Glasba

Avven gredo vedno do konca

Ljubljana, 29. 03. 2013 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Preden se Avven odpravijo na turnejo v tujino in "odšpilajo" še dva koncerta v Sloveniji, so si vzeli čas za pogovor in nas pričakali v svojem vadbenem prostoru. Prispeli smo ravno v pravem trenutku, ujeli zadnji komad, fantje so si odprli pivo in debata je stekla ...

Z Gašperjem in Petrom smo govorili tudi o nastajanju novega albuma Avven.
Z Gašperjem in Petrom smo govorili tudi o nastajanju novega albuma Avven. FOTO: Arhiv izvajalca
Kmalu bo minilo dve leti od izida vašega zadnjega albuma Kastalija. Kako danes, z distanco, zrete na vaš drugi album? Ste zadovoljni z odzivom nanj, se vam zdi, da ste iz celotnega projekta potegnili maksimum?

Gašper: Ja, smo zadovoljni. Dejansko nas je zadnji album dvignil do neke točke, nivoja, na katerega smo ponosni. Seveda iz nekega tehničnega vidika nisi nikoli do konca zadovoljen, ampak v končni fazi je pomemben ravno ta pogled z distance in vsi smo mnenja, da je album nekako "opravil svoje delo".

Znano je, da v tem trenutku že ustvarjate svoj novi album, projekt EOS ste nekako "otvorili" že v jeseni. Nam ga lahko na kratko predstavite – na kakšen način se razlikuje od klasičnih albumov?
 
Peter: V tem momentu smo res zakopani v nov material. Takšne skupne vaje in turneja, na katero se odpravljamo, so res super, ker se malo sprosti energija, mogoče tudi neka napetost in spet bend malo zadiha.

Gašper: EOS smo zastavili kot celosten projekt, ne samo album. Gre za to, da med nastajanjem novega materiala sodelujemo z "betatesterji" (100 izbrancev, ki so jim Avven ponudili ekskluziven vpogled v nastajanje albuma, op. av.), in res smo presenečeni, res dobivamo zelo zanimiva in uporabna mnenja.

Najljubša stvar so definitivno nastopi in pa zabave po njih, pravi Peter.
Najljubša stvar so definitivno nastopi in pa zabave po njih, pravi Peter. FOTO: Arhiv izvajalca
Govori se o konkretni stilski preobrazbi, ki naj bi prihajala z vašim novim albumom. Je namen te preobrazbe komercialne narave ali nekaj, kar prihaja spontano? Menite, da lahko z novim slogom še povečate svojo prepoznavnost?

Peter: Čisto zares in iskreno? Res je vse skupaj spontano. Razlika od prej je samo v tem, da smo si dovolili v neke ekstreme, ki bi jih bend prej mogoče že v začetku zavrnil. Sami sebi nismo postavili nekih ovir, češ "tole se sliši kot Avven, tole pa ne". In to se nam zdi bolj naravno, kot pa da se držimo smernic od prej ali mogoče celo nekih etiket, ki so nam jih pripisali drugi.

Gašper: Mogoče je ta stilska sprememba tudi rezultat tega, da nekako vsi člani benda aktivno sodelujemo pri novih komadih, precej bolj kot prej.

"Takoj, ko pridemo nazaj, gremo v studio, kjer bomo posneli singel, ki bo izšel že pred poletjem," je dejal Gašper.
"Takoj, ko pridemo nazaj, gremo v studio, kjer bomo posneli singel, ki bo izšel že pred poletjem," je dejal Gašper. FOTO: Izvajalec
Slovite kot odličen "live" band. Kaj vama osebno pomenijo živi nastopi? Kakšni so občutki, ko stopite na oder? Kako doživljate publiko? Gre pri vaših nastopih vedno za do potankosti dogovorjen šov ali dopuščate prostor za interpretacijo, za spontanost?

Peter: Ko stopiš na oder in pred sabo zagledaš množico z dvignjenimi rokami, je občutek res nepopisen. Gre za neko mešanico koncentracije, uživanja v glasbi in še energije publike ... V nastope vedno vložimo vso energijo, vedno delamo s polno močjo, gremo do konca. Verjetno se tudi zato ljudje vračajo na naše koncerte. Publika začuti, ali gre za igro ali pa res čutiš tisto, kar počneš. Zdi se mi, da ljudje začutijo, da dejansko živimo v svoji glasbi. Tudi zato nekako nočemo do konca planirati vseh stvari, včasih dejansko pustimo več možnosti odprtih. Nekaj stvari je sicer vnaprej dogovorjenih, precej pa se na odru zgodi samo od sebe.

Dober mesec po turneji Siddharte na Poljskem in v Nemčiji se tudi vi odpravljate tja. Kaj pričakujete od nastopov, glede na to, da prvič koncertirate tam? Ste s Siddharto kaj izmenjali izkušnje o klubih, publiki?

Gašper: Žal nismo bili v stikih, odkar so šli na turnejo, čeprav se sicer dobro razumemo. Kolikor sem spremljal njihovo turnejo, mislim, da bomo nekajkrat igrali celo v istih klubih. Glede pričakovanj, res težko ocenimo, kaj nas čaka. Po eni strani vemo, da imamo neko bazo fanov tudi na Poljskem, v zadnjem času dobivamo kar precej odzivov od tam, še vedno pa ne vemo, kaj to pomeni na koncertu.

Peter: Zagotovo je samo to, da bomo mi dali vse od sebe, kot vedno.

Kakšna je za vas razlika med večjim, festivalskim odrom ali manjšimi klubskimi odri? Je tudi energija med člani benda na odru drugačna v teh dveh "skrajnostih"?

Gašper: Ja, verjetno je tudi energija med nami drugačna. Mogoče že zato, ker večji oder dopušča več možnosti in prostora, tako da pride bolj do izraza neka "šov" dimenzija, v manjših klubih pa je veliko pomembnejše vzdušje, ki ga ustvariš skupaj s publiko.

Avven bodo v sklopu OrtoFesta nastopili tudi v Ljubljani.
Avven bodo v sklopu OrtoFesta nastopili tudi v Ljubljani. FOTO: Nejc Hőtzl

Kaj pa je vajina najljubša stvar na turneji in česa se najmanj veselita?

Peter: Najljubša stvar so definitivno nastopi in zabave po njih. Če je le čas, gremo pogledat mesta, kakšno zanimivost... Ampak ponavadi urnik tega ne dopušča. Tista manj prijetna stvar pa je precej dolga in utrujajoča vožnja od mesta do mesta.

Gašper: Se strinjam s Petrom. Mene recimo še skoraj bolj kot vožnja ubija čakanje pred koncerti.

Verjetno tako naporen urnik in dolge vožnje prinesejo tudi kakšne konflikte?

Peter: Uhhhh ... Verjetno res drži, da so takšne turneje dober test za vsak bend. Če se ne skregaš tu, se verjetno ne boš nikjer. Ampak ja, nekako pri nas stvari zaenkrat funkcionirajo. Moraš biti človek za to. Precej potrpežljivosti, trda koža, mirni živci, smisel za humor. Nam nekako znese ...

Kakšni so načrti, ko se vrnete s turneje?

Gašper: Takoj, ko pridemo nazaj, gremo v studio, kjer bomo posneli single, ki bo izšel že pred poletjem. Sicer pa bomo verjetno kar celo poletje preživeli v studiu, saj želimo dokončati novi album.

Skupini Avven želimo veliko uspehov na turneji, ki je pred njimi, in super poletje v studiu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tiasalow
29. 03. 2013 15.17
+10
BRAVO, BRAVO, BRAVO! super skupina, in u živo so res ENKRATNI!!!! to morate it vsaj enkrat poslušat!!! :)