Film/TV

Zaradi napake banke za donacijo sperme postal oče 533 otrokom

Ljubljana, 26. 11. 2013 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nepoboljšljivi uživač David je pred 20 leti anonimno daroval v kliniki za neplodnost. Postavljen je v položaj, da se sooči s 142, ki so na sodišču vložili zahtevo po razkritju njegove identitete, in njegovo življenje se obrne na glavo.

Na velika platna 28. novembra prihaja komedija z naslovom Dostavljavec, ki je posneta po resničnih dogodkih.

David Wozniak (Vince Vaughn) od nekdaj živi nadvse preprosto. V družinski mesariji dela kot dostavljavec in je, vsaj na videz, v tej stalni povprečnosti povsem zadovoljen. Dobrega srca je in očara prav vsakogar, s komer ima opravka; a je tudi nezrel, ne zna se osredotočiti, pestijo ga dolgovi in nujno potrebuje kakšen življenjski cilj. Ko izve, da je biološki oče 533 otrok, od katerih jih je 142 vložilo tožbo z zahtevo, da izvejo, kdo je njihov oče, se vse spremeni: David se odloči, da stori, kar je prav, in vsaj enkrat v življenju odgovarja za svoja dejanja.

David Wozniak v družinski mesariji dela kot dostavljavec in je, vsaj na videz, v tej stalni povprečnosti povsem zadovoljen.
David Wozniak v družinski mesariji dela kot dostavljavec in je, vsaj na videz, v tej stalni povprečnosti povsem zadovoljen. FOTO: Blitz

Izvedeti hoče čim več o nekaterih od svojih odkritih potomcev; izsledi jih in začne nekako skrbeti zanje. Povsem nepričakovano se čustveno naveže na to mladino in prvič v življenju spozna, kaj pomeni postaviti dobrobit nekoga drugega pred lastne koristi. Rad bi, da otrokom uspe, in jim kot nekakšen angel varuh pod krinko deli nasvete – kadar zanje prosijo; spodbudo – kadar jo potrebujejo; in ramo, če se želijo zjokati. Pri tem začne David dojemati, kaj vse je v svojem življenju zamujal in pogrešal. Pri tem ga njegovo dekle Emma (Cobie Smulders) razveseli z novico, da tudi sama pričakuje otroka – a si, ker Davida dobro pozna, ne obeta kaj veliko. Vendar so Davidu nedavni dogodki pomagali, da je odrasel, in to do mere, ki se mu je vedno zdela nedosegljiva. Naposled razume, da ima njegovo življenje smisel in namen. In tokrat ne bo na cedilu pustil nikogar – še najmanj svoje otroke.

Film je je posnet po resničnih dogodkih.
Film je je posnet po resničnih dogodkih. FOTO: Blitz
Film v režiji in po scenariju Kena Scotta je nova in posodobljena inačica kanadske komedije v francoščini Starbuck, ki jo je prav tako režiral Scott in ki je naslov dobila po zloglasnem biku za osemenjevanje z rekordnim številom potomcev. "Zamisel je dal moj soscenarist Martin Petit, ki je hotel napisati komedijo o očetu z mnogo otroki, pa sva to razvila v nekaj skrajnega – v darovalca semena, ki ima 150 otrok. Nekaj mesecev nato je v medijih izbruhnila vest, da je neki darovalec ugotovil, da ima 400 otrok! Ostala sva brez besed: 150 v primerjavi s tem ni nič. Zato sva številko v filmu zvišala. Osredotočila sva se na zgodbo, ki očetovstvo raziskuje na igriv, a verodostojen način."

Starbuck, ki je premiero doživel na festivalu v Torontu, je postal najuspešnejši quebeški film tistega leta, njegova priljubljenost pa je pritegnila mnoge hollywoodske producente, ki so hoteli narediti inačico za ameriško občinstvo; Ken in producent André Rouleau sta hotela narediti lastno verzijo. "Pri ameriški inačici sem hotel sodelovati kot režiser in scenarist, da bi film ohranil prefinjeno ravnovesje med dramo, čustvenostjo in komedijo."

Izvršni producenti te inačice so Ray Angelic, Scott Mednick in Mark Sourian. Za kamero so sodelovali še direktor fotografije Eric Alan Edwards, stenografinja Ida Random, montažerka Priscilla Nedd-Friendly in kostumografinja Melissa Toth. Glasbo je zložil Jon Brion.

David se odloči, da stori, kar je prav, in vsaj enkrat v življenju odgovarja za svoja dejanja.
David se odloči, da stori, kar je prav, in vsaj enkrat v življenju odgovarja za svoja dejanja. FOTO: Blitz
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antonino
27. 11. 2013 09.32
+4
bravo banke - še vsaka je zajeb*ala narod
Sieg Heil
27. 11. 2013 00.01
+4
še več globalizacje in zionskega sranja. Hvala!
williamwallace
27. 11. 2013 07.58
+3