Glasba

FOTO in VIDEO: We will rock you ob soju lune in šumenju morja

Gradež, 17. 07. 2013 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
7

Brian May in Kerry Ellis sta v italijanskem Gradežu tik ob obali nastopila na akustičnem koncertu, na katerem sta predstavila svoje pesmi, pesmi Queenov ter priredbe zasedb, kot sta The Beatles in Kansas.

34-letna britanska pevka Kerry Ellis je najbolj poznana po svojih vlogah v muzikalih na londonskem West Endu, saj je nastopila v produkcijah, kot so My Fair Lady, Nesrečniki, Wicked in Oliver!. Vmes je leta 2002 spoznala kitarista Briana Maya, dobila vlogo v muzikalu o Queen We wil rock you, z Mayem pa od takrat redno sodeluje. Legendarni kitarist je leta 2010 produciral tudi njen prvenec Anthems, pred tem pa sta izdala EP Wicked in Rock.

Njun najnovejši izdelek je dvojna živa plošča Acoustic By Candlelight, ki jo predstavljata na letošnji turneji Born Free, v okviru katere sta se ustavila tudi v idiličnem obmorskem mestecu Gradež v Italiji. Ker je bil koncert akustičen, je bil tudi ambient ravno pravšnji. Razprodanih osemsto sedežev so dali na teraso ob hotelu, za hrbti občinstva pa je šumelo morje, ki je butalo ob skale. Pravljično.

Par je na turneji Born Free predstavil svoje pesmi, skladbe Queenov ter priredbe zasedb, kot sta The Beatles in Kansas.
Par je na turneji Born Free predstavil svoje pesmi, skladbe Queenov ter priredbe zasedb, kot sta The Beatles in Kansas. FOTO: Miro Majcen

Že pred koncertom je bilo jasno, da so tja prišli predvsem oboževalci legendarnih Queenov, ki so upali, da bodo lahko slišali tudi nekaj pesmi, ki jih je nekdaj pel Freddie Mercury, žal že pokojni lastnik enega najbolj karizmatičnih glasov in eden najbolj markantnih pevcev v zgodovini rock glasbe.

Kerry in Brian sta vedno odzivni, glasni in navdušeni italijanski publiki postregla kar z dvajsetimi skladbami, kar je s šestimi več kot dan prej Avstrijcem ob Vrbskem jezeru pri Celovcu. Začela sta s svojo Born Free, nato pa so sledile priredbe Dust in the Wind (Kansas), dve pesmi Beatlov Tell me what you see (z albuma Help!) ter Something (Harrisonova pesem s plošče Abbey Road), najbolj pa so seveda vžgale pesmi Queenov. Na te se je razpoloženo občinstvo tudi najbolj odzvalo.

Briana Maya so bralci revije Guitar World lani izbrali za drugega najboljšega kitarista vseh časov.
Briana Maya so bralci revije Guitar World lani izbrali za drugega najboljšega kitarista vseh časov. FOTO: Miro Majcen

Že pri četrti pesmi večera s(m)o vsi skupaj prepevali "find me somebody to love", kot je nekdaj prepeval legendarni Freddie. Iz repertoarja skupine Queen sta postregla še z Life Is Real (Song for Lennon), Brian je zapel '39 in Love of my life (skupaj s Kerry), posebej markanten pa je bil njegov skoraj 10-minutni solo, ko je v roke prijel svojo "red special" (rdečo posebnico), kitaro, ki sta jo naredila sama z očetom in na katero igra že vse od konca šestdesetih let prejšnjega stoletja. Presenečenje večera je bila Irene Fornaciari, 30-letna hčerka Zucchera, ki se je z impresivnim glasom pridružila trojici na odru (še klaviaturista Jeffa) in s Kerry v duetu zapela I who have nothing ter uspešnico njenega očeta Cosi Celeste.

Brian je iz akustike v "rockerski film" padel še pri Tie Your Mother Down, pri katerem smo spet lahko okusili rife, ki jih oboževalci Queenov več kot dobro poznajo. Konec uradnega dela je bil nedvomno vrhunec večera, saj je občinstvo s Kerry na ves glas zapelo We will rock you. Tako kot včasih, ko jih je v rockersko ekstazo vodil Freddie. No ja, skoraj. V dodatku sta zapela še njun novi singel The Kissing Song, za konec pa še Crazy little thing called love.

Irene Fornaciari, hčerka Zucchera, je bila posebna gostja večera.
Irene Fornaciari, hčerka Zucchera, je bila posebna gostja večera. FOTO: Miro Majcen

Vrhunsko šolani vokal mične Kerry je zvenel kot "pravi mali praznik" za ušesa, Brian pa je na akustični in 12-strunski kitari deloval sproščeno, kot da bi bil na "pikniku". Bolj je v rockersko pozo padel pri svojem solu ter omenjenih dveh skladbah Queenov, ob Tell me what you see se je v ozadju pojavila fotografija mladega Freddieja in zdelo se je, kot da je njegov duh nekako prisoten. Seveda nihče ni kot Freddie, a izvedbe pesmi Queenov, ki zvenijo tako dobro in hkrati izvirno, si zaslužijo vseh pohval, po drugi strani pa so taki intimni, majhni koncerti pravi praznik za vse ljubitelje žive akustične glasbe in v tem primeru ljubiteljev zapuščine Queenov, Beatlov in še koga.

Brian s svojo "red special" doma narejeno kitaro, na katero igra že več kot pol stoletja.
Brian s svojo "red special" doma narejeno kitaro, na katero igra že več kot pol stoletja. FOTO: Miro Majcen

Edina graja večera gre morda Brianu, ki je med uradnim fotografiranjem potožil nad fotografi pod odrom, da ne more igrati zaradi glasnega klikanja fotoaparatov. Veliko navdušenih duš ga je čakalo tudi po koncertu, če se bo pojavil in podpisal kakšno zgoščenko, vinilno ploščo ali vstopnico. A sta s Kerry takoj po koncertu v zatemnjenem kombiju odbrzela s prizorišča. Vsekakor velja poskusiti še kdaj, saj so njuni koncerti kot sladkorčki, za katere bi želeli, da se čim počasneje stopijo v ustih. Okus je namreč preprosto nebeški. Morda je tudi zato dobro, da se jih ne prenajemo preveč(krat) ...

Najbolj so občinstvo podžgale pesmi Queenov, kot so Somebody to love, Love of my life, We wil rock you in Crazy little thing called love.
Najbolj so občinstvo podžgale pesmi Queenov, kot so Somebody to love, Love of my life, We wil rock you in Crazy little thing called love. FOTO: Miro Majcen
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pedritsegonita
18. 07. 2013 02.10
+5
Škoda, da Brian ni večkrat pel, ker ima resnično prelep glas. Sploh nisem vedel , da ima tako odličen glas.
STARLORD
17. 07. 2013 20.35
+8
Lep članek. Bravo. Več takih pozitivnih pa bo svet lepši :) 2 komentarja. Tako kot je že napisal predhodni kolega, propomba čez fotografe je bila upravičena. Prekomerno škljocanje ubija intimno atmosfero. Tisti, ki se vam ni mudilo po koncertu domov in ste imeli 15min časa in če ste se umaknili 100m od prizorišča do bližnjega hotela, ste imeli možnost srečanja z Brianom. Tam je podpisoval, se slikaril in dajal roke peščici oboževalcev.
Debely
17. 07. 2013 23.19
-1
Bili smo v lokalu 100 metrov od prizorišča, pa nisem nikjer nič videl, da bi Brian kje kaj podpisoval. :(
SERAPHIN
17. 07. 2013 20.29
-1
akusticni koncert z elektricno kitaro? no vsak dan nekaj novega zves
Kumo
17. 07. 2013 23.33
+2
sej je bla tudi akustična ;) samo Brian May ni pravi Brian May brez njegove Red Special :))
Debely
17. 07. 2013 18.44
+6
Bil na koncertu. Odličen koncert. =) Pripomba fotrografom je bila popolnoma na mestu. Škljocanje med akustičnim koncertom je za izvajalca moteče.
Kumo
17. 07. 2013 18.14
+11
dragi 24ur... hvala za ta članek :) in ja... Brian je res že prava legenda hehe :D