Glasba

FOTO in VIDEO: Elton briljiral, Stožice zvokovno prerojene!

Ljubljana, 12. 11. 2011 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
57

64-letni Elton John je končno prikazal, česa so zmožne ljubljanske Stožice. Popravljena akustika je zasijala v vsej svoji veličini, vrhunski glasbenik pa je ponudil slabe tri ure dolgo koncertno poslastico za staro in mlado.

Bo že držalo, da če je bila pred slabim letom večina razočarana ob zvoku na koncertu Joea Cockerja v ljubljanskih Stožicah in če so obiskovalci glasno negodovali nad odmevanjem na koncertu Stinga junija letos, je popravljena akustika na koncertu enega največjih glasbenikov na svetu Eltona Johna prikazala povsem drugačno zvočno podobo.

64-letnik je neverjetno agilen, saj je poleg klavirskih akrobacij izvedel tudi nekaj preskokov čez svoj klavir z imenom Winifred.
64-letnik je neverjetno agilen, saj je poleg klavirskih akrobacij izvedel tudi nekaj preskokov čez svoj klavir z imenom Winifred. FOTO: Miro Majcen

Kot smo se lahko prepričali, so odmev praktično izničili, v večini dvorane pa je sedaj zvok soliden, če že ne odličen. Zagotovo pa so se maksimalno potrudili tudi Eltonovi mojstri zvoka, saj je zvezdnik zelo natančen, ko gre za kakovost zvoka in mora biti vse perfektno. Da je Elton izvajalec, ki mu ni para, pa je po svoje odveč omenjati. Njegove pesmi so prišli poslušat tako stari kot mladi, čeprav so bili prvi v stožiški dvorani v občutneje večjem številu.

Kdor je upal, da bo slišal Candle in the Wind, Sad Songs, Sacrifice, I'm Still Standing ali Your Song – je to dobil!
Kdor je upal, da bo slišal Candle in the Wind, Sad Songs, Sacrifice, I'm Still Standing ali Your Song – je to dobil! FOTO: Miro Majcen

Večer sta točno ob deveti uri zvečer vpeljala mlada upa Luka Šulić in Stjepan Hauser, bolj poznana kot 2Cellos, ki sta zaigrala nekaj priredb. Dvojec, ki je preko YouTuba zaslovel s priredbo Jacksonove pesmi Smooth Criminal, je poleg te zaigral še Welcome to the Jungle Guns N' Roses, Smells Like Teen Spirit Nirvane in With Or Without You irske zasedbe U2. Lahkota in gorečnost, s katero igrata neverjetno nadarjena Luka in Stjepan, seže do kosti in srca. Fantoma je tako v neverjetno kratkem času uspel velik met, saj ju je opazil Eltonov menedžment, ju povabil na turnejo, sedaj pa ogrevata njegovo publiko in ga nato spremljata ves koncert kot del njegove zasedbe.

Luka Šulić in Stjepan Hauser sta avditorij v Stožicah navdušila kot 2Cellos, podobno v čislih pa ju ima tudi Elton, s katerim sta na turneji.
Luka Šulić in Stjepan Hauser sta avditorij v Stožicah navdušila kot 2Cellos, podobno v čislih pa ju ima tudi Elton, s katerim sta na turneji. FOTO: Miro Majcen

Elton je prišel na oder okoli dvajset minut čez deveto in začel z razigrano rock'n'roll pesmijo Saturday Night's Alright (For Fighting), kateri je takoj sledila uspešnica I'm Still Standing. Kot je povedal njegov odrski delavec Mike Gomez, Elton rad čuti zvok okoli sebe, da "buta vanj", saj ne nosi slušalk, temveč ima okoli sebe monitorske zvočnike, da lahko sliši sam sebe, za kar skrbi Alan Richardson, ki je imel svoj čas "na čez" samega Franka Sinatro.

Koncert je trajal dve uri in tričetrt, končal pa z vsesplošnim rajanjem pod odrom.
Koncert je trajal dve uri in tričetrt, končal pa z vsesplošnim rajanjem pod odrom. FOTO: Miro Majcen

Obiskovalci njegovih koncertov res dobijo, kar želijo, za kar poskrbi v dveh urah in tričetrt, kolikor je igral tudi tokrat. Nanizal je uspešnice, kot so Tiny Dancer, Goodbye Yellow Brick Road, Candle in the Wind, Rocket Man, Sacrifice, Sad Songs (Say So Much), Sorry Seems to Be the Hardest Word, Don't Let the Sun Go Down on Me, Bennie and the Jets, The Bitch Is Back in poskočno Crocodile Rock. Pri slednjih dveh se je publika že pomaknila pod oder in marsikdo je Eltona lahko videl na nekaj metrov.

Elton je pokazal, kako ceni svoje občinstvo.
Elton je pokazal, kako ceni svoje občinstvo. FOTO: Miro Majcen

Da je še vedno vitalen, je pokazal z nekaj akrobacijami in preskoki čez klavir, ker je bil to konec uradnega dela, pa se je poslovil in se nato na navdušenje vseh vrnil ter začel občinstvu pod odrom podpisovati avtograme, kar je za zvezde njegovega kova dokaj neobičajno. Po tej dobrodušni gesti se je še enkrat zahvalil Sloveniji in mnogi smo dobili občutek, da je resnično vesel, da je prišel. Očitno je bil občutek obojestranski.

Pred dodatkom si je zvezdnik vzel pet minut za podpisovanje avtogramov.
Pred dodatkom si je zvezdnik vzel pet minut za podpisovanje avtogramov. FOTO: Miro Majcen

Prvo pesem v dodatku Your Song je posvetil vsakemu izmed navzočih. Mnogi so se ob koncu vzklikali "Nikita! Nikita!". A Elton se zanjo ni odločil. Igral jo je tri dni prej v Kijevu, Slovencem pa namenil "medley" dveh pesmi, in sicer Circle of Life ter Can You Feel The Love Tonight. Ura je bila že čez polnoč in kar težko je bilo verjeti, da je možakar zares odigral skoraj triurni koncert. Vsaj takega občutka ni bilo. Lahko bi ga poslušali še naprej in pesmi ne bi zmanjkalo.

Se najdete?
Se najdete? FOTO: Miro Majcen

Malokrat se namreč zgodi, da se nas dotakne takšna glasbena perfekcija in četudi so Slovenci, podobno kot Avstrijci in v nasprotju z divjimi Italijani in precej glasnejšimi Hrvati, dokaj "anemično" občinstvo, se je vzdušje v dvorani proti koncu koncerta razživelo. Zanimivo je bilo, recimo, da je ob njegovi največji uspešnici Candle in the Wind in še nekaterih bilo manj navdušenja kot pri predstavitvi benda in mladih upov Luke in Stjepana. Po drugi strani pa je bila reakcija logična, saj smo imeli na odru napol Slovenca, ki igra z Eltonom Johnom, kar res ni mačji kašelj. In če Elton reče, da bosta še veliki zvezdi (kar se že uresničuje), potem mu gre verjeti.

Arena v Stožicah je s popravljeno zvočno akustiko zasijala v povsem novi luči.
Arena v Stožicah je s popravljeno zvočno akustiko zasijala v povsem novi luči. FOTO: Miro Majcen

Elton se je izkazal kot vrhunski profesionalec, ki poleg tega, da zadosti publiki, pa naj bo ta še tako zadržana (aplavzi bi lahko brez težav bili vsaj še enkrat glasnejši), postreže z repertoarjem, ki ga večina pričakuje, obenem pa v pesmi vnese tudi razigrano improvizacijo, pri kateri se pokaže tudi njegova virtuozna plat in veselje do tega, kar večinoma z izjemnim uspehom počne že več kot 40 let. Njegov glas je kot dobro naoljen stroj, prsti pa kar sami polzijo prek klavirja. In kar je bilo ta večer slišati, je bilo nekaj najboljšega, kar je sploh mogoče slišati. Tako v smislu kakovosti pesmi kot tudi same izvedbe in celotnega vtisa. In ko Elton John, eden najbolje prodajanih samostojnih izvajalcev vseh časov, pusti tako prijeten človeški vtis, kot da igra vsakemu poslušalcu posebej in da ni na svetu nič bolj pomembnega kot glasba, za kar on definitivno gori in živi, potem lahko brez slabe vesti ugotovimo, da je vsakdo, ki je že kdaj slišal zanj in tokrat ni bil zraven, naredil koncertno napako leta. Pika.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andraž Šenica 1
18. 11. 2011 18.37
A mogoče kdo ve ali se je ta koncert kaj snemal oz. da je kje shranjen, ali so snemali samo za prenos v živo v dvorani?
mlad3n
16. 11. 2011 13.28
DePutaMadre 13.11.2011, 09:19 Za vse krivi Janšo in ne Zokija.
mlad3n
16. 11. 2011 13.28
No vsaj niso uničili kot so pr Stingu. Pa še to me čudi da je tale koncert uspel da spet niso kej zmutili.
VALerij Zupan
15. 11. 2011 15.31
odličen koncert. bilo je 8.000 ljudi.
northstar2083
13. 11. 2011 10.42
briljiral bo??? seveda da bo briljiral.. le kgo ne bi briljiral.. vsak lahko briljira.. kako lepo, da nam nove besede podari 24 ur....
Vprasanjainodgovori.si
13. 11. 2011 09.19
Več spektaklov ja, ampak takrat, ko nebo polovica denarja šla Jankoviču..
sanjiicaa
13. 11. 2011 07.35
a on hod na lifting obraza :S:S??
Desktop.Messiah
13. 11. 2011 01.54
-1
Do 4. decembra je v Stožicah potrebno organizirati še več spektaklov, da bodo ljudje sprevideli vrednost te pridobitve in se znali na volitvah pravilno odločiti. ZORAN!
wragetz
13. 11. 2011 01.11
mene pa še vedno zanima, če sta 2cellos par... :)
djdj
12. 11. 2011 23.50
Žal mi je da me ni bilo.
chaser
12. 11. 2011 23.00
@screemer Delo pravi, da je bilo okoli 8000 obiskovalcev. Če je kapaciteta za koncerte res skoraj 15000 ljudi, tale podatek po moje ne bo pravilen. Jaz bi rekel, da je bilo vsega skupaj prostih okoli 500 sedežev in pa tisti, ki so pač za odrom in ne pridejo v poštev.
chaser
12. 11. 2011 22.55
@urzzz Pa menda ne pričakuješ, da bodo ljudje ob baladah noreli in plesali? Ob bolj poskočnih rockovskih uspešnicah pa je bilo tudi vzdušje temu bolj primerno.
screemer
12. 11. 2011 22.48
koliko ljudi je bilo?
User771747
12. 11. 2011 21.33
in kakšen je point da vsi pod odrom sedijo? A ni namen takšnega koncerta, da se skače, poje in vsestransko uživa, da se ustvari neko koncertovsko vzdušje... Ne vem no, tako jaz sedim, ko grem poslušat simfonične orkestre ali pa grem na predstavo v opero...
pehtateta
12. 11. 2011 20.36
cyklon 12.11.2011, 16:52 --------------------------------------------... bejž no, česa ne poveš, sem mislila, da mu je Zidar dvigalko posodil!
periot22
12. 11. 2011 19.51
Elton je zakon.
izRODEk
12. 11. 2011 19.09
Kako zdaj zvokovno preurejene, če ste pa tukaj na 24ur še pred meseci pljuvali čez Jankovića, da kljub preureditvi ne bo nič boljše, da je baje vstran vržen denar. zmenite se na 24 ur sami s seboj najprej. če imate pomisleke glede moje trditve, pojdite gledati v arhiv, kaj ste sitnarili.
Joze Koli
12. 11. 2011 18.40
njegovo petje mi je všeč on pa katastrofa!
Maksimiljan Štrukelj
12. 11. 2011 18.11
Dobri stari maček svaka čast !!!!!!
graf
12. 11. 2011 18.03
prepozno se začel za karte zanimat , pa drugič !