Film/TV

TALENTI: S čudovitim petjem občinstvo že od malega spravljala v solze

Ljubljana, 13. 12. 2015 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

23-letna Jerica Steklasa prihaja iz Vrhovega pri Šentlovrencu in je z glasbo tesno povezana že od malih nog. Poleg glasbenega izpopolnjevanja na klavirju in violini, se aktivno posveča tudi klasičnemu petju, trenutno na dunajski glasbeni akademiji. Kaj jo je k temu spodbudilo in kakšne so njene sanje pa preverite v ekskluzivnem intervjuju!

Jerica je vajena tudi velikih odrov.
Jerica je vajena tudi velikih odrov. FOTO: osebni arhiv

1. Kako bi se predstavila gledalcem, ki bodo glasovali zate in ki se jih poleg talenta dotaknejo tudi življenjske zgodbe in osebnosti, ki se skoznje kalijo in oblikujejo?

Sem 23-letna Jerica Steklasa z majhne dolenjske vasi Vrhovo pri Šentlovrencu. Že kot majhna deklica sem najraje pela. Čeprav sem se v Glasbeni šoli učila violino in klavir, me je vseskozi spremljalo petje. Ni minil en dan, da ne bi pela. Starša mi večkrat povesta, da sem se kot nekajmesečna zbujala s petjem in sem prve zloge pela - opremila z mojimi izmišljenimi melodijami. Verjetno je res, da ti je talent že ob rojstvu položen v zibelko.

Še preden sem se začela učiti petja in sem kdaj zapela pred domačo publiko, so mi vsi govorili, naj se grem učiti petja, saj imam neverjeten talent, ter da sem jih s svojim čudovitim petjem spravila v solze. Te besede so mi še danes v spominu in zagotovo so bile spodbuda zame, da se začnem učiti petja. Še preden sem se dobro začela učiti petja, pa je nenadno prišel zelo žalosten trenutek - umrl mi je dedek. Ker sem že prej pela pred svojimi sorodniki na kakšnih naših družinskih srečanjih ali porokah Ave Marijo, so mi pred pogrebom prigovarjali naj zapojem tudi dedku v slovo. Še danes ne vem, kje sem zbrala moč, da sem v tistem žalostnem trenutku zmogla odpeti in se tudi s pesmijo posloviti od svojega dragega dedka.

Moje življenje je zagotovo močno zaznamoval tudi moj odhod na Dunaj. Da sem lahko pričela s študijem na Dunaju, sem se morala dokazati na enotedenskem sprejemnem preizkusu, ki je bil sestavljen iz 4 krogov in po vsakem krogu je odpadla polovica kandidatov. Prvi krog je bil "solfeggio" (teoretični del - poslušanje in zapisovanje slišane glasbe) in vsi ki niso uspešno opravili tega, niso imeli priložnost peti pred komisijo. Ta misel (da prideš tja in zaradi teoretičnega dela ne smeš odpreti ust in zapeti) je bila precej težka in ko sem izvedela, da sem ta del uspešno opravila, se mi je od srca odvalil velik kamen. Drugi in tretji krog sta bila kroga petja - v vsakem nas je bilo pol manj. Za 4. krog nas je ostalo samo še 15 (od vse skupaj 180 kandidatov) in ta krog je bil sestavljen iz plesa, igre in na koncu tudi intervjuja najrazličnejših vprašanj. Na koncu nas je bilo samo 10 srečnežev, ki so si po enotedenskem sprejemnem preizkusom zagotovili mesto na Akademiji. Jaz sem bila presrečna, saj me je v svoj razred sprejela ravno prof. Claudia Visca, h kateri sem želela priti. Za vpis sem potrebovala tudi certifikat nemškega jezika. Odkar študiram operno petje na Dunaju se je moj pogled na svet in življenje nekoliko spremenil. Sedaj tudi čutim veliko spoštovanje do naše čudovite slovenske dežele, slovenskega jezika in slovenske kulture. 

Verjamem, da se v življenju zgodijo stvari z določenim namenom ... Imela sem avdicijo za vlogo v operi, s katero bi gostovali tudi v Koreji. Sliši se odlično! Seveda sem si zelo želela dobiti vlogo in skupaj z drugimi pevci iz zasedbe (z Akademije) odpotovati v Korejo (v Daegu). Na avdiciji sem dala vse od sebe in res sem bila zadovoljna z odpetim. Niso se odločili zame. Imela sem priložnost govoriti z gospo, ki je bila prisotna na avdiciji in mi je povedala, da sem bila najboljša ter da se je ona borila za to, da bi jaz dobila vlogo. Žal pa je tako, da so raje dodelili to vlogo pevki, ki prihaja iz države, ki ima daljšo in močnejšo kulturno tradicijo, kot Slovenija... Ja, sama lahko potrdim, da sem se zato morala že velikokrat bolj potruditi in veliko več dokazovati, če sem želela dobiti "svoje mesto". Če se vrnem nazaj k tej avdiciji, ki je nisem uspešno opravila. V istem času kot je bila ta operna produkcija v Koreji, je potekalo pevsko tekmovanje v Pragi. Ker nisem bila v Koreji, sem se prijavila na to tekmovanje in osvojila 1. nagrado. Dobila sem odličen "feedback" od žirantov in spletla pomembna poznanstva. Če sedaj razmišljam nazaj, bi želela da se vse zgodi prav tako še enkrat. Mislim, da je bilo tekmovanje v Pragi veliko bolj pomembno zame in mojo nadaljnjo pevsko pot. Zato poskušam na stvari gledati vedno pozitivno, saj nikoli ne veš kaj se bo dobrega zgodilo - Verjamem, da ko se ti zaprejo ena vrata, se ti odprejo druga (še boljša)!

2. Kateri dogodki bi predstavljali uresničitev tvojih sanj v zasebnem in poklicnem življenju ter seveda v povezavi s tvojim talentom?  

Nekoč si želim peti glavne sopranske vloge v velikih opernih hišah po svetu. Ob tem se zavedam, da so moje sanje velike in da bi jih mogoče nekoč uresničila je še dolga pot, polna trdega dela, močne volje in odrekanj, poleg tega pa potrebujem tudi ogromno sreče - biti ob pravem času na pravem mestu, med pravimi ljudmi, v pravi situaciji ... Verjamem, da mi pri tem lahko zelo pomaga tudi oddaja Slovenija ima talent, ki je že bila za marsikoga odlična odskočna deska. Z njo sem se že in se bom v polfinalni oddaji lahko še enkrat predstavila širši, raznoliki publiki. Nekoč mi je nekdo dejal, da ko enkrat osvojiš publiko, je ne izgubiš kar tako, zato verjamem, da če bom s svojim nastopom osvojila srca ljudi, bo to že velik korak na poti do uresničitve mojih sanj.

Dunaj je mladi operni pevki zelo blizu.
Dunaj je mladi operni pevki zelo blizu. FOTO: osebni arhiv

3. Tvoja pot v šovu se je resneje začela na avdiciji. Kakšna izkušnja je bila to zate in kaj ti je najbolj ostalo v spominu?

Avdicija je bila zame neverjetna izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabila. Vedela sem, da bo to ena lepših izkušenj v mojem življenju, ampak nisem si predstavljala, da bo tako kot je bilo - močno je presegla moja pričakovanja. Čeprav sem že nastopala pred publiko, je bila to zame popolnoma nova izkušnja. Pela sem pred najrazličnejšo publiko, okrog mene so bile kamere, pela sem z že v naprej posneto spremljavo (ponavadi pojem z živo spremljavo pianista ali orkestra)…Presrečna sem bila, ko mi je publika v dvorani namenila tako bučen aplavz, stoječe ovacije in čudoviti komentarji žirije -vse to me je pustilo brez besed in občutki, ki so bili takrat prisotni, so težko opisljivi. Trenutka, ko je g. Branko izrekel: “Mojo privolitev za poroko si že dobila, zdaj pa boš dobila še zlati gumb!” pa ne bom nikoli pozabila in še danes je ta spomin zelo živ.

4. Ali se je tvoje življenje kakorkoli spremenilo po nastopu na avdiciji?

Moji sorodniki in prijatelji so bili navdušeni nad mojim avdicijskim nastopom in me pri tem podpirajo, saj vedo koliko sem v življenju že morala delati, se odpovedovati in dokazovati, da sem tam kjer sem. Veliko jih je pokomentiralo, da bom mogoče s svojim petjem navdušila še koga in mu približala operno glasbo, ki mu prej mogoče ni bila blizu in s tem nekaj naredila za klasično glasbo. Moje življenje se je spremenilo samo tako, da so me sedaj nekateri ljudje prepoznali in me prijazno ogovorili ter navdušeno pokomentirali moj avdicijski nastop. To je res čudovit občutek, ko dobiš tako pozitivne pohvale o tvojem nastopu od ljudi, ki jih pravzaprav ne poznaš.

5. Kako gledaš na konkurenco v šovu Slovenija ima talent?

 V šovu je toliko različnih talentov in mislim, da se vsak želi pokazati v najboljši luči. Vsak je individualen in med seboj se nas ne da primerjati. Občudujem vse, ki predstavljajo talent, ki je meni "tuj" oz. se sama s tem ne ukvarjam.

6. Zakaj bi morali gledalci, ki bodo v velikem finalu odločali tudi o zmagovalcu šova, glasovati prav zate?

Karkoli sem želela doseči, vedno sem morala veliko garati in se dokazovati. Vem, da bo tako tudi naprej (tudi po koncu oddaje Slovenija ima talent). Ampak za to, da bom stala na odru, sem pripravljena delati in me to ne skrbi, saj je operno petje moja velika strast, ki me žene, tudi skozi težke trenutke. Gledalci naj glasujejo zame, če jih bom s svojim nastopom prepričala in navdušila. Jaz pa jim obljubim, da če me s svojimi glasovi pošljejo v finale, bom ponovno pripravila popolnoma drugačno točko, kot je bila avdicijska ali polfinalna, ter jim mogoče razkrila še kakšen talent, ki ga pevec (poleg odličnega glasu) potrebuje za nastopanje v operni predstavi.  

Ne zamudite finalne oddaje jubilejne sezone šova Slovenija ima talent, že nocoj ob 20.00 v živo na POP TV in VOYO! Ne pozabite, da odločajo vaši glasovi, zato za svojega favorita lahko glasujete že sedaj, njihove pretekle nastope pa si oglejte z VOYO dostopom!

Glasovalna grafika Talenti
Glasovalna grafika Talenti FOTO: Glasovalna grafika Talenti
  • ES_PL_24ur_309x5138
  • ES_PL_24ur_309x5137
  • ES_PL_24ur_309x5136
  • ES_PL_24ur_309x5135
  • ES_PL_24ur_309x5134
  • ES_PL_24ur_309x5133
  • ES_PL_24ur_309x5132
  • ES_PL_24ur_309x513

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sefil
13. 12. 2015 19.53
-6
me ne prepriča
bb5a
13. 12. 2015 19.19
+8
In večna dilem talent proti trdemu delu... Če mislite, da kdorkol tako poje po 1 tednu kopalniškega petja se motite...Pač je treba leta in leta vaje, da lahk pokaže da ma talent... Če ga neb mela talenta, ji tud leta petja neb pomagala... A ste ji fovš, da se punca žrtvuje in verjetno ne dela že od malih nog naprej popolnoma nič drugega v življenju kot klavir in petje... Me zanima kok ljudi bi se blo prplavlenjih odpovedat vsej "zabavi" in lenarjenju, za teh 50 jurjev?
enakostzavse
13. 12. 2015 16.36
-6
Od malih nog jo starši že tlačijo na razne tečaje, glasbebe šole, izpopolnjevanja v tujini itd. In kaj ima to skupnega z šovom "Slovenija ima talent"? Nastopajo kao samo talenti in tekmujejo med sabo in ne profesionalci. Vsaj ne bi smeli. Kaj če bi Nuša Derenda potrebovala 50 jurjev? Prišla bi na talente, zmagala in zaslužila 50 jurjev. S tem pa nočem povedat, da je tale steklasa tako dobra kot Nuša. Ta se še smejat spontano ne ve. Enako velja za Nejca in Miho, ker sta že služila z nastopi, torej sta profija, magari se ne slišita tako.
bb5a
13. 12. 2015 19.12
+1
Nuša D. ne more na talente, ker če neb zmagala bi lahk se kr pobrala s scene...

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.