Film/TV

VIDEO: Glasbeni dokumentarec o skupini One Direction kmalu na ogled tudi pri nas

Ljubljana, 22. 08. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Svetovni superzvezdniki: Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles in Louis Tomlinson na naša velika platna prihajajo 29. avgusta. In to v 3D tehniki …

Film je bil posnet med svetovno turnejo, ki je fante ponesla v arene na različnih koncih sveta – od Mehike, Japonske do slavne londonske O2 arene. Gre za mešanico eksplozivnih odrskih nastopov, odkritosrčnih intervjujev in prizorov iz zasebnosti. Ponuja edinstven vpogled v nadarjenost, garanje in navihanost, kar so vse značilnosti One Direction. Gre za izjemno zgodbo o skromnih začetkih, neverjetnem vzponu in fenomenu, za katerega so zaslužni oboževalci, ki so One Direction omogočili osvojiti svet.

Na začetku

Poleti leta 2010 so se Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles in Louis Tomlinson prijavili za sodelovanje v največji britanski oddaji za iskanje talentov X Faktor kot nadarjeni posamezniki. Med pripravami pred začetkom tekmovanja jim je sodnik Simon Cowell ponudil priložnost, da lahko še naprej tekmujejo, a kot skupina. "Videl sem pet solo umetnikov, ki so bili solo zvezdniki, a kot skupina so se mi zdeli močnejši. Tako preprosto je bilo," pravi Cowell. "Všeč so mi bili vsak zase in nekaj mi je reklo, da bi lahko resnično uspeli kot skupina."

Poimenovali so se One Direction in v trenutku postali senzacija. Skupina nadarjenih in zabavnih fantov, ki je takoj osvojila nacijo mladih deklic. Niso bili videti izumetničeni in tudi zveneli niso tako. Preprosto izžarevali so talent, prijateljstvo in karizmo, tako na odru kot za njim.

Film je bil posnet med svetovno turnejo, ki je fante ponesla v dvorane na različnih koncih sveta – od Mehike, Japonske do slavne londonske O2 arene.
Film je bil posnet med svetovno turnejo, ki je fante ponesla v dvorane na različnih koncih sveta – od Mehike, Japonske do slavne londonske O2 arene. FOTO: Continental film

Cowell pravi: "Že takoj od začetka, če sem odkrit, je bil moj odnos do njih takle: Ne bom vam govoril, kaj početi. Verjetno mi boste to povedali kar sami. Vse vam je jasno, ker mislim, da ste dovolj pametni. In tako so ti fantje vedno ravnali. Prav neverjetno jim zaupam."

Odzvalo se je na tisoče oboževalcev, preplavili so družabne medije, ure in ure čakali pred televizijskimi studii in glasovali za fante v vseh krogih tekmovanja do velikega finala. Čeprav so bili v oddaji nazadnje tretji – le za las jim je ušla glavna nagrada, podpis pogodbe za snemanje albuma– so nagonsko vedeli, da svet One Direction ni videl zadnjič.

To prepričanje se je takoj obrestovalo. Podpisali so pogodbo s Cowellovo glasbeno založbo Syco Records in se hitro lotili snemanja prvenca, medtem pa nastopali po Veliki Britaniji in Irski na turneji X Faktor v živo. Knjiga o njihovih doživetjih na poti Forever Young se je takoj uvrstila na prvo mesto Timesovih najbolje prodajanih knjig. Album je medtem nastajal z zvezdniško ekipo skladateljev in producentov: Steve Mac (Westlife, Leona Lewis) Rami Yacoub (Britney Spears, Backstreet Boys) in Red One (Lady Gaga, Jennifer Lopez).

Debitantski album Up All Night je izšel oktobra leta 2011 in takoj postal uspešnica. To je napovedal že njihov prvi singel What Makes You Beautiful, ki je postal najbolj v predprodaji iskani singel v zgodovini Sony Music. V ZDA so fantje uspeh iskali s serijo nastopov, ki so What Makes You Beautiful spremenili ne le v uspešnico na iTunes; tako uspešna, kot je bila skladba Up All Night, ni bila uspešna še nobena skladba kakšne britanske skupine. Na lestvico Billboard se je takoj uvrstila na prvo mesto. S tremi nagradami MTV Video Music, Nickelodeonovo nagrado Kids’ Choice (najljubši britanski zvezdnik) in tremi nagradami evropskega MTV-ja (med drugim najboljši novi umetniki in najboljši novi umetniki Velike Britanije in Irske) se je resnično zdelo, da fantom nič ne more preprečiti vzpona na vrh.

Skupina nadarjenih in zabavnih fantov je v hipu osvojila mlada dekleta
Skupina nadarjenih in zabavnih fantov je v hipu osvojila mlada dekleta FOTO: Continental film

Njihov drugi album Take Me Home je leta 2012 spet rušil rekorde, saj je bil v kar petdesetih državah najbolj iskani album v prednaročilih. Prva skladba Live While We’re Young se je takoj uvrstila na prvo mesto. Take Me Home se je vsega skupaj uvrstil na prvo mesto v 37 državah. Turneja Take Me Home, ki se je nadaljevala leta 2013, je bila razprodana po vsem svetu. Nialla, Zayna, Liama, Harryja in Louisa je popeljala po Evropi, Severni Ameriki, Kanadi, Avstraliji, Novi Zelandiji in Japonski.

Julija so izdali skladbo Best Song Ever, ki je bila napisana posebej za film. Zabavni videospot za skladbo, ki ga je režiral Ben Winston, je podrl rekorde na VEVU z 12,4 milijona ogledov v enem dnevu, kar je pomenilo, da gre za najbolj gledani debitantski video vseh časov na omenjenem portalu. 

Cowell pravi: "Pri delu s fanti mi je najbolj všeč to, da ničesar ne jemljejo za samoumevno, še vedno cenijo vse in se čudijo vsemu, kar se dogaja. Preživeli so in še naprej bodo, ker so predvsem bistri, poleg tega pa tudi razumejo svoje občinstvo in spoštujejo oboževalce. Zelo, zelo hitro so dozoreli."
Med turnejo pa se je rodila tudi zamisel za film, ki je fantom ponudil priložnost, da osvojijo povsem nov medij.

O filmu

Režijo filma so zaupali Morganu Spurlocku, znanemu po filmu Super veliki jaz. Seveda je bilo pomembno, da spozna fante Nialla, Zayna, Liama, Harryja in Louisa. Spurlocku so se takoj zdeli neskončno očarljivi, vendar tudi treznih pogledov na fenomen, ki so ga izkušali. "Ni dovolj," pripomni Spurlock, "da je to pet čednih mladeničev, ki so se združili v skupino. To se dogaja ves čas. Pomembno je, da so nadarjeni, zagnani in zmožni, da so šli skozi vse, kar se jim je zgodilo in se jim bo še zgodilo."

Režiser filma Morgan Spurlock je fante snemal skoraj šest mesecev.
Režiser filma Morgan Spurlock je fante snemal skoraj šest mesecev. FOTO: Continental film

Spurlock jih je snemal skoraj šest mesecev, včasih kar sam, celo brez tonskega mojstra, včasih pa je imel ob sebi, kot sam pravi, vojsko ljudi, na primer pri snemanju koncerta v areni O2.
Materiala, ki ni povezan z nastopi in koncerti, na primer, kako Harry dela v pekarni, se je nabralo za 500 ur. Montiranje vsega tega je bil velik izziv, pri katerem so režiserju in ljudem iz montaže priskočili na pomoč kar fantje sami. Spurlock pravi: "Izpostavili so stvari, ki so se jim zdele resnično osebne, nas spomnili na stvari, ki smo jih posneli, a nanje pozabili, in smo jih morali poiskati. Dostikrat smo vzkliknili: O, moj bog, prav imate. To je bil krasen trenutek!"

Glasbeni dokumentarec o skupini One Direction na naša velika platna prihaja 29. avgusta.
Glasbeni dokumentarec o skupini One Direction na naša velika platna prihaja 29. avgusta. FOTO: Continental film
Cowellu se je Spurlock zdel idealen režiser, ker ni nikoli vnaprej pripravljal prizorov ali umetno ustvarjal čarobnosti. "Morgan je človek, ki nekako prisluškuje," pravi Cowell. "Pobira stvari, ko se človek sploh ne zaveda, da ga snemajo, to je njegova veščina, poleg potrpežljivosti. Fantastičen je!"

Iz procesa montaže je nazadnje prišlo nekaj, kar bo občinstvu ponudilo poseben vpogled v življenja članov skupine. Spurlock dodaja: "Občutek imate, da ste res postali del tega potovanja, teh fantov in te skupine." Zaradi filma, meni, bodo morda dobili celo nove oboževalce: "Mislim, da bi moral vsak oboževalec One Direction v kino vzeti enega, ki ni oboževalec One Direction. Ko bodo ljudje videli film, bodo videli drugačno plat fantov, za katero verjetno sploh niso vedeli, da obstaja oziroma so mislili, da jim sploh ne bo všeč. Stavim, da jih bomo spreobrnili v oboževalce." Spurlock nadaljuje: "Neizmerno smo si zaupali. Potreben je bil čas, veliko pogovorov z vsakim posebej. Fantje so se morali počutiti sproščeni, jaz pa sem moral vedeti, da je pred menoj človek, ki mi bo odkrito povedal svojo zgodbo, ki sem jo konec koncev moral potem povedati jaz. Kapo dol! Hočem reči, res so bili odkriti o svojem življenju, strahovih, stvareh, ki so jih doživljali. Dovolili so nam priti v njihov svet. To je velik podvig, za katerega je potrebno veliko poguma, in bili so fantastični!" Če potegnemo črto, pravi režiser, so se fantje One Direction zavedali, da je to priložnost za dokumentiranje čisto posebnega dela njihovega življenja. "Zavedajo se, da je film časovna kapsula, ki jo bodo lahko nekoč pokazali svoji družini, saj je ujel njihovo čisto bistvo v danem trenutku. Mislim, da bodo zelo cenili to izkušnjo."

In, ali je režiser zdaj njihov oboževalec? "Poslušajte, do tega trenutka sem videl kakšnih trideset koncertov One Direction. Zdaj sem zagrizen directioner!"

Njihova prva pesem What Makes You Beautiful je postala najbolj iskani singel v predprodaji v zgodovini Sony Music.
Njihova prva pesem What Makes You Beautiful je postala najbolj iskani singel v predprodaji v zgodovini Sony Music. FOTO: Continental film
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pedritsegonita
28. 08. 2013 21.06
+21
1D so po Backstreetboysih prvi res velik boy band. Evofrija je neznosna. Upam si celo reči, da je ta trenutek nesporno večji teen idoli od Justinovega Bobra. Lep uspeh in dokaz, da se vedno najde nekdo, ki te pri najstnicah zamenja :). In One Direction so to misijo uspešno opravili. Justin je zgodovina. Drugače pa so fantje resnično talentirani. Sploh, zanimiv je njihov zadnji video BEst of us, kjer res odlično odigrajo vloge :).
pedritsegonita
28. 08. 2013 21.06
+8
en kebap za na pot
25. 08. 2013 17.44
-5
se ne da mi grejo na živce oni, na živce mi grejo taki fanboyi kot je SlovenianDirectioner ko more komentirat vsak komentar
pikovo
23. 08. 2013 11.30
+20
tisti ki jih najbolj kritizirajo so v bistvu največji fani ha ha haaja pa 24ur to je najboljši članek do zdaj tk za btw
firstday
22. 08. 2013 18.41
+23
pri nas se mora itak sam grdo govort čez vse kar se tiče kakršnega koli uspeha... standard, nikol noben ne reče BRAVO al pa ČESTITAM za tak uspeh! In še zdaleč ni to 5 bieberjev na kupu, k mu niti mal niso podobni - ne po videzu in ne po karakterju!!! :)
Tinky_LP_1D_BVB
22. 08. 2013 16.51
+26
tisti ki jih ne marate.. zakaj odpirate potem to povezavo? mi poveste?da dajete take brezvezne komentarje? wasting time... :)
Katja Zupan 1
22. 08. 2013 19.03
+21
zato ker živijo samo od tega da šimfajo ljudi, ki so bolši od njih da se potem počutjo močnejše, pa da jim raste ego.
SlovenianDirectioner
22. 08. 2013 15.24
+39
ONE DIRECTION!!! <333
justdance-
22. 08. 2013 16.52
+19
DirectionerForLife
22. 08. 2013 21.47
+18
Awesomedude
22. 08. 2013 10.27
-42
Mai cu, mai vidu in upam da tako tudi ostane. Se 5 Biberjev na kupu res nerabim v zivljenju.
SlovenianDirectioner
22. 08. 2013 15.19
+30
Ti jih ne rabi, ampak nas pa žau ne zanima tvoje menje:)
Awesomedude
22. 08. 2013 15.25
-33
SlovenianDirectioner
22. 08. 2013 15.47
+32
AeroForce
22. 08. 2013 10.25
-39
Hahaha neumno se ti zdi, da bo potem oboževalec 1D pripeljal s sabo v kino tudi tistega, ki jih ne obožuje. Če mi daš 5 miljonov evrov ne grem gledat teh mulčkov v kino. Zame je najboljša britanska skupina Def Lepppard ne pa ti mlečnozobci. Sam v napoto so rock izvajalcem kateri se sedaj slabo prodajajo zarad tega umazanega popa, ki ni več to kar je bil nekoč.
LoveeBelievee
22. 08. 2013 12.20
+21
ne sploh ne bi šla za 5 miljonov gledat tega filma....že za 500€ bi ga šla :) ka šele, če bi ti ponudl milijon..100x bi ga šla gledat...dej to ti komu drugmu razlagi :D
SlovenianDirectioner
22. 08. 2013 15.20
+11
Suzana Zupančič, zakaj bi mogo nekdo, ki ne obožuje tega filma it v kino in ga gledat?? :o Jaz grem v kino, pa mi noben ne plača, sama sem si plačala! In to povem s ponosom! :P P.s.: Suzana prosim, če ne komentiraš, če neboš kaj pametnega skup spravla:) In prosim ne žali 1D ali katerekoli drugega, glej vsak ma svoje idole, tako kot ti, jih imamo tudi mi:) TrueDirectioner <33
soul0nsale
22. 08. 2013 09.12
-9
niall ma luškan naglas, lepi so, to je pa vse kar lahko pohvalim,men so samo še ena pop skupina, z več al manj brezpomenskimi pesmimi,za katero lahko najstnice norijo.
Strychnos
22. 08. 2013 08.38
-27
SlovenianDirectioner
22. 08. 2013 15.22
+23
One Direction je angleško-irska skupina fantov, ki je nastala za nastop na britanskem televizijskem pevskem tekmovanju The X Factor leta 2010. Uvrstili so se na tretje mesto v sedmi sezoni X-Factorja, in s svojim nastopom prepričali sodnika Simona Cowella, ki jih je vzel pod okrilje svoje založbe Syco Records. Njihov prvi singl, »What makes you beautiful«, je prišel na prvo mesto britanske lestvice. Skupino sestavljajo:
SlovenianDirectioner
22. 08. 2013 15.42
+20
*Skupino sestavljajo: Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles in Louis Tomlinson. :)
Mafija vodi svet
22. 08. 2013 08.19
-49
Svetovni super zvezdniki???? ahaahha to so prdci za katere 99.9% folka sploh se slisal ni.
awake1984
22. 08. 2013 08.52
+44
žalostno ampak res je da se ti krepko ma res krepko motiš.
Sputnik
22. 08. 2013 10.05
-39
v poplavi kvazi pevcev so to samo še ene smeti za katere nisem slišal nikoli ker deroči val pred sabo nosi čisto vse
Katarina Juhant
22. 08. 2013 11.13
+42
ne razumem zakaj potem ljudje komentirate,če vam ni všeč. desno zgoraj na ekranu kliknite X in to je to,ne pa da razsipavate negativo. Pač,tko kot smo mi včasih poslušali Kelly family, BBoyse in tem podobne najstniške idole,ssedaj mladina posluša 1D. Fantje so daleč prišli,za kar dvomim da vi nevoščljivci sploh kdaj bi! Vsak ma svoj okus!
SlovenianDirectioner
22. 08. 2013 15.24
+26
Katarina, hvala! Končno ena ki nas razume:)
justdance-
22. 08. 2013 16.58
+23
Mafija, če nisi slišal za njih, ti žal ne morem pomagat, si pač slep in gluh. Na sceni so že ZELO dolgo in vsak "klošar" jih pozna. Če ti pa kaj ne paše, pa lahko narediš po postopku, ki ti ga je omenila katarina!
Katja Zupan 1
22. 08. 2013 19.00
+16
In to reče oseba, ki ima ime "Mafija vodi svet"...