Glasba

Druga godba z zvoki Azije

Ljubljana, 06. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Druga godba, ki s svojo glasbo že dve desetletji bogati ljubljansko festivalsko ponudbo, bo drevi znova zaigrala.

Zasedba Huun Huur Tu iz Tuve s prijatelji (vir: www.huunhuurtu.com)
Zasedba Huun Huur Tu iz Tuve s prijatelji (vir: www.huunhuurtu.com) FOTO:

Programsko jedro 21. festivala Druga godba bo stkano okoli glasbene tradicije osrednje Azije, kar bo napovedal že nocojšnji otvoritveni koncert v Cankarjevem domu. Ob 20.30 uri bo nastopila zasedba Huun Huur Tu iz Tuve, ki si je svetovni sloves pripela z grlnim petjem. Ob njih bo zaigral švicarski duet Stimmhorn.

V torek bo nastopila Rusinja Evelyn Petrova (vir: www.leorecords.com)
V torek bo nastopila Rusinja Evelyn Petrova (vir: www.leorecords.com) FOTO:


Tudi drugi in tretji koncertni večer bosta po sedaj že ustaljeni navadi pri koproducentu festivala, v Cankarjevem domu. V znamenju jazza in sodobne improvizirane glasbe bosta 7. junija nastopili harmonikarka, pevka in skladateljica Evelyn Petrova iz Rusije ter italijanski pianist in skladatelj Livio Minafra.

Tretji koncert, 8. junija, se bo vrnil k ponudbi osrednje Azije. Tradicionalno glasbo iz Kirgizije in Tadžikistana bodo predstavile skupina Tengir Too, zasedba z imenom Pesmi in glasba Badahšana in Šašmakamska akademija.

S Trinidada prihajajo jekleni bobnarji Renegades Steel-Band Orchestra (vir: www.runprod.com)
S Trinidada prihajajo jekleni bobnarji Renegades Steel-Band Orchestra (vir: www.runprod.com) FOTO:

Druga polovica Druge godbe bo izzvenela v poletnem gledališču Križank. Prvi koncertni trojček, 9. junija, bo odprla ekipa jeklenih bobnarjev Renegades Steel-Band Orchestra, ki bo svoje priredbe od klasične glasbene tradicije do Boba Marleyja večer prej poustvarila tudi v kavarni Pločnik na Tromostovju. Za tolkalci bo na oder Plečnikovega avditorija stopil kitarska legenda Djelimady Tounkara iz Malija, ki bo s sedemčlansko zasedbo predstavil svoj drugi album. Večer bo zaokrožil predstavnik glasbene zvrsti maloya, Danyel Waro z otoka Reunion, katerega glasba temelji na vokalih in tolkalih.

Po petih letih se na oder Križank vrača alžirski glasbenik Khaled
Po petih letih se na oder Križank vrača alžirski glasbenik Khaled FOTO:


Predzadnji koncertni večer festivala bo začela slovenska skupina Čompe, ki jo vodi igralec Janez Škof v vlogi harmonikaša in pevca. Sledila bo brazilska zasedba Nacao Zumbi, in sicer s spletom tradicionalne glasbe iz tega dela države s hip hopom, funkom, soulom in drugimi zvrstmi. V nadaljevanju bo nastopil japonski jazzovski Šibusaširasu Orchestra, glasbeno-vizualna atrakcija pa se bo 9. junija zvečer koncertno sprehodila po starem delu mesta.

Festival bo 11. junija sklenila kombinacija slovenske alter pop zasedbe Olivija in alžirskega glasbenika Khaleda Hadja Brahima, kralja rai glasbe, ki je Križanke razvnel že pred petimi leti, tokrat pa bo predstavil novo ploščo Ya Rayi.

Olivija, katere gonilna sila je pesnik in glasbenik Gal Gjurin, združuje široko paleto žanrov, od jazza, funka, rocka in countryja do hip hopa in slovenske ljudske glasbe.

SORODNI ČLANKI