Glasba

Silence ali skoraj srhljiva perfekcija glasbenega minimalizma

Ljubljana, 22. 09. 2012 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
7

Praznovanje tretje obletnice ljubljanskega Centra urbane kulture je zaokrožil koncert zasedbe Silence, ki je v prestolnici premierno predstavil novi album Musical Accompaniment for the End of the World.

V zasedbi Silence ustvarjata Boris Benko in Primož Hladnik.
V zasedbi Silence ustvarjata Boris Benko in Primož Hladnik. FOTO: Miro Majcen

Duo Silence, v katerem ustvarjata Boris Benko in Primož Hladnik, je že zdavnaj prestopil tisto mejo, da lahko rečemo, da gre za kultno zasedbo. Njuna naravnost fanatična obsedenost z glasbenim perfekcionizmom je nedavno postregla z novim vrhuncem, in sicer albumom Musical Accompaniment for the End of the World (Songs for Two Pianos, Tactful Synths and Voice). Njuna horda privržencev je tako morala čakati debelih osem let, od sredine aprila pa je pred nami nov plošček, ki je izzval naravnost navdušujoče odzive strokovne javnosti, tokrat pa je bila idealna prilika, da ga spozna še ljubljansko občinstvo.

Skladbe s plošče izžarevajo čutnost in ljubezen.
Skladbe s plošče izžarevajo čutnost in ljubezen. FOTO: Miro Majcen

Za prgišče glasbe, ki smo je bili na tako prefinjen način deležni ta večer, so po vzoru podnaslova albuma poskrbeli glas, dva klavirja in nekaj sintetičnih zvokov. Benko, ki premore enega (če že ne najboljšega, pa prekleto blizu) moških vokalov pri nas, je v uri precej statično občinstvo popeljal prek skladb s plošče, ki izžarevajo čutnost, ljubezen, skratka dušo in srce. Pri taki izvedbi, ki zveni tako natančno kot na plošči, zagotovo pa še bolj doživeto, ne nazadnje je šlo za koncert v živo, lahko samo obstanemo odprtih ust. In kdor se je za uro prepustil in odtaval v glasbena prostranstva, ve, o čem je govora. Silence poslušajo ljudje, ki od glasbe želijo nekaj več. In ker Benko in Hladnik to (pre)dobro vesta, znata ponuditi veliko. In še več. Da je njun ustvarjalni izvir vedno močnejši in številčnejši, pa pričajo pretekli štirje albumi ter glasba za okoli trideset gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav.

Silence - 9
Silence - 9 FOTO: Miro Majcen
Kino Šiška, ki je s tem markantnim dogodkom, Silence sta jo krizi primerno poimenovala Koncert ob koncu sveta, zakorakal v četrto leto obstoja, je tako pred novimi zmagami. V novi sezoni se lahko nadejamo imen, kot so Mark Lanegan, Chrysta Bell, Tiger Lillies, na svoj račun pa bodo prišli tudi metalci, in sicer s koncerti zasedb, kot sta Paradise Lost in Accept. Vsi glasbeni sladokusci pa si že manejo roke, saj Silence še za letos v prestolnici pripravljata tudi mega nastop s simfoničnim orkestrom.
Silence - 7
Silence - 7 FOTO: Miro Majcen


 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matijas821
24. 09. 2012 13.10
-1
Haha "Benko in hladnik sta za ljudi, ki želijo od glasbe nekaj več" -dobijo pa manj. :)
JohnE
24. 09. 2012 21.42
+0
Kaj tebi ni jasno? Razumem, da dobiš zastonj vstopnico in pač greš pogledat zadevo pa to mogoče ni zate, ampak daj no, "kvazi moderno glasbeno mučenje" če ti ni kul, lahko z veseljem pozabiš zadevo in ne pišeš nebuloz tukaj.
JohnE
24. 09. 2012 21.44
+1
In tako je grozno, da temu še kar namenjaš svoj čas in napišeš 3 komentarje. Btw, ta zadnji je humor na ravni osnovne šole al?
Matijas821
24. 09. 2012 13.08
-1
Pa karto sem dobil zastonj, mogoče je tudi tu razlog v razprodanosti, ker si res ne predstavljam, da 1000 ljudi rado posluša tako glasbo, pa brez zamere, sam meni je to ZF, pa ga imam v filmih rad sicer.
Matijas821
24. 09. 2012 13.07
-1
Jaz sem bil, se na žalost strinjam z betonom. Kvazi moderno glasbeno mučenje. Preveč eksperimentalno za moj okus.
beton
22. 09. 2012 18.59
-9
"srhljiva perfekcija glasbenega minimalizma" madonca,kako ste eni modri-po domače,vse skupaj je za en drek
User792410
22. 09. 2012 19.23
+5
A si mogoče bil med obiskovalci,v razprodani dvorani ?