Glasba

Jure Longyka: Izštekani so kot pot v neznano, čudovito potovanje za glasbenika, na katerem se prerodi

Ljubljana, 09. 12. 2015 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
1

Radijec Jure Longyka že 23. leto ustvarja oddajo Izštekani, ki je od trenda devetdesetih hitro prerasla v platformo, ki glasbenikom ponuja dodano vrednost in jih predstavi v drugačni luči, kot smo jih sicer vajeni. Z Juretom smo se ob bok letošnjim nastopajočim na Izštekanih 10 skozi prizmo sedanjosti malce zazrli v preteklost. Preberite tudi, kaj o Izštekanih menijo nekateri glasbeniki.

Jure Longyka je v oddajo Izštekani v več kot dvajsetih letih obstoja pripeljal celo četo slovenskih izvajalcev od Sokolov, Demolition Group, Miladojke Youneed pa prek Silence, Tabu, Niet, Dan D, Mi2 pa vse do metalcev Noctiferia, ki so poseben izziv nedavno izpeljali z odliko in postregli z nečem zares novim.

Na odru Kina Šiške se je na Izštekanih 10 letos pravzaprav zvrstilo trinajst izvajalcev, in sicer temačni alter countryjaši Monowi Twins, angažirani rokerji s Celjskega Bo!, vedno neulovljive Same babe, "Primorska region's own" gangsta raper Smaal Tokk, pesniško-glasbeni dvojec Natriletno kolobarjenje s praho, mariborski alternativci Nina Bulatovix, čudoviti ženski rock duo All Strings Detached (tokrat godalno ojačan), raperski duo (z bandom) Murat & Jose, Robert Jukič je projekt Ženske predstavil v družbi Nine Vodopivec in Gordane Hleb, izštekani obraz so pokazale domače metalske legende Noctiferia, za nekoliko bolj etno-klasično "češnjo na vrhu izštekane torte" Simbolični orkester, keltski folkpankerji Happy Ol' McWeasel so občinstvo dodobra dvignili na noge, za primeren vrhunec večera pa so "za dobro vago" poskrbeli še "dečki s Sotle", Mi2.

Smaal Tokk
Smaal Tokk FOTO: Miro Majcen
O poslanstvu, fenomenu in vlogi Izštekanih za slovensko glasbeno sceno pa smo spregovorili s samim idejim vodjo Juretom Longyko.

"Glede dajanja možnosti glasbenikom z Izštekanimi se ne počutim prav nič božje, prej ponižnega glede ustvarjalnosti teh ljudi, bolj ali manj znanih ali čisto neznanih. Moje poslanstvo torej ni, da jim dajem prostor in možnost, temveč da to, kar dobro delajo, prenašam poslušalcem. Tu pa gre potem za vprašanje kvalitete poslanstva Izštekanih. Pri bolj znanih je ta pritisk večji, pri manj nekoliko manjši, čeprav se tudi nekateri manj znani zelo radikalno izštekajo. Zabavna zadrega, kadar pokličem izvajalca je torej, ko jim rečem, zelo mi je všeč, kar delate, a pridete v oddajo narediti nekaj drugega. Na začetku, pred 22 leti, smo bili v nekem trendu, a tega nismo počeli zaradi trenda, temveč, ker imamo radi muziko in smo hoteli to formulo preizkusiti na naših tleh. A so že po nekaj oddajah prišli Demolition Group, ki so dejali, da bodo drugačni kot na plošči, ker imajo živega bobnarja, sicer so uporabljali ritem mašino, izštekali pa se ne bodo, češ, da se akustike ne bodo šli. Danes je to bolj kot trend, blagovna znamka, platforma, kjer se naredi kuriran izbor muzike. Tega pa ne naredim samo jaz, temveč skupaj z glasbeniki, ki so enako zaslužni za rezultat. To potem zastavimo pred publiko za neka nova izštekavanja, v tem vidim dodano vrednost Izštekanih," je razmišljal.

All Strings Detached
All Strings Detached FOTO: Miro Majcen
In v čem je poslanstvo Izštekanih?

"Poslanstvo Izštekanih je v tem, da so v njem bendi, ki že prehodijo neko določeno pot in se potem izštekajo. Moj glasbeni okus se giblje marsikje in včasih me že prva plošča vrže na rit in si rečem, to hočem imeti v Izštekanih. Včasih pa mi je bend všeč in jih želim slišati šele čez nekaj let in s povabilom čakam. Najbolj me pogreje pri srcu zaupanje izvajalcev v ta izštekani izziv, ko jih pokličem. Ki je v večini primerov en velik ja. In tudi ves trud, ki ga vložijo. Na nek način seveda vlagajo vase. Izštekani so pot v neznano, čudovito potovanje za glasbenika, na katerem se prerodi, to se neštetokrat zgodi. Ko vidiš, da je drugačen, ko se je izštekal, da je šel nekam, kamor sicer ne bi šel. To je neka mala zasluga, a si jih ne lastim preveč. Brez tega, kar delajo, glasbe, ne bi imel nič in Izštekani ne bi bili nič," meni Jure.

Nina Vodopivec (ex-Tabu) in Robert Jukič
Nina Vodopivec (ex-Tabu) in Robert Jukič FOTO: Miro Majcen
In kam lahko Izštekani še gredo?

"Priznam meje svojega obzorja, v glasbenih krajinah, ki jih res ne poznam, ne hodim. Resna glasba, avantgardni jazz, elektronika, metal so za Izštekane nepoznana področja. Da se izšteka metal bend, kot se je Noctiferia, je zares garanje, elektronika, da se dobro izvede v živo tudi terja velik angažma glasbenikov. Upam, da bomo tja še šli. Izštekani so nekakšna ljubezenska zgodba med bendom in menoj, zgodi se kemija, ko se imamo super. In jaz lahko z vsem srcem pri zadevi sodelujem. Če gre za glasbene sfere, ki jih ne poznam pa se ne silim, sprejemam pa svoje omejitve in imam svoj domet. Ta je od sredine do alternative, etna in malce jazza, morda me kdo gleda malce postrani, ker je zadeva dosti sredinska, a menim, da smo alter sredinski. A priznam, da sem v tem pogledu egoističen, saj menim, da če je zanimivo zame, mora zanimati tudi ljudi," je za konec dodal Jure.

Noctiferia
Noctiferia FOTO: Miro Majcen

Svoje vtise in mnenja o Izštekanih pa so podali še nekateri protagonisti, glasbeniki, ki so ali letos ali v preteklih letih dodali svoj lonček v izštekanem mozaiku:

"Ko prideš do določene točke v ustvarjanju, si rečeš, morda bi poskusili akustično različico. Potem nas je poklical Jure, pa smo rekli okej. Poskusili smo v akustičnem slogu, smo jammali, izklopili distorzije, igramo na osemstrunske kitare, a je nekaj manjkalo. Dame, naš klaviaturist, ki ima veliko idej, je naredil povsem nove aranžmaje, žanrsko spremenil skladbe in nas odpeljal v povsem novo smer. Nam je to bilo uau, noben od nas ni jazzist, jaz se sice poskušam vpeljati v šansonske vode, kot nekakšne govore. Kot nekakšni Joe Cocker z bronhitisom. Naleteli smo na zelo dober odziv, tudi od naključnih ljudi, ki niso feni metala, dejali so, da jih spominjamo na filme Quentina Tarantina. Dejansko smo dodali precej balkana, etna, jazza, swinga in smo obogatili glasbo, nismo zgolj preklopili z metala, precej smo se igrali in aranžmajsko spremenili glasbo. A žal smo, zaradi zakonodaje, še vedno 'tuji' bend, ker pojem v angleščini," je povedal Gianni Poposki iz zasedbe Noctiferia.

"Jure ima svoj izbran okus, izbor, ki ga v slovenskem prostoru prepriča in te bende povabi. The Tide smo dobili priložnost leta 2007 in se nam je zdela dobra odskočna deska, hkrati pa je to super z glasbenega vidika, čeprav je morda težava, če že v sami osnovi deluješ dokaj akustično. Noctiferia mi je bila nazadnje izvrstna, ko so šli v nekaj zelo drugačnega. Izštekani so radijska oddaja, kjer se v studiu ustvari nek čaroben svet. Jure pritegne skupine, ki jih je težko drugače slišati in tako lahko vidimo oz. slišimo, kako bogat je slovenski glasbeni prostor," je razmišljal Tomaž Štular, pevec zasedbe The Tide.

Keltski folkpankerji Happy Ol' McWeasel
Keltski folkpankerji Happy Ol' McWeasel FOTO: Miro Majcen

"Izštekani so neka stopnička, ki jo mora bend prehoditi. Preden te Jure ne pokliče in prosi, da bi nastopil v Izštekanih, kot bend nisi kaj dosti vreden. Čar je v tem, da te Jure pokliče, v drugo smer zadeva ne fukcionira. Če sklepam po sebi, bi vsakemu, ki bi mi tri leta nazaj rekel, naj se akustično izštekam, pokazal dva sredinca. Da tega ne delamo. Ko dobiš klic, rečeš OK, za to priložnost bomo to naredili in potem ugotoviš, da imaš precej boljši bend, kot si mislil, da imaš več dinamike kot si mislil, da jo imaš. Longyka ozžame iz tebe drug izraz, za katerega niti nisi vedel, da ga imaš. Tudi skupine se potrudijo in med seboj celo malce tekmujejo, a gre za zdravo konkurenco. Danes ne nastopam, a sem tu, da prisluhnem in izkažem svojo podporo," nam je razložil Matevž Šalehar – Hamo.

"Za nas je bil Juretov klic zagotovo trofeja, saj svoje delo opravlja srčno in zelo resno. Bili smo počaščeni in vedeli, da nas čaka veliko dela. Po eni strani preprosta zadeva, po drugi pa precej zapletena. Po svoje nismo vedeli točno, v kaj se spuščamo, a smo uživali v nečem novem. Vrnili smo se k svojim začetkom, ko smo začeli igrati, na dan je prišla neka začetna igrivost, obenem pa smo svojo glasbo dodatno začinili, drugače od ustaljene prakse. Ljudje nas vidijo v drugačni luči, kar je izziv in očara drugače kot bi sicer, kar je tudi namen te oddaje. Še najtežje za nas, kjer nas je sedem, je bilo imeti resne vaje, saj hudičevo težko ohranimo pozornost. A z dovolj dobre volje, se najde tudi prava pot," je razmišljal Gregor Jančič, prvo grlo veseljaške zasedbe Happy Ol' McWeasel.

Veselje ob koncu še ene uspešne "žive" koncertne izdaje Izštekanih.
Veselje ob koncu še ene uspešne "žive" koncertne izdaje Izštekanih. FOTO: Miro Majcen

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

balon200
09. 12. 2015 20.45
-3
Sami revčki, k igrajo za 5 minut pozornosti in plačo tegale Longyke lahkoživca.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.