci lepo ostali pod nemci lepo aneksiral hrvati pa madžari, seveda ne v obliki teritorija kot ga imajo sedaj ampak dosti manjsega. Srbi so imeli možnost da združijo večji del Srbov v eno državo brez večjega dela hrvatov in nic slovencev vendar so masoni prepričali srbskeg kralja da se je odločil za Jugoslavijo, ceprav je bila srbska vojska proti temu. Najbolj se je odločitev pokazala pogubna ravno za Srbe, kot je pokazal čas pa tudi za slovence, ki so se pod samostojno vladavino razvili v navadne južnjake---bolje bi za take pokvarjenie lene luftarje bilo pod strogo in neizprosno roko Nemca.
bobbie
01. 10. 2010 17.06
@Vasojevich heh tale komentar ni ravno na ravni :) .. saj veš da je bila država SHS najprej država SLOVENCEV HRVATOV in SRBOV .. nato v obratni smeri..kraljevina SHS pa je nastala na temeljih shs z dogovorom .. kakšno moledovanje na kolenih hehee .. verjetno veš kar je splošno dejstvo, Slovenija je bila na področju jugoslavije daleč najbolj razvita regija..tudi tvoj dom je danes .. ( sklepam ) ogovarjaš pa jo kot STE prosili :) si se kdaj vprašal zakaj so se ljudje iz drugih delov jugoslavije preselili ravno v slovenijo ? medrugim tudi tvoji sorodniki .. :) .. leta 1918 ...pa so se slovenci borili za druge narode če poznaš ta del zgodovine :)
Spetsnaz
01. 10. 2010 16.15
Slovenci smo najžešči...Ce ni sovraga pa svoje pobijamo...sam da je veselica....