Glasba

Schengenfest je zaprl svoja vrata

Vinica, 02. 08. 2010 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnji Schengenfest, na katerem se je v treh dneh zbralo približno 10.000 obiskovalcev, sta na najboljši način zaključili skupini Laibach in Boban i Marko Marković Orkestar.

Na festivalu Schengenfest so se v preteklih treh dneh med seboj družili mladi in mladi po srcu, združeni v duhu prijateljstva in zabave. Mlad festival, ki se predstavlja s sloganom "Nismo največji, smo pa najbolj seksi", je z letošnjim letom postal neizogibna točka na festivalskem zemljevidu Slovenije.

Laibach so svoj nastop dodelali do potankosti.
Laibach so svoj nastop dodelali do potankosti. FOTO: R.V.

V nedeljo zvečer je najprej nastopila slovenske glasbena skupina Aperion. Gre za izobražene glasbenike iz vse Slovenije, ki so se novodobnih glasbenih smeri lotili s klasičnimi inštrumentalnimi prijemi. Zasedba klasiko na svojevrsten način približuje mladim in hkrati vzbuja zanimanje za inštrumente, kot so violončelo, viola, flavta in ne nazadnje tudi operno petje.

Omega Lithium ustvarjajo gothic metal rock.
Omega Lithium ustvarjajo gothic metal rock. FOTO: R.V.

Za njimi je z vso močjo udarila hrvaška gothic metal skupina Omega Lithium, ki se že ponaša s številnimi mednarodnimi uspehi. Bend, ki je lani izdal svoj prvenec Dreams In Formaline, veliko nastopa po Evropi, s skladbo Stigmata pa so se uspeli uvrstiti tudi MTV Adria chart.

Skupina Aperion želi klasiko približati mladim.
Skupina Aperion želi klasiko približati mladim. FOTO: R.V.

Nato je oder pripadel skupini Laibach, ki letos praznujejo 30. obletnico delovanja. Tudi tokrat so priredili posebno glasbeno-vizualno presenečenje. Prikaz preseka njihovega dosedanjega ustvarjanja je bil dodelan do zadnje potankosti, njihova avantgardnost pa še vedno mnogim jemlje dih.

Orkester Bobana in Marka Markovića je ogrel občinstvo.
Orkester Bobana in Marka Markovića je ogrel občinstvo. FOTO: R.V.

Letošnji Schengenfest je na najboljši možni način zaključil Boban i Marko Marković Orkestar, ki je kljub pozni uri razživel okrog 1000 najbolj gorečih obiskovalcev festivala. Člani vodilnega brass benda na Balkanu so pokazali, da poleg klasičnih melodij in ritmov obvladajo tudi najrazličnejše sodobne glasbene žanre.

 

Vodilni možje festivala, piarovec Bojan Rojko ter organizatorja Darjan Moravec in Jernej Zajc.
Vodilni možje festivala, piarovec Bojan Rojko ter organizatorja Darjan Moravec in Jernej Zajc. FOTO: R.V.


 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ana25
04. 08. 2010 17.06
+1
Vse pohvale organizatorjem! Občutna sprememba na boljše od lani! Ni jih pa čez belokranjcev..sem spoznala eno ekipo, ki so me navdušli nad to pokrajino! Zmaga s Hladnim pivom in Bobanom!!!!!! Se vidimo naslednje leto!
pittbul1
03. 08. 2010 16.42
+1
to smo pa mi belokranjci!!!! žur 100 ur ne 24 ur
Slovenc07
02. 08. 2010 20.40
Zaaaaaaaaaaakon je blo!!!!!
doggie
02. 08. 2010 20.36
Mi smo tud bli, sicer v soboto, samo za en dan, naslednje leto pa bomo definitivno spet tam! Vrhunsko!!
Katarina Ostran
02. 08. 2010 18.58
Še ena pohvala več. Bil sem tri dni, tri noči in je bilo nepozabno. Tako dobrega festivala že dolgo časa nisem zasledil pa jih redno obiskujem (že) 30 let. Naj povem tudi to, da je festival kljub ogromni količini spitega alkohola, minil brez enega samega incidenta. Vse je pa potekalo do potankosti brez težav.
paragraf
02. 08. 2010 15.55
Drugo leto pa obvezno v Belo krajino. Sem slišal milijon pohval.