Glasba

Mokre in vlažne popevke

Ljubljana, 14. 09. 2008 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lanskoletne zmagovalne 'naravne sile' so tokrat poskrbele, da smo v napol praznih in mrzlih ljubljanskih Križankah slišali nove, predvsem pa mokre in manj zanimive popevke.

Slovenska popevka se je začela na Bledu. Od leta 1962 do začetka osemdesetih smo peli popevke, ki so danes že prave zimzelene melodije. Uspešnice so se nizale vse do zatona festivala v začetku osemdesetih. Nekaj let nazaj se je z Orionom vrnila tudi Slovenska popevka. Na drugih temeljih, z drugimi pevci in uspešnicami. Uspešnicami? Težko rečemo, saj aktualne popevke žal prehitro pozabimo.

Na Slovenski popevki so se uveljavljali naši najboljši pevci zabavne glasbe.

Kdo se ne bi spomnil legendarne Poletne noči, ki sta jo zapeli najprej Beti Jurkovič, kasneje pa še Marjana Deržaj.

V spominu so ostale tudi druge skladbe, ki so jih peli Jelka Cvetežar, Majda Sepe, Stane Mancini, Rafko Irgolič, Elda Viler, Irena Kohont, Alenka Pinterič, Oto Pestner in drugi.

Tudi na letošnjem festivalu, kjer sta slavila Marko Vozelj in Anžej Dežan ni bilo nič drugače. Večer Slovenske popevke je minil predvsem v znamenju mrzlega vremena in še bolj mrzlih popevk, ki smo jih pozabili, še predno so zaživele, razen ene ali dveh ...

Po mnenju strokovne žirije je najbolj in upravičeno navdušil Anžej Dežan. Skladba Šopek maka je dobila še dve priznanji, kar pomeni, da je šla nagrada v prave roke. Strokovna javnost je Anžeja nagradila še kot najboljšega interpreta, Milana Deklevo pa kot avtorja najboljšega besedila. Ljudstvo se je odločilo nekoliko drugače. 1546 glasov so namenili skladbi Te ni, ki jo je prepeval Marko Vozelj. Nagrado strokovne žirije za perspektivno izvajalko je dobila Tina Gačnik - Tiana s skladbo Morje in nebo.

Izmed vseh skladb so bile še najboljše tiste, ki smo jih slišali med telefonskim glasovanjem. Irena Vrčkovnik, Aleksander Mežek, Alenka Pinterič, Tomaž Domicelj, Tinkara Kovač in New Swing Quartet so nas s skladbami Ustvari me, Zopet doma, Vsepovsod mi je lepo, Jamajka, Moški in ženska ter Smešna hiša vrnili v čas večnih zimzelenih popevk.

Upajmo le, da bo Slovenska popevka v prihodnje dobila sanremski 'face lifting', da bodo vse novodobne, predvsem pa današnje popevke nekoč večne, zimzelene in nepozabljene.

Anžej Dežan je bil ob razglasitvi presrečen.
Anžej Dežan je bil ob razglasitvi presrečen. FOTO: Alesh Maatko
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mirkodasnajper
16. 09. 2008 01.39
pozdravljeni, mislim da so letos top trije: 1.anžej dežan, 2. alenka godec in 3. tina gačnik tiana. in sploh ne stekam zakaj je treba tok pjuvat po slo glasbenikih...kr neki...nimam nc cez anzeja sam roko na srce je bil letos najboljsi...najbolsa izvajalka pa je zagotovo alenka godec...ki v sloveniji nima ravno velike konkurence!!!
tigercek@hotmail.com
15. 09. 2008 11.48
Po mojem skromnem mnenju je bila najboljša Tina Gačnik - Tiana. Mislim, da ima veliko boljši glas in seveda posluh kot pa ga ima Anžej Dežan. Žal je nejgov komad iz t.i. \"že slišano\".
Skupina Nataša
15. 09. 2008 09.36
Joooj, tale naša organizacija popevk. Moram reči, da sem res razočarana...sploh pa nad izbiranjem popevk. Tudi sama sem v glasbi in tudi naša skupina je poslala pesem na slovensko popevko zato tudi vem, kako se tam izbira pesmi. Naprej je že vse dogovorjeno kdo bo prišel notri, drugih pesmi pa sploh ne pogledajo in ne poslušajo. Tak je naš sistem. Žalostno. Zgleda, da kdor ima denar lahko podkupi vsakega. Kam pelje vse to.....nimam pojma. Melodije morja in sonca so že odpovedali, ker se dela tako. Res škoda. Obenem pa vseeno čestitke vsem nastopajočim, saj se vsak trudi biti čim boljši.
xes
15. 09. 2008 09.18
APOSTOLOS: Mulc je nula. Pesmi ne pise sam, tudi uglasbi jih ne sam, se koreografijo in nastop mu pripravijo drugi. Ne vem tocno koga on predstavlja, ko je na odru, vendar sebe ne. Zame ni glasbenik ampak zgolj izvajalec in iz tega naslova si nagrade ni zasluzil!
APOSTOLOS
15. 09. 2008 08.23
vse čestitke Anžeju Dežanu, res je car , fant že pri svojih 20. presega vsa pričakovanja. Seveda zasluženo najboljša izvedba in glas!! Le tako naprej
djdj
14. 09. 2008 23.14
Lahko bi zmagal kdo drug, ne pa tist sluzavc od Dežana.
Ana Rutar 1
14. 09. 2008 22.54
fmarty@email.si
14. 09. 2008 22.49
jz sm pa pogrešala Ylenio.....ona je lih za na take popevke
tinka.tonka
14. 09. 2008 19.41
sons in alenka gotar - pričakovala sem nekaj v stilu apocalyptice. marko vozelj - komad, ki gre takoj v uho. bravo. zaslužena nagrada. frenk Nova- preresnoben outfit, pesem nikakkršna, čevlji temni . tiana- super! kar tako naprej. ne vem od kod mi je ta ženska tako znana. me spominja na eno ameriško igralko. Maja Slatinšek - o moj bog. mi je zelo žal. poznam nekajj njenih bližnjih ...ampak ...me je zelo razočarala, predvsem zato, ker je pela zelo nerazločno in neko dretje kar tako brezveze...sorry maja. lado leskovar- ko je bil mlad je bil pa oring dec, direkt po mojem okusu. vsa čast njegovemu delu, ampak ..mislim, da je čas, da se te stare legende počasi poslovijo. mislim, da so svoje vrhunce že doživele. če pa jih muči nosalgija pa naj naredijo nek drug festival za takšne kot so edvin fliser, alenka pinterič itd... simona černetić- ayneee - tako simpatične pesmi pa že dolgo nisem videla in slišala, zato kar tako naprej, mi je žal, da ni dobla kakšne nagrade, čeprav se mi je zdelo, da je nekaj fušala, ampak razumljivo, nastop na takšnem festivalu ni kar tako...i guess..kar tako naprej ayneee!!! daleč najboljši vokal pa je za moje pojme imela dada kladnik!!! kakšen glas, kako čist vokal. neverjetno. bravo dada. o vseh ostalih pa ne bom zgubljala besed. nič kaj pretresljivo dobrega. kvečjemu dolgočasno. pogrešam pa tinkaro kovač! dobra je , ni kaj... naslednje leto pa..upam, da se bodo glasbeniki prebudili in sledili svojim glasbenim vzgibom in ne posnemali nekakšnih kancon zimzlelenih. ker jim enostavno ne pašejo. ker ne živijo v tistem času. naj naredijo POPEVKO, ki se bo pela in ne cvilila, kričala, momljala. naj se poje! v stilu: saj za prijatelje si je treba čas vzet! bravo andrej šifrer! pa lep pozdrav vsem!
sokol2010
14. 09. 2008 18.37
ta dežan je res :S:S:S:S pač dela na isti tv, jeb*t ga, komad kar nekak soliden, izvedba nikakva....bravo in čestitke gredo tiani, ki je vsekakor najsvetlejša letošnnja izvajalka, res bravo bravo, punca sam tako naprei, še veliko bo iz tebe ;)
yowi
14. 09. 2008 17.46
Krasna pesem in res odpeta z občutkom...
brodolomec
14. 09. 2008 15.53
Grozno je bilo.Res najvecje razocaranje je pa bila Alenka Gotar.Njena intonacija in nasploh izvedba je bila grozna.Res ni ravno v ponos opernim pevcev.v zboru bi lahko bila.anzej je pa lepo odpel in tudi glasba in tekst sta dobri.
njanez43
14. 09. 2008 15.50
Murko in Fredi in slovenska popevka bi bila zakon :)
LiuMb
14. 09. 2008 14.43
POgrešamo Damjana Murka:-)
rk1980
14. 09. 2008 14.31
za Anžeja je bilo že v naprej določeno da bo zmagu, pa šopek maka gor ali dol, že pred popevko je bilo dost napisanega, le pri televoltingu niso uspeli, bilo je več drugih pesmi dobro zapetih, ki si zaslužijo čestitke, zopet laho ponovimo, kar se vsako leto ponavla, KUHINJA
Marko Peternelj
14. 09. 2008 14.24
to je za markota vozla zlo slab k se z unmu fegetam slika
fmarty@email.si
14. 09. 2008 14.15
jz pa pozabla gledat........sam vidm da nism nč zamudila
araya
14. 09. 2008 14.08
Meni se zdi Anžejeva pesem čisto v vredu ... vsekakor med boljšimi včeraj. Fant ima glas! Čeprav mi ni ravno ekstremno simpatičen, je treba priznati, da je fant brihten in da je za svoja leta zeeeeeelo veliko dosegel, česar nekateri zafrustriranci ne prenašajo najbolje.
santalucia
14. 09. 2008 13.55
pa kaj pol, če je gey...jaz ga poslušamrec njegovo osebno življenje me ne moti in ne zanima...najbrž je ful fejst fant...ti pa kot si povedu sam norec si no
santalucia
14. 09. 2008 13.51
anžejeva pesem je bila 5 oktav nad vsemi! Res zaslužena zmaga. Čudovit glas. Kako lahko pravite, da so pesmi nekaj vseskup zmetane....mislim dejte pogledat eurosong!