Glasba

FOTO: Njegova mati je koncert prvič po četrt stoletja spremljala iz dvorane

Ljubljana, 16. 12. 2015 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Teja Pelko
Komentarji
7

Vlado Kreslin je letošnja tradicionalna koncerta v Cankarjevem domu 'izkoristil' za promocijo svoje nove plošče, seveda pa ni izpustil svojih največjih uspešnic. Glasbenik je tokrat poskrbel tudi za pestro scensko dogajanje v okviru katerega je med drugim nastopil tudi vrvohodec ...

Vlado poleg slišne poskrbel tudi za vidno poslastico

Vlado je prvega od dveh razprodanih koncertov v Cankarjevem domu začel udarno – s pesmijo Nocoj bomo mi prižgali dan, po dobrih dveh urah in pol z enim odmorom pa ga po dveh bisih zaključil s pesmijo Franka Sinatre My Way.

Kreslin si bo letošnje leto zapomnil predvsem po tem, da je prvič v enem letu posnel tri plošče.
Kreslin si bo letošnje leto zapomnil predvsem po tem, da je prvič v enem letu posnel tri plošče. FOTO: Miro Majcen

REPERTOAR

Nocoj bomo mi prižgali dan ( + zbor Reunion)

Ena Pesem ( + zbor Reunion in Mali bogovi)

Daleč je moj rojstni kraj ( + zbor Reunion in Mali bogovi)

Cesta ( + Mali bogovi)

Preden zaspim ( + Mali bogovi)

Če bi midva se kdaj srečala ( + Mali bogovi)

Odkar te ni ( + Mali bogovi)

Moji dnevi ( + Mali bogovi in dva tamburaša)

Sami naši ( + Mali bogovi in dva tamburaša)

Tisoč let ( + Mali bogovi)

Abel in Kajn ( + Igor Leonardi in brata Guisee)

Lepa Sire ( + Igor Leonardi in brata Guisee)

Dekle moje pojdi z menoj ( + Igor Leonardi in brata Guisee)

Sweetest Taboo ( + Igor Leonardi in brata Guisee)

Joužek (+ Mali bogovi)

Tisti bejli grm ( + Milan Kreslin in Mali bogovi)

Tista črna kitara ( + Ariel Cubria in Mali bogovi)

Namesto koga roža cveti ( + Rade Šerbedžija, Mali bogovi in Beltinška banda)

Vsi so venci vejli ( + Mali bogovi in Beltinška banda)

Drmač (Beltinška banda solo)

Bela nedelja ( + Mali bogovi in Beltinška banda)

Nocoj igramo za vas ( + Mali bogovi in Beltinška banda)

Poj mi pesem ( + Mali bogovi in Beltinška banda)

BIS 1

Reka (Vlado s kitaro, klavir in zbor Reunion)

Od višine se zvrti ( + zbor Reunion in Mali bogovi)

Daj mi Micka pejneze nazaj ( + Milan Kreslin, Mali bogovi in Beltinška banda)

BIS 2

My Way (Vlado in Gašper Konec)

Glasbeniku so se tokrat na odru (poleg Beltinške bande in Malih bogovov) pridružili Igor Leonardi in brata Guisee, izvrstna senegalska kitarista in pevca (skupaj so zaigrali in odpeli skladbe Abel in Kajn, Lepa Sire, Dekle moje pojdi z menoj in Sweetest Taboo) in vokalni ansambel Reunion, ki je nastopil že na njegovem poletnem koncertu v Križankah (tokrat so peli pesmi Nocoj bomo mi prižgali dan, Ena Pesem, Daleč je moj rojstni kraj, Reka in Od višine se zvrti). Pri skladbi Tista črna kitara se je zvezdi večera – tako kot v Križankah - na odru pridružil kubanski glasbenik Ariel Cubria, ki je omenjeno pesem s Kreslinom kot gostom posnel v salsa preobleki. Omenjeno skladbo sta zapela tako v španščini kot v slovenščini. Največje presenečenje večera pa je bil Rade Šerbedžija, ki se je prekmurskemu godcu pridružil pri skladbi Namesto koga roža cveti. Manjkal ni niti Kreslinov oče Milan, ki je odpel pesmi Tisti bejli grm in Daj mi Micka pejneze nazaj.

Prvič po 24 letih pa ni nastopila Kreslinova mati Katarina. Je pa sedela v dvorani. "Hotela je priti za Micko, pa si je potem premislila. Oče mi je ob prihodu na oder povedal, da si je premislila in da mame ne bo na oder," nam je po koncertu razkril Vlado, o samem nastopu (občinstvo je bilo ta večer dokaj komorno, bučno se je odzvalo le ob največjih uspešnicah in glasbenih gostih ter ob koncu koncerta, ko je nastopajoče nagradilo z dolgim aplavzom, slišno pa prepevalo 'le' skladbe Namesto koga roža cveti, Vsi so venci vejli in Od višine se zvrti) pa dejal: "Občutki so dobri. Malo sem še v praznem prostoru, a mislim, da je še kar bilo. Veliko stvari smo morali skupaj potegniti, veliko stvari smo prvič delali."

Ena od teh je bila scena, še posebno dogajanje na odru za glasbeniki, za katero sta idejno poskrbela zvezda večera in režiser Nejc Levstik. Tako so se za platnom, na katerem so predvajali videospote, videoprojekcije pa tudi besedila pesmi (Sami naši in Reka) nastopili vokalni ansambel Reunion, katerega člani so med pesmijo Nocoj igramo za vas 'vskočili' tudi kot plesalci, skladbo Če bi midva se kdaj srečala je popestril plesni par, pesem Tisoč let vrvohodec, pri skladbi Bela nedelja pa je za platno stopil kar Vlado.

Tokrat je Kreslin povedal dve zgodbici. Eno o tem, kako njegov oče po nekem nastopu, za katerega je prejel bučen aplavz, dejal, da ni to še nič in da se bo do naslednjega naučil vse glasbene intervale od najnižjega do najvišjega ter o tem, kako je po smrti člana Beltinške bande Miška skupino mislil razpustiti, pa sta Jožek in Janči našla zamenjavo in so tako nadaljevali z nastopi.

Ves čas ima občutek, da letos zadnjič igrajo

Pogled z odra
Pogled z odra FOTO: Miro Majcen
Kreslin je letošnja koncerta v hramu kulture poimenoval Moji dnevi. "Tako sem hotel poimenovati novi album, saj je ta na momente rahlo eklektična. Skupaj je zmetanih veliko stvari. Pomislil sem – to so moji dnevi, to se mi je dogajalo dve leti. Moje plošče so obeležje mojega časa. To je kot neki moj dnevnik. Beležim stvari. Tudi vizualno snemam koncerte. Zdi se mi, da to moraš imeti. Mislim, da premalo damo na to. To sem videl pri Beltinški bandi, pri kateri niso nič zabeležili. Pomislil sem: 'Kakšen narod smo mi, da nič ne beležimo svoje zgodovine? Jaz beležim vsaj svojo oziroma od svojih sodelavcev. Saj veš, kako je – ko nekam prideš in slikaš, se zdi vsem neumno, da slikaš, čez 15 let pa pokličejo in sprašujejo: 'Ti, a si ti takrat slikal? A imaš kakšno sliko?' otrokom bi radi pokazali. Tako, da ene arhive je treba imeti. Za narod, če hočemo biti," nam je dejal Kreslin, ki se mu je med njegovimi potmi po svetu zgodilo tudi zelo veliko anekdot.
Vlado Kreslin, Igor Leonardi in brata Guisee.
Vlado Kreslin, Igor Leonardi in brata Guisee. FOTO: Miro Majcen

Nekatere izmed njih je popisal v pesmi Sami naši, eno prigodo pa je delil samo z nami. "Zadnjič sem bil v Švici. Z ženo sva se peljala na koncert Allana Taylorja in se ustavila v restavraciji na avtocesti. Naročila sva dve kavi. Ko sva hotela plačati, je žena ven potegnila petdesetaka, saj nisva imela drobiža. Pa je natakarica rekla: 'Vidim, da nemate sitno, ja častim.' Pogledal sem na tablico z imenom in videl, da na njem piše Snežana. Sami naši. Teh stvari je ogromno," nam je dejal Vlado.

Vlado z očetom
Vlado z očetom FOTO: Miro Majcen

Kakšen pa bi bil njegov idealni dan? "Moj idealni dan bo v četrtek oziroma v soboto, ko se bom ob 8.30 usedel v avto in se odpeljal v Prekmurje za en dan. Tam nič ne delam, nimam nobenih obveznosti, nobenega pritiska, nobenega stresa. Tam samo s fanti sedimo in vino pijemo," nam je povedal Vlado.

Največje presenečenje večera je bil Rade Šerbedžija.
Največje presenečenje večera je bil Rade Šerbedžija. FOTO: Miro Majcen

Kreslin si bo letošnje leto zapomnil predvsem po tem, da je prvič v enem letu posnel tri plošče - tri LP-je. Enega v Barceloni z Gipsy Klezmer Orchestra, enega z Afričani pa še svojega.

Vlado je razprodal oba koncerta.
Vlado je razprodal oba koncerta. FOTO: Miro Majcen

V prihodnjem letu pa si želi srečati še vsaj pol teh ljudi. "Ves čas imam občutek, kot da letos zadnjič igramo. Upam, da še bomo," nam je dejal Vlado. Drugim pa želi samo zdravje. "Več ni," še pravi Vlado.

Vlado in Gašper med pesmijo My Way
Vlado in Gašper med pesmijo My Way FOTO: Miro Majcen

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marianela
16. 12. 2015 12.14
+27
O ti ljubi bog, ma kaj ta še kruli okrog po svetu, nej gre že enkrat v penzijo.
drugnben
16. 12. 2015 13.05
-34
kere butare pa ti pišeš? prav nesramno od tebe. če ti ni všeč njegova glasba in njegovo petje, ti ni treba tuki gor grdobij izlivat....
prešeren
16. 12. 2015 16.55
+3
Dreycho
22. 12. 2015 14.12
-19
Zato Marianela ker tebi tako paše, ker je star ali ker dela slabo muziko? Glasbenik lahko dela toliko dolgo dokler ima publiko. Dokler ti v Sloveniji pride še 200 ljudi na koncert lahko vztrajaš ne glede na to, da si glasbeni analfabeti kamor te prištevam mislijo svoje.
ata janez
16. 12. 2015 11.22
-27
V tem žanru je najboljši.Legenda.čeprav je še živ.In naj še dolgo ostane.
flojdi
16. 12. 2015 16.11
-37
ja. se strinjam. je eden , zelo redkih... naših , ki jih vedno poslušam z veseljem
Dreycho
22. 12. 2015 13.54
-18
folk pa samo da popa minuse, samo zato, ker je Vlado že star in "mora" iti v penzijo. Obenem pa mulčki poslušajo desete remake in mislijo, da se je glasba začela v 90 letih.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.