Glasba

Amon Amarth: Vikinški uničevalci vesolja?

Ljubljana, 10. 11. 2011 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najnovejši videospot švedskih metalskih vikingov Amon Amarth je za pesem Destroyer of the Universe, ki jo najdemo na konec marca izdanem osmem studijskem albumu Surtur Rising. Oglejte si ga!

Zasedba Amon Amarth zelo verodostojno v glasbi nadaljuje mitološko poslanstvo vikingov, ki ga zrcali v svoji mogočni glasbi.
Zasedba Amon Amarth zelo verodostojno v glasbi nadaljuje mitološko poslanstvo vikingov, ki ga zrcali v svoji mogočni glasbi. FOTO: Arhiv izvajalca

Švedsko melodično death metal zasedbo Amon Amarth vsi tako radi označujejo, da igra vikinški metal, a sami zatrjujejo, da je to preprosto death metal s tematiko vikingov. "Vikingi niso imeli pojma, kaj je to metal, kaj šele da bi ga igrali," meni zasedba, v kateri v slogu mogočnega bojevnika prednjači frontman Johan Hegg. Njegovo odrsko prezenco smo lahko že nekajkrat občutili tudi v Sloveniji, sedaj pa k nam prihajajo predstavit svoj osmi album Surtur Rising.

S plošče, ki tako tematsko kot zvokovno nadaljuje njihovo pot, predstavljajo videospot za pesem Destroyer Of The Universe. Njihova dve desetletji dolga glasbena pot tako ostaja neomajna, čeprav se zvok za razliko od prejšnjega albuma Twilight of the Thunder God razlikuje v tem, da so tokrat stavili na manj prečiščen in bolj analogno zveneč zvok.

Bend, ki ga nekateri imenujejo "poslednji vikingi na zemlji", tako spet melje na živih nastopih, saj je trenutno na evropski turneji, na kateri jim družbo delata še zasedbi As I lay Dying in Septic Flesh. Zasedba, ki se je osnovala leta 1992 v Tumbi na Švedskem, si je ime nadela po lokaciji iz srednjega sveta J. R. R. Tolkiena, sicer pa že ves čas deluje v nespremenjeni postavi, kar je dokaj redko. Poleg vokalista Hegga, igrata kitarista Olavi Mikkonen in Johan Söderberg, basist Ted Lundström in bobnar Fredrik Andersson.

Surtur Rising je njihov osmi studijski izdelek.
Surtur Rising je njihov osmi studijski izdelek. FOTO: Arhiv izvajalca

Zaradi njihove gole moči, čaščenja nordijskega boga Odina in nadčloveške prezence, ki jo je še posebej čutiti na koncertih v živo, jih tako mnogi imenujejo "največja in najmočnejša zasedba na svetu". Čeprav se tematsko zgledujejo po mitih, so sedaj pravzaprav že samo postali mitski. Njihov najnovejši album pa to samo še potrjuje. Vikingi, ki jih očitno nosijo v srcih, z njimi živijo dalje. In dokler sami tako uživajo v tem, kar počnejo, jim v enaki meri navdušenje vračajo tudi njihovi oboževalci, katerih je iz leta v leto več.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.