Film/TV

Zmagovalec letošnjega Cannesa je Jacques Audiard s filmom Dheepan

Cannes, 24. 05. 2015 21.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zmagovalec 68. filmskega festivala v Cannesu je film Dheepan francoskega režiserja Jacquesa Audiarda. Nagrajeni film, ki je večinoma v tamilskem jeziku, je intimna drama o skupini šrilanških beguncev, ki si poišče zatočišče v Parizu.

Družbenokritična drama o prebežnikih v Evropi je nocoj prejela zlato palmo. Na oder sta po nagrado z režiserjem Jacquesom Audiardom prišla igralca Antonythasan Jesuthasan in Kalieaswari Srinivasan.

Osrednji lik filma je tamilski tiger Dheepan, ki pobegne Francijo. V taborišču za prebežnike prevzame tujo identiteto ter se poveže z neko žensko in deklico, ki se izdajata za njegovo ženo in hčerko. V novi domovini pa se morajo vsi trije naučiti, kako reševati travme svoje preteklosti.

Zmagovalec 68. filmskega festivala v Cannesu je film Dheepan francoskega režiserja Jacquesa Audiarda.
Zmagovalec 68. filmskega festivala v Cannesu je film Dheepan francoskega režiserja Jacquesa Audiarda. FOTO: Reuters

Kot je ob premieri filma dejal režiser, Dheepan ni dokumentarec o Šri Lanki ali socialnih naseljih. Z njim ni zgolj hotel odslikati realnosti, ampak je hotel prikazati različne plasti Francije.

Film je po njegovih besedah bolj ljubezenska zgodba in ne toliko kriminalka. Dheepan potuje v Francijo z žensko in deklico, ki ju je spoznal v taborišču za prebežnike. Združijo se kot družina in upajo, da bodo tako imeli boljše možnosti, da dobijo zatočišče v Evropi. V Parizu pa mora Dheepan kmalu ponovno uporabiti veščine vojščaka, da svojo družno obvaruje v bojih med tolpami v revnem predmestju.

Veliko nagrado žirije (Grand Prix) je za film Saul fia, pretresljivo dramo o holokavstu, ki prinaša grozljive prizore plinskih celic v koncentracijskem taborišču Auschwitz, prejel madžarski režiser Laszlo Nemes. "Ta kontinent še vedno preganja omenjena tema," je ob prevzemu nagrade dejal režiser.

Nagrado žirije (Prix du jury) je prejel grški režiser Yorgos Lanthimos za znanstvenofantastično romantično komedijo The Lobster. Zgodba je postavljena v distopično prihodnost, kjer sta poroka in razmnoževanje obvezna. Samski ljudje imajo na razpolago samo 45 dni, da si najdejo partnerja, ali pa se soočijo s krutimi posledicami. V filmu sta zaigrala Colin Farrell in Rachel Weisz.

Za režijo je bil nagrajen tajvanski režiser Hou Hsiao Hsien za film z angleškim naslovom The Assassin, katerega dogajanje je postavljeno v 9. stoletje na Kitajskem. Nagrado za scenarij je prejel Michel Franco za film Chronic.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo sta si razdelili Emmanuelle Bercot za vlogo v filmu francoske režiserke Maiwenn z naslovom Mon Roi in Rooney Mara za vlogo v filmu Carol ameriškega režiserja Todda Haynesa.

Nagrado za najboljšo moško vlogo pa si je prislužil francoski igralec Vincent Lindon za vlogo v filmu La Loi du Marche, neprizanesljivi drami o brezposelnosti, ki jo je režiral francoski režiser Stephane Brize.

Žiriji tekmovalnega programa sta predsedovala brata Joel in Ethan Coen, člani so bili britanska igralka Sienna Miller, ameriški igralec Jake Gyllenhaal, francoska igralka Sophie Marceau, mehiški režiser Guillermo del Toro, kanadski režiser Xavier Dolan, španska igralka Rossy de Palma in skladateljica Rokia Traore iz Malija.

V sekciji posebni pogled je bila že v soboto nagrajena hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija Zenit hrvaškega režiserja Daliborja Matanića. Prejela je nagrado žirije, kot najboljši film v omenjeni sekciji pa je žirija pod vodstvom igralke Isabelle Rossellini nagradila islandski film Rams režiserja Grimurja Hakonarsona.

Festival v Cannesu se je začel 13. maja in se je s podelitvijo nagrad sklenil nocoj.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.