Film/TV

TALENTI: Pokazati želita, kaj pomeni ljubezen na odru

Ljubljana, 13. 12. 2015 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Simpatična Petra in Sergej imata skupno željo - peti na velikih odrih pred veliko publiko. Oba sta doživela že precej življenjskih izzivov, kar ju je še bolj povezalo. Uvrstitve v finale sta se zelo razveselila, saj komaj čakata, da pokažeta, kaj pomeni ljubezen na odru.

"Če ti življenje ponudi limone, naredi limonado," je slogan optimistične Petre.
"Če ti življenje ponudi limone, naredi limonado," je slogan optimistične Petre. FOTO: osebni arhiv
1. Kako bi se predstavila gledalcem, ki bodo glasovali za vaju in ki se jih poleg talenta dotaknejo tudi življenjske zgodbe in osebnosti, ki se skoznje kalijo in oblikujejo?

Petra: Sem optimistična oseba in tudi v težkih življenjskih situacijah skušam najti pozitivno plat. Moj moto je: "Če ti življenje ponuja limone, si naredi limonado." Verjamem, da so ljudje v svojem bistvu dobri, nisem zamerljiva, hitro odpuščam in imam rada z ljudmi dobre odnose. Če se česa lotim, sem pripravljena vložiti veliko energije in nimam navade vreči puške v koruzo, ampak raje "rinem z glavo skozi zid", če se mi zdi potrebno. Zelo rada se ukvarjam s športom in predvsem glasbo, ki predstavlja velik del mojega življenja.
Je pa nekaj pomembnih življenjskih prelomnic, ki so me najbolj zaznamovale:
- Ko sem imela štiri leta, je moj oče umrl v prometni nesreči in z mamo in dvema starejšima sestricama smo ostale same. Vse smo ga kar pogrešale in včasih je bilo naše življenje brez njega kar težko;
- pri osmih letih sem se v glasbeni šoli vpisala k pouku klavirja. Imela sem navdihujoče in tudi stroge učitelje, ki so mi dali veliko, čeprav v mladostni vihravosti včasih tega nisem znala videti tako. Znam pa ceniti danes. Klavir zelo rada igram in poučevanje in igranje klavirja predstavlja danes tudi moj poklic;
- v četrtem letniku gimnazije sem postala mama zdaj že petnajstletnemu sinu Aleksandru, ki je srednješolec. Čeprav je bilo marsikdaj naporno in je bilo veliko neprespanih noči in skrbi, sem ob pomoči družine uspela uspešno dokončati srednjo šolo, kasneje celo dve fakulteti in se uspela kmalu osamosvojiti. Že med študijem sem morala delati, da sem naju z otrokom lahko preživljala. Me je pa to pozitivno izoblikovalo kot osebo. Postala sem samostojna, vztrajna, potrpežljiva in bolj tolerantna oseba, ker mi pač v življenju ni bilo postlano z rožicami. Ne more me več premakniti vsaka sapica, ker sem šla skozi mnoge viharje že zelo zgodaj v svojem življenju.
-študij glasbene pedagogike v Mariboru mi je prinesel v življenje dve zelo pomembni stvari: spoznala sem Sergeja, ki je bil moj sošolec, med nama se je razvila ljubezen in postal je moj mož, druga stvar pa je bila, da sem se na študiju zaljubila v operno petje. Prej se s petjem nisem resneje ukvarjala, čeprav sem vedno rada pela, sploh ljudske pesmi s svojim stricem Maksom, ki je zelo rad in tudi dobro pel. Na študiju pa smo imeli vokalno tehniko pri (zdaj že pokojni) profesorici in operni pevki Dragici Kovačič, ki me je navdušila za petje. Med drugimi sem zelo hvaležna tudi profesorici Jolandi Korat, ki je izvrstna profesorica in mi je dala dobre pevske temelje, na katerih lahko gradim. Seveda pa ima velike zasluge tudi Sergej, ki mi je pri petju veliko pomagal, čeprav mi je včasih šlo na živce, da mi mož »soli pamet«. Ampak, ko sem videla, da mi koristi, sem se hitro unesla.

Sergej: Optimistično gledam tako na svet, kakor svoje življenje. Naučil sem se spoprijemati z vsem, kar mi »prinese« življenje. Vedno iščem rešitve. Glasba je del mene in brez nje si svoje življenje le težko predstavljam.
Življenjski dogodki, ki so me najbolj zaznamovali:
- Leta 1990 je bil ob otvoritvi svetovnega prvenstva v nogometu v Rimu prvi koncert »velikih treh tenoristov« - Dominga, Carrerasa in Pavarottija. Ob tem koncertu sem se zaljubil v petje. Nisem bil nadarjen za to, a z ogromno ljubezni do petja ter veliko dela, sem postal kar uspešen pevec.
- Že v osnovni šoli sem imel veliko težav s svojim imunskim sistemom, ki so se v srednji šoli le še stopnjevali. Večji del srednje šole sem zaradi slabega imunskega sistema preživel v bolnišnicah - tako v Mariboru, kakor tudi v Ljubljani. Od vsega me je najbolj prizadelo in šokiralo, ko mi je zdravnik na pediatrični kliniki v Ljubljani dal za prebrati članek o hipogamaglobulinemiji (takšno diagnozo so mi postavili in preprosto pomeni oslabljen imunski sistem), kjer je pisalo, da lahko nekdo s tako diagnozo s pomočjo moderne medicine dočaka tudi do 40 let. Danes, pri 39-ih, se zavedam, da sem uspel svoj imunski sistem precej izboljšat. Po tistem članku je bila glasba in ljubezen do petja tisto, kar mi je pomagalo, da sem lahko optimistično gledal na čas pred menoj.
- Pri 23-ih sem se pričel vegetarijansko prehranjevat (zadnji dve leti se prehranjujem vegansko), kar mi je precej izboljšalo imunski sistem in mi dalo upanje, da lahko poleg poučevanja petja tudi nastopam na odrih.
- Pri 26-ih sem se zaljubil v Petro in postal očim njenega sina (danes kar mojega) Aleksandra.
- Prva manjša solistična vloga v operi Pesnik in upornik, izvajani v SNG Maribor.
- Snemanje za oddajo Lepo je biti Mozart z orkestrom RTV Slovenija.
- Smrt očeta in petje na njegovem pogrebu sta bila prelomna, saj tri tedne po pogrebu še nisem mogel pet. A tudi takrat se je pokazala moja velika ljubezen do petja, saj se je veselje vrnilo. Ravno danes, ko pišem te besede mineva sedem let od njegove smrti. Upam, da bi bil ponosen na to, kar sem in kar (upam) še bom dosegel na pevskem področju.

Peta in Sergej se že intenzivno pripravljata na svoj nastop, ki bo zagotovo čustveno obarvan.
Peta in Sergej se že intenzivno pripravljata na svoj nastop, ki bo zagotovo čustveno obarvan. FOTO: osebni arhiv


2. Kateri dogodki bi predstavljali uresničitev vajinih sanj v zasebnem in poklicnem življenju ter seveda v povezavi z vajinim talentom?

Sergej: Petje na velikih odrih, koncertih in petje kakšne pomembnejše vloge v operi, opereti ali tudi kakšnem musiclu bi zame pomenilo, da sem s petjem dosegel nekaj, kar si (glede na svojo nenadarjenost) nisem mogel predstavljati. Prav tako bi rad izvajal še pesmi pokojnega papeža Janeza Pavla II. in posnel kakšno zgoščenko v sodelovanju z orkestrom.
V zasebnem življenju bi se iz stanovanja rad preselil na deželo in imel še kakšnega otroka.

Petra: Tudi jaz bi rada pela na velikih odrih pred veliko publiko. Uživam v petju in super občutek je, ko se emocionalno vživim v pesem, ki jo izvajam, ko poslušalci začutijo to in jo doživljajo skupaj z mano. Se mi zdi, da se takrat ustvari taka posebna energija, ki me res izpopolnjuje. Poleg klasične glasbe in opere mi je všeč tudi operni crossover. Želim si, da bi se s Segejem kot operni crossover duet uveljavila v slovenskem in morda tudi tujem glasbenem prostoru in mogoče celo posnela kakšno zgoščenko. Vesela bi bila tudi kakšne solistične vloge v operi.
V zasebnem življenju si želim, da bi moj sin uspešno zaključil šolo in si ustvaril srečno življenje. Kot Sergeja tudi mene vleče iz mesta v naravo in v prihodnosti se vidim v hišici z zelenimi polkni in rožami na oknih, v kakršne sem se zaljubila med vožnjami po Avstriji. Predvsem pa si želim srečnega in uravnoteženega življenja na vseh področjih.

Petra pravi, da bi rada pela na velikih odrih.
Petra pravi, da bi rada pela na velikih odrih. FOTO: osebni arhiv


3. Vajina pot v šovu se je resneje začela na avdiciji. Kakšna izkušnja je bila to za vaju in kaj vama je najbolj ostalo v spominu?

Sergej:  Osebno sem se pridružil na odru kasneje, ko me je Branko poklical na oder in sva s Petro skupaj zapela del pesmi Nella fantasia. Je bilo veliko presenečenje, malo šoka in precej zabave, saj sem prvič pel na odru SNG opera in balet Ljubljana. Pogled na polno dvorano gledalcev (skorajda vsi na nogah), ki so ob najinem petju »ponoreli«, je bil enkraten.

Petra: Zame je bila to zelo pozitivna izkušnja. Samo snemanje oddaje je bilo zelo zanimivo, saj se je toliko vsega dogajalo in celotna ekipa oddaje Slovenija ima talent je izredno profesionalna in pripravljena pomagati na vsakem koraku. Se mi zdi, da bom skozi celotno oddajo pridobila veliko izkušenj, ki mi bodo prišle prav v življenju.
Užitek je stati pred publiko, peti, kar imaš rad in doživeti stoječe ovacije. Avdicijski nastop mi je zato ostal v izredno lepem spominu. Še posebej pa je bilo presenečenje zame, ko so na oder poklicali tudi mojega Sergeja. Tega niti slučajno nisva pričakovala, ampak zdi se mi super, saj mi je petje z možem v užitek, poleg tega ljubezenskega opernega dueta v oddaji še ni bilo in mislim, da bo gledalcem všeč.
Moram pa priznati, da imam malo "rešpekta" pred žirijo. Ko sva stala pred njo in čakala na odločitev "be or not to be" me je kar malo stiskalo v želodcu. Zdi se mi, da so naju do zadnjega držali v hudi napetosti, zato je bilo ob novici, da sva uspela priti v polfinale, še toliko večje veselje.

Na odru želita pokazati, kaj pomeni ljubezen.
Na odru želita pokazati, kaj pomeni ljubezen. FOTO: osebni arhiv

4. Ali se je vajino življenje kakorkoli spremenilo po nastopu na avdiciji?

Sergej: Nisem si mislil, da bom deležen takšne podpore s strani prijateljev, znancev, FB prijateljev, zdajšnjih in nekdanjih učencev. To je bil zame zelo ganljiv trenutek. Telefon je "ponorel". Kar nekaj ur je trajalo, da sem se uspel vsem zahvalit.

Petra: Bi rekla, da se je. Ko npr. hodim po hodnikih glasbene šole v službi, me učenci, ki jih sploh ne učim, ustavljajo in mi čestitajo za nastop v talentih. Tudi moj telefon je v nedeljo po oddaji kar brnel in čestitke po sms-ih in facebooku so se kar vrstile. Res lep občutek.


5. Kako sta sprejela novico, da sta polfinalista šova Slovenija ima talent? Kakšna je bila vajina reakcija in kako so novico sprejeli vajini najbližji?

Sergej: Bil sem vesel, saj komaj čakam, da skupaj s Petro pokaževa, kaj je ljubezen na odru. Domači so veseli in naju s ponosom podpirajo.

Petra:Tudi jaz sem zelo vesela. Ko sem izvedela novico od žirije, sem za odrom kar skočila v zrak od veselja, kot majhen otrok, ki je dobil dolgo željeno igračko. Domači so ponosni na naju, naju podpirajo in delijo veselje z nama.

Ne zamudite finalne oddaje jubilejne sezone šova Slovenija ima talent, že nocoj ob 20.00 v živo na POP TV in VOYO! Ne pozabite, da odločajo vaši glasovi, zato za svojega favorita lahko glasujete že sedaj, njihove pretekle nastope pa si oglejte z VOYO dostopom!

Glasovalna grafika Talenti
Glasovalna grafika Talenti FOTO: Glasovalna grafika Talenti

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
13. 12. 2015 21.47
nič posebnega
lepe o?ke
13. 12. 2015 15.26
Za vegana je kar precej rejen
maksi54
13. 12. 2015 10.44
+0
Jaz bi temu rekla velik talent in zelo sta simpatična!
cosmosjasnovidec
13. 12. 2015 11.00
+1
Jaz pa velik polom.In sploh nista simpatična saj zgledata kot nekakšna duševno prizadeta bolnika.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.