Film/TV

TALENTI: Oder v njej prebudi najgloblja čustva

Ljubljana, 13. 12. 2015 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Simpatična Zala prihaja iz glasbene družine, zato ni čudno, da ima glasbo v krvi. "Že v otroštvu sem želela, da po nastopu prijatelji mečejo vame medvedke," se spomni zanimivih prigod. Oder in publika prebudita v njej vse delčke, v katerih se prelivajo čustva, morda so prav zato njeni nastopi tako doživeti.

Zala želi živeti za in od glasbe.
Zala želi živeti za in od glasbe. FOTO: osebni arhiv
1. Kako bi se predstavila gledalcem, ki bodo glasovali zate in ki se jih poleg talenta dotaknejo tudi življenjske zgodbe in osebnosti, ki se skoznje kalijo in oblikujejo?

Številko noge imam 39, težka sem … no, to so pa že osebni podatki. Splošno sem optimistka, tako, da je zame tudi Branko gostolasec. Sicer pa je v naši družini veliko glasbe. Oba starša me podpirata in spoštujeta tudi moje poglede. Moj deda, ki se je žal že poslovil, je igral violino, kitaro in kromatično harmoniko. Žal pa sta se poslovila tudi že moj dragi drugi dedek in moja ljuba babi, s katero sva bili zadnja leta njenega življenja izjemno povezani in sva veliko prepevali, kuhali, se presmejali …Čeprav je bila skoraj nepokretna, je imela v sebi življenja za tri zdrave. Njeno slovo mi je povzročilo veliko bolečino. Ostala mi je še moja druga, zeelo radoživa babica.

Pri nas se vseskozi nekaj mrmra in poje. Tudi dve moji teti, stric, bratranci in sestrične, vsi igrajo kakšen instrument.
Zato, da sem, takšna kot sem, je odgovorna tudi moja mami, ki me vzpodbuja in mi daje energijo, tudi takrat, ko jo že njej zmanjkuje. Veliko prijateljev me vpraša, kako mi uspe imeti mamo za učiteljico petja. Moram reči da je včasih težko, saj na starše gledamo drugače, kot bi sicer na učitelja, ampak se splača. Ona je izjemno kritična, delovna, velika perfekcionistka in zelo odprtega in veselega duha. Ogromno se presmejiva, pogosto tudi, če ni smešno. Če bi se še enkrat rodila, bi izbrala njo za mamo.

Rada se spomnim raznih smešnih prigod iz otroštva. Ko sem že znala hoditi, sem velikokrat nastopila pred prijatelji, od katerih sem po nastopu na kuhinjski klopi ''zahtevala'', naj vame, ko bom odpela pesmico, mečejo plišaste medvedke. :) Pliški so ležali vsepovsod še naslednji dan.

Pogosto sem odšla ven na dvorišče s kolesom (s stranskimi koleščki) delat kroge in sem ji vpila nazaj v hišo, naj mi zavrti skladbo “Blazne, blazne…”, to je pomenilo “Nora je misel” od Elde Viler. Vseskozi sem jo prepevala, mislim, da kar nekaj let. Ja, lahko bi rekla, da petje zame ni hobi, ampak bolj del mene, nekakšen dar, ki me ves čas obdaja in spremlja.

V koloniji sem kot desetletna nastopila na morskih talentih, kjer me je slišal Aleksander Mežek in me povabil s seboj na Festival Lent v Maribor, kjer sem na velikem odru nastopila solo s petjem in klavirjem. Večno mu bom hvaležna za to izkušnjo, saj je zaznamoval moje prve odrske korake.

Zagotovo te nastopi vseskozi kalijo. Z navdušenjem se spominjam…

Gallusova dvorana - Cankarjev dom, kjer sem kot 11-letna deklica s petjem in klavirjem nastopila na La vie en rose. Ko sem prišla na oder, sem si vzela kar nekaj časa, da sem se razgledala po vsej dvorani, tako da sta bila starša že prepričana, da sem pozabila začetek skladbe, sama pa sem le uživala trenutek v pogledu na polno dvorano in ljudi, ki so pričakujoče in nekateri skrb vzbujajoče zrli vame. Nato sem se predala petju in igranju ter na koncu požela bučen aplavz. Prav tako nisem hotela prav hitro z odra.

Vsak še tako majhen nastop te malce spremeni. Rada se spomnim sodelovanja v Glasbeni šoli Lartko, mojih dragih učiteljic v OŠ Davorina Jenka Cerklje, ki so mi dale kar nekaj priložnosti za nastope. V prav posebnem delu mojega srca pa so sodelovanja z orkestri GŠ Lartko, Big bandom GŠ Vrhnika in predvsem z Orkestrom Slovenske vojske. To pa trga ga!

2. Kateri dogodki bi predstavljali uresničitev tvojih sanj v zasebnem in poklicnem življenju ter seveda v povezavi s tvojim talentom?

Predvsem si želim biti srečna, za kar je v resnici potrebno zelo malo, če se zavedamo, da je sreča v malih rečeh. Seveda pa že od nekdaj kar dosti in zelo rada vadim, saj me to nekako sprošča, pomirja in mi daje moč. Včasih ne vem kaj je bolje, stati na odru ali biti sama s sabo. Čeprav moram priznati, oder in publika v meni prebudita vse delčke, v katerih se prelivajo čustva, od strasti, žalosti, preko veselja v totalno odštekanost. :)

Še vedno ima v spominu stoječe ovacije in komentarje žirije po njenem avdicijskem nastopu.
Še vedno ima v spominu stoječe ovacije in komentarje žirije po njenem avdicijskem nastopu. FOTO: osebni arhiv

3. Tvoja pot v šovu se je resneje začela na avdiciji. Kakšna izkušnja je bila to zate in kaj ti je najbolj ostalo v spominu?

Avdicijo sem težko pričakovala, saj sem se talentov želela udeležiti že prvo sezono, tako da sem vedno z velikim apetitom spremljala nastopajoče. Pa sta starša rekla, da sem premlada. Ko sem zares stopila na oder, je bil občutek še boljši od pričakovanega. Izkušnja je zelo posebna, težko opisljiva. V spominu se mi najbolj nizajo slike tiste energije, stoječe ovacije in seveda komentarji žirije. Še posebej se me je dotaknil komentar Lada Bizovičarja, saj izjemno cenim njegovo delo.

4. Ali se je tvoje življenje kakorkoli spremenilo po nastopu na avdiciji?

Po avdiciji so moje roke bistveno bolj obremenjene, pa ne zaradi vadenja klavirja, :/ ampak zaradi tipkanja po računalniških napravah. Dobila sem ogromno sporočil in klicev. Sploh prijatelji me podpirajo, tako kot so me že prej in res imam srečo, da me obkrožajo taki sončkoslavi. Če bereš tole, je namenjeno tudi tebi. Tnx.

Njen polfinalni nastop bo še en korak k uresničitvi njenih sanj.
Njen polfinalni nastop bo še en korak k uresničitvi njenih sanj. FOTO: osebni arhiv

5. Kako si sprejela novico, da si ena od polfinalistk šova Slovenija ima talent? Kakšna je bila tvoja reakcija in kako so novico sprejeli tvoji najbližji?

V tistem trenutku sem novico sprejela skoraj apatično in mislim, da podobno tudi moja starša. Šele po nekaj časa sem dojela, da sem korak bližje uresničitvi svojih sanj in sem začela … jolalalarihiiiiiii!!!

7. Kako gledaš na konkurenco v šovu Slovenija ima talent?

Uf, od vsakega se lahko kaj naučim. Konkurenco spoštujem, vendar se z njo ne obremenjujem v smislu primerjanja. Vseskozi iščem sebe in tisto kar meni zveni lepo. Pismo rosno, tole pa zveni skoraj modro.

8. Zakaj bi morali gledalci, ki bodo v velikem finalu odločali tudi o zmagovalcu šova, glasovati prav zate?

Moj poklicni življenjski cilj je petje, živeti za in od glasbe. Privilegij je, če lahko v življenju opravljaš poklic, ki te osrečuje in izpolnjuje. Finale bi bila velika izpolnitev in zmaga? Waaaw... Izpolnitev dolgoletne želje, zaradi katere bi verjetno morala na urgenco, zaradi izpahnjene čeljusti… zaradi smeha, da ne bo pomote. :)

Ne zamudite finalne oddaje jubilejne sezone šova Slovenija ima talent, že nocoj ob 20.00 v živo na POP TV in VOYO! Ne pozabite, da odločajo vaši glasovi, zato za svojega favorita lahko glasujete že sedaj, njihove pretekle nastope pa si oglejte z VOYO dostopom!

Glasovalna grafika Talenti
Glasovalna grafika Talenti FOTO: Glasovalna grafika Talenti

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
13. 12. 2015 21.53
Lahko bi posnela kakšno odajo o smehu!
imperiale
13. 12. 2015 10.51

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.