Glasba

Pred koncertom čokolada, po koncertu pa pica

Koper, 14. 12. 2015 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Teja Pelko
Komentarji
10

Jelena Rozga bo naslednje leto obeležila 20 let svoje kariere. Od leta 1996 do konca leta 2006 je pela v skupini Magazin, nato pa se je odločila za samostojno pot. Sprva je bilo zelo težko, saj je bilo včasih na koncertih več ljudi na odru kot med občinstvom, z leti trdega dela pa se je to spremenilo. S pevko smo se pogovarjali po njenem nastopu v Kopru.

Rozga v nastopih zelo uživa.
Rozga v nastopih zelo uživa. FOTO: Matia Ščukovt

Jelenina prva ljubezen je bil balet. Pri sedmih letih so jo vpisali v baletno šolo. Bila je zelo talentirana, saj so jo pri 12 letih sprejeli v milansko Scalo, a starši niso pustili, da bi šla sama, oni pa so morali delati. Bila je zelo razočarana. Naslednje leto pa so ji starši izpolnili željo in jo pustili v Zagreb, kjer je prebila celo srednjo šolo. Plesala je tudi v predstavah Hrvaškega narodnega gledališča, nato pa jo je zmamila glasba. Ta je še zdaj njena največja ljubezen. Očitno pa to čutijo tudi njeni oboževalci, ki so ji v Kopru dve uri, kolikor je trajal njen nastop, v katerem je odpela svoje največje uspešnice pa tudi hite iz skupine Magazin in drugih izvajalcev, 'jedli iz roke'.

'Imam najboljše občinstvo na svetu'

"Vedno je tako. Vedno je veselo. Ko stopim na oder, s sabo ne vzamem nobenih težav. Preprosto se povzpnem na oder in uživam v vsaki sekundi koncerta. To je nekaj najlepšega. Nekaj najlepšega je delati tisto, kar imaš rad. Jaz obožujem svoj posel. Nanj ne gledam kot na posel, ampak kot na užitek. Rada pojem. Zato sem se tudi rodila. Nič lepšega ni, kot videti občinstvo, ki te ima rado, ki s tabo poje vse pesmi. Ne morem verjeti, da občinstvo že po dobrem tednu dni od izdaje pesmi, to zna na pamet. Tako se je zgodilo ob Cirkusu, danes pa ob Otrovu. Bala sem se jo zapeti, na koncu pa jo je želelo občinstvo in odpeli smo jo skupaj z njim. To je neverjetno. To je nekaj najlepšega na svetu. Nocoj sem zaradi njih nekajkrat dobila kurjo polt, parkrat pa sem se skoraj razjokala. To je najlepši občutek. Brez pardona lahko rečem, da imam najboljše občinstvo na svetu. Zares najboljše. Najboljše oboževalce imam," nam je po nastopu dejala Jelena.

Jelena bo naslednje leto obeležila 20 let svoje kariere.
Jelena bo naslednje leto obeležila 20 let svoje kariere. FOTO: Matia Ščukovt
Njena oboževalka številka 1 na njene nastope hodi vse od leta 1996

Večina od njih je pevki po koncertu med fotografiranjem z njo tudi napovedala svoj prihod na njen silvestrski koncert v Poreču. "Mislim, da mi je skoraj vsak drugi, ki se je po nastopu prišel z mano slikat, rekel, da se vidimo v Poreču. To je res prečudovito. Prečudovito je videti iste obraze. Imam nekaj ljudi, ki jim ni pomembno, koliko kilometrov bodo morali prevoziti, samo da bodo prišli na moj koncert. To zelo cenim in resnično imam rada svoje oboževalce," nam je dejala Jelena. Njena oboževalka številka 1 pa na njene nastope hodi vse od leta 1996. Oboževalci jo zelo dobro poznajo. Ker vedo, da obožuje čokolado, ji to tudi pogosto poklonijo (tokrat je od nekega oboževalca sicer dobila Rafaelo kroglice). "Meni je čokolada najljubša. Ko sem bila otrok, sem sovražila meso in ribe. Vedno sem jokala in mamo prosila, če bi mi lahko vsaj enkrat na teden za kosilo skuhala čokolado in bombone. Tudi dandanes ne mine dan, da ne bi pojedla vsaj ene čokolade," nam je izdala simpatična pevka. Kako to, da ima 38-letnica kljub temu zavidanja vredno postavo (ne hodi namreč v telovadnico) pa še sama ne ve. "Tudi jaz se to včasih sprašujem. Verjetno je razlog v dobri genetiki. Poleg tega pa imam že vrsto let težave s ščitnico. Imam hipertirozo, zaradi česar moram vsako jutro na tešče popiti svojo dozo hormonov. Mislim, da je tudi to eden od razlogov, zaradi katerih se jaz v principu ne morem zrediti," nam je dejala zvezdnica.

Pred koncertom čokolada, po koncertu pa pica

Kakšnih posebnih ritualov in želja pred ali po nastopu pa nima. V bistvu je zelo nezahtevna. Želi si samo toplo garderobo in čokolado. Tik pred odhodom na oder se prekriža, nato pa se povzpne nanj in uživa dve uri. Čeprav je nastop izpeljala brezhibno, pa priznava, da dveurno skakanje v visokih petah, le ni mačji kašelj, še posebno ne za levo nogo, ki si jo je ob baletu, ki ga je v mlajših letih trenirala vrsto let, večkrat poškodovala. Naslednji dan po koncertu pa predvsem veliko spi. "Sem velika zaspanka. Čez teden počivam, veliko spim in pazim na svoje glasilke. Na dan koncerta nikoli nikamor ne grem. Želim imeti svoj mir doma ali v hotelu, kjer koli že sem. Rada pojem krožnik juhe. V bistvu vsak dan rada jem juho oziroma jedi na žlico. Manj rada imam sendviče, ko se vračam s koncerta, pa zelo rada pojem pico," nam je razkrila Jelena.

Ekipa je zelo pomembna

Rozga velikokrat nastopa tudi na zasebnih in korporativnih dogodkih. Pa bi pri čem potegnila mejo? "Jaz sem tu, da pojem. Za sabo imam sijajno ekipo ljudi, ki jim brezpogojno verjamem. To je v tem poslu zelo pomembno. Ti ljudje so pametnejši od mene. Jaz sem boljša v petju, oni pa v drugih stvareh. Seveda se o vsem posvetujejo z mano, a jim resnično brezpogojno verjamem," nam je dejala Jelena.

Za pevko je december tradicionalno zelo naporen mesec.
Za pevko je december tradicionalno zelo naporen mesec. FOTO: Matia Ščukovt

Videospot za pesem Kraljica je najbolj gledana glasbena vsebina na YouTubu na Hrvaškem v lanskem letu

Za pevko je sicer december tradicionalno zelo naporen mesec. Koncerti in snemanja se namreč vrstijo en za drugim, tako da zvezdnica že komaj čaka, da si bo lahko sama umila lase in si uredila pričesko, ne pa da bodo to počeli drugi. Pred 15 dnevi je izšla njena pesem in videospot za skladbo Otrov. "Najbolj pomembno mi je, da pesem občinstvo lepo sprejme," nam je povedala Jelena, ki se lahko pohvali tudi z najbolj gledano glasbeno vsebino na YouTubu na Hrvaškem v lanskem letu. Njen uradni videospot za pesem Kraljica je namreč dosegel 9.449.044 klikov. Sicer pa pevka zaključuje z izdajo tretjega samostojnega albuma. "Prišlo je do zamika, a ne zato, ker bi bila lena, ampak, ker preprosto ne želim stvari delati na hitro. Nisem takšna. Stvari rada delam počasi, studiozno. Vsako pesem želi posneti tako, kot je treba, zadovoljna moram biti tudi z vsakim videospotom. Zato je prišlo do tega zamika. A upam, da bom album izdala spomladi prihodnje leto. Zdaj se ukvarjam s promocijo Otrova," nam je dejala Jelena.

Srečo v ljubezni našla v 9 let mlajšem članu dua 2Cellos Stjepanu Hauserju

Januarja pa si želi s svojim dragim, članom dua 2Cellos Stjepanom Hauserjem (ta se je sicer že pred časom preselil k njej v Zagreb), skupaj preživeti nekaj brezdelnih dni. "Morava še narediti načrt. Morda bova odšla kam samo za par dni, saj tudi Stjepan dela na svojem novem albumu, pa tudi jaz imam za mesec januar že dogovorjena neka snemanja. Četudi ne bova odšla izven Hrvaške nama bo lepo, saj bova skupaj," nam je dejala Rozga. Rozga in Stjepan se zelo dobro dopolnjujeta tudi na glasbenem področju. Vedno tudi dasta en drugemu poslušati, kaj sta ustvarila. "Stjepan je danes iz studia prišel zelo zadovoljen. Naredili so neko novo stvar. Nisem je še utegnila poslušati, saj sem morala iti na koncert, sicer pa vsako pesem, ki jo posnamem, Stjepan posluša, še preden jo odpojem, se pravi v demo verziji. Zelo mu verjamem, saj se zelo spozna na to. Super funkcionirava. Dopolnjujeva se. Lepo je, ko ti takšen glasbenik, kot je on, reče, kako bi lahko nekaj naredila bolje. Jaz poslušam. Nisem oseba, ki bi zase mislila, da je najpametnejša. Vedno sta pametnejši dve glavi od ene," nam je dejala Jelena. Stjepana sicer malce moti Jelenino nočno življenje. "Stjepan ima bolj zgodnje koncerte. Njegovi se začnejo okoli osmih, najkasneje ob devetih zvečer, moji pa dosti kasneje. To ga malce moti. Jaz sem nočni tip. Moji koncerti se začnejo veliko kasneje, a če je prisotna ljubezen, ti ni nič težko," nam je dejala Jelena in dodala, da je res srečna. "Nikoli nisem bila srečnejša. Vse se je poklopilo, tako kot mora biti. V leto 2016 tako vstopam srečna, zadovoljna in izpolnjena."

 

Komaj čaka na božič

Daril za svoje najbližje pa še nima. "Jaz sem oseba, ki vse dela v zadnjem trenutku. Rada imam 12. mesec. Rada obdarujem, rada pa sem tudi obdarovana. Rada imam, da se ljudje spomnijo name. To mi je zelo pomembno. Dobila sem že nekaj čudovitih daril, med drugim leseno smrekico, ki pa jo bom verjetno okrasila nekaj dni pred božičem. A na koncu mi vedno vse uspe. Vse naredim v enem dnevu, a ob vnaprejšnjem spisku mi to uspe v nekaj urah," nam je dejala Jelena. Še posebno pa se – kot vsa leta – veseli božiča, ko gre domov v rodni Split. "To je nekaj najlepšega. Komaj čakam te dni. Takrat nimam obveznosti. Božič preživljam v krogu svojih najdražjih. Za kosilo jemo bakalar, nato gremo na polnočnico, potem pa jemo francosko solato, ki jo imam najraje. Naslednji dan pa imamo še družinsko božično kosilo. S svojimi prijatelji in družino uživamo na promenadi. V svojem mestu si napolnim baterije," nam je dejala Jelena.

Pevka obožuje božič.
Pevka obožuje božič. FOTO: Arhiv izvajalca

Leto 2015 ji bo ostalo v zelo lepem spominu

Rozga si bo leto 2015 zapomnila tako po uspehih na poslovnem področju, kot po sreči v zasebnem. "Leto 2015 mi bo s poklicnega področja v spominu ostalo po pesmi Cunami (čeprav je ta izšla že lani, pa je bilo to konec leta, tako da jo štejem med letošnje), Kraljici, katere videospot je postala najbolj gledana glasbena vsebina na YouTubu na Hrvaškem v lanskem letu) in čudovitih koncertih, ki so bili pogosto razprodani, kar je nekaj najlepšega, z zasebnega področja pa po tem, da sem se zaljubila. Nikoli nisem bila srečnejša v življenju," nam je dejala Jelena. V letu 2016 si želi samo zdravja. "Drugo bomo že. Imam načrte in neke cilje, ki si jih želim uresničiti. Imam voljo. Počutim se, kot da bi pela dve leti, bom pa marca naslednje leto obeležila že 20 let svoje kariere. To je zares veliko. Ne morem verjeti, da je minilo že toliko časa in da je to tako hitro minilo. A še dandanes, ko se povzpnem na oder, uživam. Zares uživam in mislim, da moje občinstvo to vidi in občuti," nam je dejala Rozga. Na kakšen način bo proslavila jubilej, pevka še ne ve. "Vse je odvisno od albuma. Če bo izšel spomladi, za jesen načrtujemo veliko turnejo po vsem Balkanu. Upam, da se bodo načrti uresničili," nam je dejala Jelena. Drugim pa za prihajajoče leto želi sreče, zdravja, ljubezni, blagostanje in mir. "Pa da bi me imeli še naprej radi in bili ob meni, saj mi to zelo veliko pomeni," nam je za konec še dejala Jelena.

Spomladi naj bi na prodajne police prišel njen novi album.
Spomladi naj bi na prodajne police prišel njen novi album. FOTO: Matia Ščukovt

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
20. 12. 2015 11.25
+0
rambek
15. 12. 2015 11.02
+2
ninchy19
14. 12. 2015 11.35
+6
kje je danasnji clanek o severini?
Kovidani
14. 12. 2015 10.45
+9
mAL MEM, JA, PREVEK JE bALKANA V sLOVENIJI, ŽAL, AMPAK NAROD....
kraljicavesolja
14. 12. 2015 11.13
+6
Preveč je Amerike pr nas, edin to je problem.
nekdoxyz
14. 12. 2015 10.38
-1
SeLy_
14. 12. 2015 17.31
+0
opredeli prosim ne razumem tega komentarja
Mama moja kaj to folk posluša. Oziroma kaj to folk gleda. Ker razen vizualizacije je vse ostalo skregano z glasbo. Slowenistan se pač balkanizira tako ali drugače. Naš Cmerar pa nič!
Fuck the system
14. 12. 2015 11.42
+9
needspeed
14. 12. 2015 10.06
-2

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.