Glasba

'Če želiš zares uspeti, potrebuješ poznanstva'

Ljubljana, 04. 04. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Dustin Chambers so kralji!" je po nedavnem koncertu kranjske skupine na enem izmed ljubljanskih odrov na ves glas vpil njihov oboževalec. Mi smo z njimi poklepetali po njihovem nedavnem koncertu v enem od ljubljanskih klubov.

Simon Fugina - Fifi (vokal), Žiga Rezar (kitara), Blaž Zavrl (bas) in Andrej Grahek (bobni) skupaj ustvarjajo že od leta 2008.
Simon Fugina - Fifi (vokal), Žiga Rezar (kitara), Blaž Zavrl (bas) in Andrej Grahek (bobni) skupaj ustvarjajo že od leta 2008. FOTO: Maja Mastnak
Kralji svoje kleti v Prašah, kjer vadijo, kralji dobro razporejenega časa med glasbo in napornim študijem ter predvsem kralji pozitivne energije, ki jo z odrov prenašajo na svoje poslušalce. "Vsak zase ima svoje ime, ko smo pa skupaj, smo Dustin Chambers … tako kot Power Rangers," pravijo.

Simon Fugina - Fifi (vokal), Žiga Rezar (kitara), Blaž Zavrl (bas) in Andrej Grahek (bobni) skupaj ustvarjajo že od leta 2008, ko je kranjska tričlanska zasedba v 'Žabarju' Simonu našla tisti člen, ki je manjkal. Do danes se tako lahko pohvalijo s prvim EP-jem Across the trail of memories (izid drugega jih čaka te dni) ter z uspešnimi nastopi na večjih in manjših odrih po Sloveniji. Obiskali so med drugim tudi Magmafest v Novi Gorici, Teden mladih v Kranju, Škisovo tržnico v Ljubljani ter Lampiončke v Mariboru.

Na odru so samozavestni in energični, takšni pa so tudi, ko se ugasnejo luči. Za krajši intervju so si vzeli čas po nedavnem koncertu v enem od ljubljanskih klubov in dokazali, da so v zasebnem življenju predvsem dobri prijatelji.

Kako ste se našli?

Grahek: Dolga zgodba, bila je temna noč ... (smeh) Skratka, z Rezarjem sva že nekaj časa 'jammala', Zavrl pa je bil bratov sošolec v srednji šoli. Rabila sva basista, on je basist. O njem sem že 100 let sanjal, ker sem večkrat slišal, da je zelo dober basist! Pa prijeten fant je bil, ko je prišel na obisk. Bili smo še zelo mladi. Malce smo eksperimentirali, malo igrali, dolgo časa smo iskali vokal, preizkusili par ljudi, pa nam nihče ni bil všeč ... In nato se je pojavila ta zvezda, ki je Simon Fugina. Enkrat sva se vozila v avtu in je po naključju nekaj pel ob radiju ter sem rekel: 'Pi*** stari, ti pa znaš peti!' Mislim, da je nazaj rekel: 'A res?' Potem je bila ta ideja, da bi naredili band. Takrat nismo vedeli, kakšno glasbo bomo igrali, ampak kmalu so bile vaje in Fifi je imel poskusno vajo na Parni Valjak.
Fugina: Ja, grozno!
Grahek: In to je bilo to. Zdaj smo pa tukaj, Dustin Chambers!

"Dustin Chambers so kralji!" je po nedavnem koncertu kranjske skupine na enem izmed ljubljanskih odrov na ves glas vpil njihov oboževalec ...
"Dustin Chambers so kralji!" je po nedavnem koncertu kranjske skupine na enem izmed ljubljanskih odrov na ves glas vpil njihov oboževalec ... FOTO: Arhiv izvajalca

Kako bi žanrsko opredelili vašo glasbo?

Rezar: Tisto, kar je pisalo na plakatih za naš koncert, je bilo meni kar všeč!
Grahek: Kaj je pa pisalo?!
Rezar: Alter rock/indie, ker imamo vsega po malem.
Grahek: Pa ne indie?
Rezar: Ja, tudi indie!

Nastopali ste že na večjih in manjših odrih, v klubih in na odprtem prostoru ... Kje vam je bilo najbolj všeč?

Rezar: Najboljše nam je, ko so zraven tudi vsi, ki so nam omogočili, da ta stvar steče: organizatorji, druge skupine, ljudje, ki delajo z zvokom, lučmi, nosači opreme ... Najboljše koncerte smo imeli takrat, ko smo imeli okoli sebe ljudi, ki so tam zato, ker je tudi njim do tega, da naredijo en res dober koncert. Za primer vzamemo Škisovo tržnico v Ljubljani in Lampijončke v Mariboru. Približno enako veliki in znani študentski prireditvi, izkušnji pa se razlikujeta kot noč in dan samo zaradi ljudi. Nekje smo imeli super koncert, drugje pa ne. Res, vse je odvisno od ljudi, ki so tam, ne toliko od prostora.

Ste razmeroma mladi in novi na slovenski glasbeni sceni. Povejte iz prve roke, kaj je najbolj pomembno pri prebijanju na površje?

Fugina: Lahko rečem, da če želiš zares uspeti, potrebuješ poznanstva. Žal je to pomemben faktor in zaradi tega se pogosto spregleda mlado ustvarjalnost. Med nami so super skupine, za katere ne slišimo, ker ne poznajo pravih ljudi, organizatorjev koncertov. Tudi selekcija skupin, ki naj bi nastopale na festivalih, jim ni ravno najbolj naklonjena.
Rezar: Tako je to, tudi mi sami smo zdaj dobili dva koncerta, ker so nas kolegi poklicali, da bodo nekaj organizirali in da se ujemamo z njihovo predstavo o glasbi, ki se bo igrala, in smo se dogovorili. Sami pa ne kličemo okoli ...
Grahek: Ko bomo imeli energijo, da se bomo res hoteli prebiti na sceno, se bomo!

Vsi tudi študirate. Kako študijske obveznosti vplivajo na band?

Grahek: Ne vplivajo! (smeh)
Rezar: Veš, kako zapostavljen je študij, veš kako?! Ko bi vi vedeli, kako težko je narediti elektromagnetiko ... Kot anatomijo!
Fugina: Jaz poznam resen odgovor na tole vprašanje. Za nas je to tako, da eno stvar delaš za hobi, drugo pa zaradi tega, ker brez izobrazbe ne moreš po svetu hoditi. In vsak rabi malo sprostitve, za nas je to glasba, to je to, kar nas združuje. Zato smo se tudi tega lotili in v tem uživamo.

Fantje se lahko pohvalijo s prvim EP-jem Across the trail of memories ter z uspešnimi nastopi na večjih in manjših odrih po Sloveniji.
Fantje se lahko pohvalijo s prvim EP-jem Across the trail of memories ter z uspešnimi nastopi na večjih in manjših odrih po Sloveniji. FOTO: Maja Mastnak

Kakšne so vaše želje in ambicije za prihodnost?

Zavrl: Punce pridite!
Rezar: Nimamo ravno začrtanega plana ali pa ciljev, upamo samo, da ne bo šlo kaj tako zelo narobe, da ne bi mogli več skupaj igrati!

Imate kakšno sporočilo za bralce?

Grahek: Pridite na koncerte, ker brez vas ni koncerta, je vaja!
Zavrl: Podpirajte mlade bande in imejte se radi!
Fugina: Dustin Chambers 'ma vas rad!

Na odru so samozavestni in energični, takšni pa so tudi, ko se ugasnejo luči.
Na odru so samozavestni in energični, takšni pa so tudi, ko se ugasnejo luči. FOTO: Arhiv izvajalca

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pb88
05. 04. 2012 17.34
U go boys ;) hehe lepo da ste bli opazeni ;)
y_more
05. 04. 2012 12.56
Bravo fantje! Pohvalno! Se vidimo v petek na KŠK žuru v Kranju!!!