Glasba

FOTO: Velikonočni kriki Zole Jesus 'pogubili' njen glas

Ljubljana, 09. 04. 2012 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
0

Nika Roza Danilova, bolj poznana kot Zola Jesus, pevka z ruskimi koreninami, je premierno nastopila v Sloveniji. Mogočnosti njenega nastopa pa je ponagajala višja sila, saj je zaradi težav z glasom koncert skrajšala zgolj na petdeset minut. A kakšnih.

Če je Marilyn Manson združil nasprotji ene največjih filmskih seks bomb in najbolj razvpitega serijskega morilca vseh časov, si je Nika Roza Danilova, ki bo v kratkem dopolnila (šele) 23 let, nadela skovanko iz francoskega pisatelja Emila Zolaja in samega Jezusa Kristusa. Zola Jesus se je tako želela razlikovati od sovrstnikov, mnogi pa si imena niso drznili niti izgovoriti, saj se jim je zdelo bogokletno. Kar pa nje, ki zatrjuje, da ni verna in da se ima za ateistko, ni niti najmanj motilo. Po ruralnem otroštvu, sredi gozdov ameriškega Wisconsina, z očetom lovcem, ki je nenehno prinašal domov mrtve živali, je to drobno dekletce dobilo željo po petju. Začela se je učiti opernega petja, a imela dolgo časa kompleks, da preprosto ni dovolj dobra. Zato je z učenjem prekinjala in spet začenjala. Nato jo je nekaj časa pestila huda trema, strah pred neuspehom, saj jo je skrbelo, da bo naredila krivico kateremu od velikih imen, ki so skomponirali skladbe, ki se jih je učila.

Zola Jesus v Šiški - 12
Zola Jesus v Šiški - 12 FOTO: Miro Majcen

Kmalu pa je začutila v sebi željo, da "dela svoj hrup" in da se izrazi po svoje. V mladosti je najprej po zaslugi očeta poslušala bende, kot so Dead Kennedys in Talking Heads, brat pa jo je nato uvedel v bolj eksperimentalne zadeve, kot sta recimo The Residents in Throbbing Gristle. Danes jo mnogi postavljajo ob bok glasovom Siouxsie Sioux, Florence Welch, Bjork, Kate Bush, Lise Gerrard (Dead Can Dance), Elizabeth Frazer (Cocteau Twins), mnogi pa v njej vidijo tudi zametke Iana Curtisa (Joy Division) in drugih.

Njene pesmi, ki jih je do sedaj predstavila na treh EP izdajah in treh albumih, zadnjega z naslovom Conatus, je ponudila konec lanskega leta, se gibljejo med raziskovanjem dobrega in zla ter posebnih občutij, ki nas spomnijo, da lahko tudi malenkosti naredijo velike spremembe.

Slovenska koncertna premiera dober meter in pol velike pevke, ki je v svetli opravi, s svetlimi lasmi in bosa delovala kot gozdna vila, je bila kljub solidnemu obisku in krikih navdušenja precej okrnjena. Ali je bila kriva trema ali kaj drugega, lahko ugibamo, a njen glas preprosto ni zdržal, saj je bil koncert vsega skupaj dolg zgolj petdest minut, brez dodatka. "Hvala vam res, ker ste prišli, kar koli več bi bila sabotaža," je dahnila, ko je spet prišla na oder. Za njen glas, kajpada.

Zola Jesus v Šiški - 14
Zola Jesus v Šiški - 14 FOTO: Miro Majcen

Ni kaj, dekle se je potrudilo, kakor se je dalo. Njen glas je pravzaprav solidno zdržal do konca, čeprav se je morala med petjem sem in tja odkašljati. Odrski nastop, vključno z gestikuliranjem, divjim poskakovanjem, plazenjem po tleh in ostalimi vragolijami pa je bil na nivoju. Občinstvo jo je sprejelo odlično, med pesmijo Night pa je dobesedno v glavo dobila dobro namerjen projektil. A to ni bilo pivo ali poln oz. prazen kozarec. Če je Morrissey nekdaj dobival na oder narcise, so pri Zoli najbolj zagrizeni oboževalci to primerno transformirali v bele tulipane.

Zola Jesus v Šiški - 16
Zola Jesus v Šiški - 16 FOTO: Miro Majcen

Obiskovalci so tako vsekakor dobili svoj odmerek njene odrske magije, a je bila na žalost prav dolžina nastopa tista, ki je večino pustila "lačne po še" in posledično nekoliko čemerne, če že ne s tistim znanim občutkom, da so pravkar videli in slišali nekaj mogočno grandioznega, a dobili za ceno vstopnice enostavno – premalo. Gospodična Danilova je tako brez dvoma vzbudila čute in vznemirila živčne končiče mnogih, ki bodo z veseljem spet odšli na njen koncert. Najbrž z željo, da ne bodo spet žrtve višje sile, ki je tokrat posegla vmes, da njen glas ni bil to, kar bi moral biti. Kdo ve, morda pa je imel s tem kaj njen ateizem in dejstvo, da je nastopila na velikonočno nedeljo ...

Zola Jesus v Šiški - 22
Zola Jesus v Šiški - 22 FOTO: Miro Majcen

Kot nam je povedala v pogovoru, se sama niti slučajno ne počuti kot "novi glas gotha", kot jo je označila britanska revija New Musical Express, da pa vsekakor želi nadaljevati svojo začrtano glasbeno pot, na kateri pravi, da se ne skuša izogibati temnim in negativnih stvarem, saj so prav te najboljši navdih pri njenem ustvarjanju.

Več o Zoli Jesus pa kmalu v intervjuju in utrinkih s koncerta!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.