Glasba

Killing Joke ali krvava šala post punkerjev

Ljubljana/London, 01. 10. 2010 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zasedba Killing Joke, ki je konec septembra izdala novi album Absolute Dissent, se je reaktivirala, za vse, kmalu pa jo bo moč videti tudi v naši neposredni bližini.

Skupina deluje že od leta 1978, a si je med letoma 1996 in 2002 vzela šest let premora.
Skupina deluje že od leta 1978, a si je med letoma 1996 in 2002 vzela šest let premora. FOTO:

Post punk zasedba Killing Joke, ki je nastala že leta 1978, ima sloves, da se je kovala v ognju, žveplu, s ščepcem magije, obenem pa velja za eno večjih kultnih rockovskih ikon. Njihovi člani so tekom let svoje talente razvili v različne smeri. Pevec Jaz Coleman, trikratni dobitnik grammyja, je sodeloval z najbolj znanimi svetovnimi simfoničnimi orkestri, Martin ‘Youth’ Glover pa je postal eden najboljših britanskih producentov, saj je med drugim produciral albume Verve in Primal Scream, obenem pa je polovica uspešnega elektro dua The Orb.

Najbolj uspešen album je bil Night Time iz leta 1985.
Najbolj uspešen album je bil Night Time iz leta 1985. FOTO:

Pesmi skupine so med drugim priredili Metallica in Foo Fighters, med njihovimi občudovalci sta celo Jimmy Page (Led Zeppelin) in Billy Corgan (Smashing Pumpkins), vplive pa so priznali tudi bendi, kot so Nirvana, Ministry in Nine Inch Nails. Skupina, katero je bobnar Paul Ferguson nekoč poimenoval kot "zvok zemlje, ki bruha", pa je sedaj pripravljena na nove zmage, tako v smislu albumov kot tudi živih nastopov.

Njihov novi album Absolute Dissent, ki so ga producirali kar sami, trenutno predstavljajo na turneji po Evropi, decembra pa se podajajo tudi po Kanadi in ZDA. Po tridesetih letih se je tako spet zbrala originalna zasedba v postavi: Jaz Coleman (vokal), Geordie (kitara), Youth (bas kitara) in Paul Ferguson (bobni).

"Preživeli in doživeli smo že skoraj vse. Od ukradene opreme, zaplenjenih posnetkov, živčnih zlomov, do družinskih izgub, spuščanja krvi in ostalih izzivov bibličnih razsežnosti. A pred nami je nov vzpon, saj smo izdali nov album, ki je najboljša plošča, pri kateri sem kadar koli sodeloval. Med snemanjem smo živeli in dihali zanjo in smo zelo zadovoljni z njeno močjo in lepoto. Zagotovo boste doživljali dvojne orgazme, ko nas boste slišali v živo," je komentiral Youth.

Njihova nova plošča, ki jo trenutno predstavljajo na turneji, se imenuje Absolute Dissent.
Njihova nova plošča, ki jo trenutno predstavljajo na turneji, se imenuje Absolute Dissent. FOTO:

Skupina je do sedaj izdala 14 albumov, med katerimi je najbolj znan in uspešen verjetno Night Time iz leta 1985, na katerem so poleg naslovne še hiti Love Like Blood, Kings and Queens in Eighties. Slednja je tudi pesem, ki je navdihnila Nirvanin hit Come As You Are, saj je melodija sumljivo podobna. Killing Joke so menda grungerje celo tožili, a so nato tožbo opustili, ko je umrl Kurt Cobain. Po drugi strani pa obe pesmi spominjata na Life Goes On zasedbe The Damned.

Za vse tiste, ki se še spomnijo, kako zveni dobra mešanica post punka in rock osemdesetih z modernim prizvokom, se obeta izvrstna priložnost, da si Killing Joke ogledajo v živo, saj 6. oktobra prihajajo v Zagreb.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2201
04. 10. 2010 10.54
Bandolo
01. 10. 2010 21.46
Tole gremo pa vržt uho.