Glasba

VIDEO: Nazaj so brilijantni Ultravox!

Ljubljana, 03. 10. 2012 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
0

Od Visage prek Ultravox, Band Aida pa vse do odlikovanja OBE britanske kraljice. Takšna na hitro je pot škotskega glasbenika Jamesa Ureja, ki ga večina pozna pod nadimkom Midge. Po vrnitvi na odre s klasično postavo Ultravox, je zasedba letos izdala album Brilliant in je trenutno na turneji.

Ultravox sredi osemdesetih.
Ultravox sredi osemdesetih. FOTO: Arhiv izvajalca

59-letni Midge Ure je v zadnjih štiridesetih letih prehodil hvalevredno glasbeno pot, ki jo je začinil tudi s sodelovanjem pri mega projktu Band Aid, leta 2005 pa je svojo kariero kronal tudi z odlikovanjem OBE, ki mu jo je podelila britanska kraljica. Četudi je že od začetka sedemdesetih sodeloval v zasedbah kot so Salvation, The Rich Kids, Visage (je soavtor megahita Fade to grey), si prste "oslinil" pri parih pesmih Thin Lizzy in z njimi odigral nekaj koncertov, se njegova bolj poznana kariera začenja 1979, ko se je pridružil zasedbi Ultravox.

Ultravox v času, ko so udarili s megahitom Vienna.
Ultravox v času, ko so udarili s megahitom Vienna. FOTO: Arhiv izvajalca

Zasedba se je sprva imenovala Tiger Lily (med letom 1973 in 1975), nato se je primenovala v Ultravox!, izdala tri dokaj neopažene albume Ultravox! (1977), Ha!-Ha!-Ha! (1977) in Systems of Romance (1978), prvi, pri katerem je sodeloval Ure pa je bil iz leta 1980, ki se imenuje Vienna, iz imena pa odpadel nepotrebni klicaj. Plošča vsebuje njihov prvi veliki hit, skoraj petinutno epopejo, ki podobno kot pet let prej Bohemian Rhapsody zasedbe Queen po mnenju večine zaradi svoje zgradbe in dolžine ni bila primerna za predvajanje na radijskih postajah. A kako so se zmotili! Vienna je postala njihov megahit, pesem, ki je praktično zaznamovala njihovo kariero, hkrati pa so z njo nosili zastavo nedavno rojenemu synthpopu na začetku osemdesetih. Sledil je album Rage in Eden (1981) z uspešnicama The Voice in The Thin Wall, naslednje leto Quartet s singli kot so Visions in Blue, Hymn, Reap the Wild Wind. Plošča Lament iz leta 1984 je ponudila še en megahit, in sicer Dancing with Tears in My Eyes. To je bila tudi zadnja plošča z originalnim bobnarjem Warrenom Cannom. Album U-Vox (1986) pa je že naznanil zaton, saj so ga tako kritiki kot poslušalci sprejeli s precejšnjim razočaranjem.

Ure je bil skupaj z Bobom Geldofom tudi idejni vodja Band Aida in soavtor hita za lačne v Afriki Do They Know It's Christmas?.
Ure je bil skupaj z Bobom Geldofom tudi idejni vodja Band Aida in soavtor hita za lačne v Afriki Do They Know It's Christmas?. FOTO: Reuters

Bend se je razšel leta 1988, vrnili pa so se leta 1993 z albumom Revelation in brez Midgeja Ureja na vokalu. Seveda je bila to velika zaušnica oboževalcem. A jih to še vedno ni izučilo in so naslednje leto posneli še album Ingenuity, tokrat s Samom Bluejem na vokalu. Plošča je bila spet spregledana.

Vse dokler se Warren Cann, Chris Cross, Billy Currie in Midge Ure niso leta 2009 spet zbrali in odšli na turnejo Return to Eden. Klasična postava, je nastopila skupaj prvič po spektaklu Live Aid leta 1985. Turneja je bila uspeh, zato so jo poleg Velike Britanije ponesli tudi v Nemčijo in v Belgijo. Po nekaj reizdajah klasičnih albumov in živem albumu in DVD-ju iz leta 2010, je počasi začela rasti tudi ideja o novem materialu. Izdali naj bi sicer tudi "box set" z redkimi in neizdanimi posnetki, a zaenkrat tega še nismo doživeli. Po še nekaj uspešnih koncertih, so v začetku lanskega leta naznanili, da je nova plošča praktično že končana.

Midge Ure z družino in priznanjem OBE, ki mu ga je leta 2005 podelila britanska kraljica Elizabeta II.
Midge Ure z družino in priznanjem OBE, ki mu ga je leta 2005 podelila britanska kraljica Elizabeta II. FOTO: Reuters

Enajsti album so naslovili Brilliant (Čudovito), obenem pa je to po kar osemindvajsetih letih prva plošča s klasično postavo. Gr eza impresiven povratek k stari formi, saj so se maja letos vrnili z dvanajstimi novimi pesmimi in evropsko turnejo. Na njej predstavljajo novi album in vse največje uspešnice iz 33-letne kariere. Ultravox ostajajo dramatični, spevni, himnični in strastni. Sami so vrnitev primerno poimenovali kar z naslovom albuma, podobno navdušujoči pa so tudi odzivi njihovega občinstva. Gre za spodoben dodatek k njihovemu že tako impresivnemu katalogu, glasba pa zveni kot v njihovih najboljših časih. Nam najbližje bodo 30. oktobra, ko bodo nastopili v Gasometru na Dunaju.

Prisluhnite naslovni pesmi z albuma Brilliant in nekaj starejšim uspešnicam!

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.