Film/TV

VIDEO: Polnoč v romantičnem Parizu

Ljubljana, 11. 11. 2011 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Polnoč v Parizu je romantična komedija scenarista in režiserja Woodyja Allena o mladem zaročenem paru, ki se odpravi z njenimi starši na poslovno potovanje v Pariz. On se popolnoma zaljubi v mesto, ona pa ne deli njegovih romantičnih idealov.

Allen si je Gila sprva zamislil kot intelektualca z vzhodne obale ZDA, a si je premislil, ko je za iskanje igralcev zadolžena Juliet Taylor za vlogo predlagala Owna Wilsona. "Zdelo se mi je, da bi znal biti Owen očarljiv in zabaven, a sem se bal, da za ta lik ni dovolj 'vzhoden'," razlaga režiser.

"Owen je rojen igralec," trdi Allen. "Ne zveni kot nekdo, ki igra; zveni kot običajen človek, ki se znajde v določenem položaju, in to me vedno zelo pritegne. Neverjetno zabaven je, krasen nagon za komedijo ima, podobnega mojemu, a hkrati čudovito svojstvenega. Svetlolas Teksašan je nekakšen junak slehernika; junak, kakršnih se spominjamo s fotografij iz prve svetovne vojne, zraven pa ima dar, da nas zabava. To je redka kombinacija in zdelo se mi je, da bi bila krasna za to vlogo."

Zgodba Polnoči v Parizu se začne, ko se Gil (Owen Wilson) in njegova zaročenka Inez (Rachel McAdams) z njenim očetom Johnom (Kurt Fuller) in mamo Helen (Mimi Kennedy) odpravita v Pariz. John je konservativen poslovnež, ki namerava v Parizu skleniti pomemben posel, in svojega nezadovoljstva z Gilom niti ne skriva, saj se mu ne zdi vreden njegove hčere. Namesto da bi se spopadel z bolj donosnim poslom doma, se Gil ukvarja s pisanjem romana, zaradi česar je v Johnovih očeh še bolj nezanesljiv.

Obisk Pariza v Gilu sproži spomine na njegove nekdanje literarne ambicije: "Gil je v svojih dvajsetih živel v Parizu in se na mesto romantično navezan," pravi Wilson. "Zanj je bil to čas, ko je šele začel svoje profesionalno življenje; ko je razmišljal o tem, kaj vse bo v življenju dosegel. Takrat se je znašel pred razpotjem. Zdaj, ko je spet tam, razmišlja o poti, na katero se tistikrat ni podal."

V Parizu Gil spozna Adriano (Marion Cotillard), prelepo in nadobudno modno oblikovalko, ki je bila ljubica in muza prenekaterih slavnih umetnikov: "Adriana ne ve, kam spada; še vedno išče svoj prostor pod soncem," pravi Cotillardova. "Umetnike občuduje, ker živijo v neomejenem svetu in jih njihova domišljija ponese na neverjetne kraje. Tudi sama mora sanjati." Gil Adriano pritegne takoj, ko sliši nekaj prvih stavkov iz njegovega nastajajočega romana: "Vedno je imela občutek, da ne pripada obdobju, v katerem živi; zdi se ji, da ji je Gil v tem podoben," pravi igralka.

Romantični film Polnoč v Parizu bo v slovenskih kinematografih na sporedu od 24. novembra.
Romantični film Polnoč v Parizu bo v slovenskih kinematografih na sporedu od 24. novembra. FOTO: Blitz Film

Medtem Inez čas prebija s Paulom (Michael Sheen), čednim intelektualcem, ki je v Parizu, kamor je prišel predavat na Sorboni, na obisku s svojo ženo Carol (Nina Arianda). Inez je bila v Paula 'zacopana' že na kolidžu in se ji zdi enako bister kot očarljiv, Gilu pa se zdi neznosno napihnjen in ga ne prenese. Ker je Gil prezaposlen s pisanjem romana in z Adriano, Paul izkoristi priložnost in začne osvajati Inez, kar je Sheenu ponudilo priložnost, da vlogo uravnoteži.

Vrhunec Paulove bahavosti je morda njegov prepir z vodičko v Rodinovem muzeju, ki jo igra sama prva dama Francije Carla Bruni. Allen ji je vlogo ponudil domala v šali, ko je bil z ženo in sestro k Brunijevi in njenemu možu, predsedniku francoske republike Nicolasu Sarkozyju, povabljen na zajtrk: "Rekel sem ji, da ji ne bom vzel preveč časa in da ji ne bo treba na vaje – da naj samo pride nekaj snemanj," se spominja Allen. "Pa je odvrnila, da bi bilo to zabavno. Da bo imela kaj povedati svojim vnukom ..."

Carla Bruni in Owen Wilson v filmu Polnoč v Parizu
Carla Bruni in Owen Wilson v filmu Polnoč v Parizu FOTO: Blitz Film

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.