Glasba

'Slovenska aktualna glasba je velikokrat ujetnik trenutnega razpoloženja večinske podeželske populacije'

Ljubljana, 09. 02. 2015 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pogovarjali smo se s slovenskim producentom Dejanom Radičevićem ki je profesionalne izkušnje nabiral tudi v tujini. Doma pa je med drugim sodeloval s Siddharto, Saro Kobold, Demetro Malalan, Tinkaro Kovač, Alyo, Andražem Hribarjem in z Neisho, je pa tudi avtor in producent pesmi, s katero se bo Tim Kores - Kori predstavil na Emi.

Dejan Radičević v La Fabrique z Michaelom Brauerjem
Dejan Radičević v La Fabrique z Michaelom Brauerjem FOTO: osebni arhiv

Slovenska glasbena industrija je že nekaj časa v nezavidljivem položaju, kdo oziroma kaj je krivo za to?

Težko bi za za nastalo situacijo okrivil koga posamezno. Golaž se kuha že dlje časa, lahko bi rekli, da 10 ali pa celo 20 let. V slovenski glasbi ni bilo od časov Slovenske popevke nikdar usmerjenega razvoja, vizije, če hočete. Na trgu je bilo vedno mnogo akterjev, ki so vedno vlekli vsak na svojo stran. Publika je bila nekaj časa deležna malo takšne 'vzgoje' nekaj časa pa zopet drugačne. Zaradi tega se v urbani ’mainstream’ popularni glasbi ni nikoli razvil prepoznaven slog, ki bi mu občinstvo lahko sledilo, kot je to primer pri naših sosedih. Mislim tudi, da je vedno obstajala dispariteta med tem, kaj je širše slovensko občestvo dejansko konzumiralo in kaj se je navzven predstavljalo kot aktualno in 'kul'. Pred leti so obstajali vzvodi, ki so lahko to dvoje uspešno balansirali, v mislih imam glasbene založbe v povezavi z aktualnimi mediji, kar pa se je v zadnjih letih temeljito spremenilo. Spremenil se je način konzumiranja glasbe in pa čas, ki ga lahko temu nameni povprečen poslušalec. Seveda danes mediji s svojo uredniško politiko nastalo situacijo samo še poslabšujejo.

Ustvarjalci ste menda večkrat stisnjeni v kot, ker se morate pri tem, kar ustvarjate, odločati med preživetjem in tistim, kar v glasbi ste oziroma čutite. Ste bili vi kdaj v tem položaju, ali lahko najdete kompromis?

To je povsem normalna stvar. Mislim, da absolutne svobode v glasbenem izražanju ni. Vsak si nekaj želi: nekdo radijsko vrtenje, nekdo večji vpliv med vrstniki, nekdo pa večje stanovanje in boljši avto. V tem smislu se vsi prilagajamo občinstvu in okolju, v katerem ustvarjamo, včasih zavedno včasih pa nezavedno. Seveda vedno obstaja meja osebne integritete, ki pa si jo vsak določa sam.

Slišati je, da nas tako Evropa kot Amerika dnevno prehitevata pri tem 'kako se zapakira' pesem. Kako vi lovite svetovno glasbeno industrijo?

Vsekakor nas prehitevajo, kar je povsem logično. Popularne glasbe si nismo izmislili mi, temveč oni. Tako smo v konstantnem stanju sledenja trendom, vprašanje je samo s kakšnim časovnim zamikom. Osebno se trudim poslušati čim več kvalitetne aktualne glasbe ter zanimive ideje vključevati v svoje delo, kot je to le mogoče.

Kako pomembno je loviti trende, se približati generaciji, ki je v sledenju zaradi tehnologije hitrejša kot kadarkoli?

Sledenje trendom je seveda bistvo preživetja v sedanji 'mainstream' produkciji, seveda pa je tu vprašanje, do katere mere to prenesejo poslušalci, kot sem že povedal v prvem odgovoru. Obstaja zelo delikatno razmerje, kdaj postane produkcija 'premoderna' za povprečnega slovenskega poslušalca. Seveda je pri mlajši populaciji, ki je odrasla predvsem na tuji glasbi, to malce drugače. Kako se bo to odrazilo na poslušanju slovenske glasbe bomo videli v nekaj letih.

Dejan z Demetro Malalan
Dejan z Demetro Malalan FOTO: Menart Records
Verjetno je zelo pomembno izobraževanje. Pri nas tega skoraj ni. Vi hodite v tujino. Nam zaupate, kako poteka tako izobraževanje in kako se vi počutite tam?

Izobraževanje je vsekakor način, da v mojem poklicu napreduješ in ostajaš aktualen. Sam se tovrstnih izobraževanj udeležujem v tujini, kar je zame vsakič katarzična izkušnja. Poleg pridobljenih znanj, mi pomaga ohraniti bolj realen pogled na glasbo in ustvarjanje, neobremenjeno s slovensko glasbeno problematiko.

Glasbeni studio da ali ne? Vi ga sicer imate pa vendar ...

Glasbeni studio je skorajda osnovno delovno sredstvo vsakega glasbenega producenta. Seveda ne govorim o studiih, ki smo jih vajeni iz filmov, z milijoni gumbov in prostornimi sobanami. Manjši studio z opremo, z opremo namenjeno lastnim potrebam. Vsekakor pa se dela v pravem, velikem studiu vedno veselim, a je to predvsem odvisno od plačilne sposobnosti klienta.

Bi lahko na kratko opisali slovenskega poslušalca, slovenskega glasbenega urednika, slovenskega avtorja in slovenskega izvajalca?

Mislim, da ne obstaja pojem povprečnega poslušalca. Ljudje v mestih imajo drugačen okus kot ljudje na podeželju. Kaj je 'in' in kaj 'out' diktirata okolica in vzgoja. V tem smislu je slovenska aktualna glasba velikokrat ujetnik trenutnega razpoloženja večinske podeželske populacije. Ko govorimo o urednikih, tudi ti pridejo v različnih velikostih in oblikah. Nekateri so glasbeno razgledani, izobraženi in nosijo na ramenih odprto glavo, ki se zaveda, da je vloga glasbenega urednika ne samo zabavati, temveč tudi izobraževati občinstvo/poslušalstvo. Za druge se je glasba začela z Lady Gago in so slepo prepričani v superiornost trenutne anglo/ameriške Billboard produkcije.
Slovenski avtorji smo si različni tudi po pričakovanjih. Skupno nam je to, da poskušamo preživeti z omejenimi resursi, ki so namenjeni glasbenemu ustvarjanju. Enako velja za izvajalce.

Kako izbirate izvajalce, s katerimi sodelujete ali bolj oni izberejo vas?

Malo obojega (smeh) 

Kaj pa slovenski festivali, žal ena redkih priložnosti za promocijo?

Ema in popevka sta vsekakor dobrodošli, manjkajo pa finančno podprti festivali, ki bi lahko širšemu občinstvu predstavili tudi drugačne glasbene žanre.

Dejan in Neisha
Dejan in Neisha FOTO: Miro Majcen
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
11. 02. 2015 21.53
+2
Nered oziroma stanje na sceni je res obupno Drugače pa ta Dejan je legenda in od mene ima vedno šnopčk v dobrem! Vse se da z njim dogovoriti in ne komplicira! Ima česar danes nihče več nima : slovansko dušo!
silly
11. 02. 2015 15.43
+2
v sloveniji ni problem v producentih ampak v glasbenikih,...preprosto dejstvo,...ne moreš čudežev pričakovati, če imaš na drugi strani recimo ono našo misico ali kaj podobnega
silly
11. 02. 2015 13.47
+1
silly
11. 02. 2015 13.47
pedritsegonita
10. 02. 2015 22.20
-2
KO vidim njegov portfolio se samo nasmehnem in se obrnem. S poflom se jaz ne bi hvalil..
Špina?ni njoki
11. 02. 2015 07.41
+1
MedellinCartel
09. 02. 2015 14.32
+12
CtrlDelete
09. 02. 2015 15.26
-2
Zvedav
09. 02. 2015 14.30
-1
Dejc je največji kralj v slovenski glasbi. Poznam ga že vrsto let, skromen, prijazen in pravi profesijonalec. Človek s talentom predvsem pa vedno s čutom do ostalih ljudi. Res top model.
pridnaov?ka
09. 02. 2015 17.55
+1
slovenska glasba,kako se to mizerno sliši...