Glasba

Med velikani rock and rolla tudi Bon Jovi in Nina Simone, Radiohead izviseli

New York, 14. 12. 2017 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Dvorano slavnih rock'n'rolla (Rock and Roll Hall of Fame) so bili med 19 kandidati letos sprejeti rockerji Bon Jovi, jazz in soul pevka Nina Simone, glasbenica Sister Rosetta Tharpe ter zasedbe Dire Straits, The Cars in The Moody Blues. Brez vstopnice v hram pa so med drugim ostali Radiohead, Depeche Mode, Rage Against the Machine.

Čast vstopa v Dvorano slavnih rock'n'rolla je letos med drugim pripadla Bon Joviju in Nini Simone.
Čast vstopa v Dvorano slavnih rock'n'rolla je letos med drugim pripadla Bon Joviju in Nini Simone. FOTO: AP

 Za vstop v Dvorano slavnih rock'n'rolla (Rock and Roll Hall of Fame) v Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio se je letos potegovalo 19 znanih glasbenih imen. Čast je pripadla rockerjem Bon Jovi, jazz in soul pevki Nini Simone, glasbenici Sister Rosetta Tharpe ter zasedbam Dire Straits, The Cars in The Moody Blues. Slovesni gala koncert bo 14. aprila.

Za vstop v hram slavnih so se potegovali še: Radiohead, Depeche Mode, Rage Against the Machine, Judas Priest, Kate Bush, Eurythmics, J. Geils Band, LL Cool J, MC5, The Meters, Rufus Featuring Chaka Khan, Link Wray in The Zombies.

55-letni Jon Bon Jovi je na to čast čakal devet let, kar je bilo zanj zelo naporno. Zadnjih devet let je namreč na dan razglasitve novih imen, ki jim je pripadla čast sprejetja v dvorano slavnih, upal, da bo med njimi njegovo ime. A je vendarle dočakal. "Dobre stvari se zgodijo tistim, ki čakajo," pravi in dodaja, da nekaterih stvari pač ne moreš nadzirati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skupina Bon Jovi je prodala 130 milijonov plošč in razprodala skoraj vsak stadion na svetu, do zdaj pa so bili med kandidati za sprejem v dvorano slavnih samo enkrat.

S serijo nepozabnih uspešnic Livin' on a Prayer, You Give Love a Bad Name in Wanted Dead or Alive zasloveli v 80. letih prejšnjega stoletja. Z nastopi, polnimi pirotehnike, so in še vedno polnijo koncertne dvorane po vsem svetu. Za razliko od dolgolasih članov metalskih zasedb so ohranili "družini prijazen imidž".

Nina Simone (1933-2003) velja za eno najvplivnejših glasbenic 20. stoletja, ki je senzibilnost klasične glasbe vnesla v gospel in jazz. Bila je zagovornica rasne enakosti, ena njenih najbolj znanih pesmi je To Be Young, Gifted and Black.

Glasbenica Sister Rosetta Tharpe (1915-1973) pa je bila izbrana zaradi prvih vplivov na rock'n'roll. Med drugim je še posebej vplivala na Little Richarda, glasbenika, ki je bil v hram slavnih sprejet med prvimi, leta 1986.

Dvorana slavnih rock'n'rolla je muzej, posvečen najbolj vplivnim glasbenikom, producentom in umetnikom, ki so zaznamovali zgodovino te glasbene zvrsti. Do vpisa so upravičeni pod pogojem, da so prvi album izdali pred najmanj 25 leti. Letos so torej to tisti, ki so prvi album izdali leta 1992 ali prej.

Lani aprila so bili med velikane rock'n'rolla sprejeti skupine Electric Light Orchestra (ELO), Journey, Pearl Jam in Yes, raper Tupac Shakur in folk pevka Joan Baez.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aha3
14. 12. 2017 08.17
+4
kolkrat je bil pa avtor članka na koncertu BJ ? nastopi polni pirotehnike, hahah,v resnici ravno nasprotno. Bandi, ki pa imajo polno tega so Green day, KIss, Gunsi itd