Glasba

Častni grammyji za Nino Simone, The Velvet Underground in Slyja Stona

New York, 20. 12. 2016 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška jazz in soul pevka Nina Simone, predstavniki art rocka The Velvet Underground in velikan funka Sly Stone so med dobitniki grammyjev za življenjsko delo, je sporočila Ameriška diskografska akademija. Častne grammyje bodo podelili 12. februarja v Los Angelesu.

Med dobitniki grammyjev za življenjsko delo bodo pokojna Nina Simone ...
Med dobitniki grammyjev za življenjsko delo bodo pokojna Nina Simone ... FOTO: Reuters
Nini Simone, ki je leta 2003 umrla v 71. letu starosti, Ameriška diskografska akademija v času življenja ni namenila grammyja, je pri štirih letih začela igrati klavir. Eno leto je obiskovala šolo Juilliard v New Yorku. Upala je, da bo lahko obiskovala prestižni Curtis Institute of Music v Philadelphiji, vendar je bila zavrnjena. Ta zavrnitev je bila le ena od mnogih razočaranj, za katere je pevka krivila rasizem.

Da bi zaslužila za življenje, je začela prepevati jazz in popularno glasbo. Nastopala je v nočnih klubih v Philadelphiji in Atlantic Cityju. Njeni prvi posnetki so iz poznih 50. let minulega stoletja. Pevka, ki je postala ena najbolj proslavljenih pevk soula, je bila tudi borka proti rasizmu.

... Lou Reed s svojo zasedbo The Velvet Underground ...
... Lou Reed s svojo zasedbo The Velvet Underground ... FOTO: Reuters

Zasedba The Velvet Underground, ki sta jo soustanovila John Cale in Lou Reed (1942-2013), je v rock glasbo vnesla estetiko avantgardne umetnosti. Njihov debitantski album The Velvet Underground and Nico, ki ga je produciral Andy Warhol, je raziskoval tematiko drog in seksualnega fetišizma na načine, ki so bili nepredstavljivi za takrat prevladujoče trende v rock glasbi.

... in funk velikan Sly Stone.
... in funk velikan Sly Stone. FOTO: Reuters

Sly Stone, frontman zasedbe Sly and the Family Stone, je v funk glasbo prinesel nove psihedelične vibracije. Pomembno je vplival na nekatere glasbenike, med drugim precej tudi na Princea.

Grammyja za življenjsko delo bosta na februarski podelitvi nagrad prejela še prva dama gospela Shirley Caesar in legendarni pianist Ahmad Jamal, ki je k jazzu pritegnil kar najširše občinstvo.

Za življenjsko delo bo Ameriška diskografska akademija nagradila še ameriškega country glasbenika Charleyja Pridea. Pride je prvi Afroameričan, ki je dosegel uspeh na področju country glasbe, kjer sicer dominirajo belopolti izvajalci. Častnega grammyja pa je namenila tudi Jimmieju Rodgersu (1897-1933), ki je postavljal temelje country glasbe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.