Glasba

FOTO: Slovenska skupina obnorela tujino

Ljubljana, 17. 05. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avven, nove zvezde domače rock scene, so se pred kratkim vrnili s svoje prve večje evropske turneje. O tem, kako je, ko sredi Slovaške ostaneš zaprt v dvigalu, in še o marsičem smo se pogovarjali s pevcem Anamom.

Člani benda in spremljevalne ekipe v Pragi.
Člani benda in spremljevalne ekipe v Pragi. FOTO: Nejc Hőtzl

Skupini Avven, ki potuje in koncertira v skoraj vseh srednjeevropskih državah, se na poti pač marsikaj zgodi. Vse vtise je nemogoče zbrati v kratkem prispevku, so pa z nami delili nekaj najbolj sočnih. Po nočitvi v hotelu na slovaško-madžarski meji je na primer skoraj celotna ekipa ostala ujeta v precej dotrajanem dvigalu. "Mudilo se nam je na koncert v Budimpešto, nakar se sredi nadstropja zaskoči dvigalo ..." Vse prej kot rožnato situacijo je seveda rešil (kdo drug kot) bobnar Miha, ki jim je vrata dvigala odprl kar z zobno ščetko.

Pred nastopom na festivalu Springbreak v Rovinju pa si je bend 'privoščil' tudi svojega menedžerja. "Boris je skozi celotno turnejo res profesionalno opravljal svoje delo, in človeku, ki ima vedno vse pod kontrolo, je pač treba pripraviti kakšno nepredvidljivo situacijo. Po tonski vaji in večerji je bilo še nekaj ur čakanja do koncerta. Polovica ekipe z menedžerjem na čelu je odšla spat v hotel. Menedžerjev telefon pa smo med spanjem prestavili za dve uri naprej, na čas koncerta, mu hkrati natrpali telefon z neodgovorjenimi klici ter sms-sporočili in čakali na reakcijo ob prebujenju. Seveda je stvar v celoti posneta in verjetno se bomo ob posnetkih še dolgo zabavali."

Kakšna pa je energija in motivacija v bendu po takšni turneji?

"Verjemite, da so se med člani benda in ekipo spletle še bolj trdne vezi. Dejansko visiš skupaj 24 ur na dan – v kombiju, na prizorišču, v hotelskih sobah… Potrebno je precej strpnosti in sprejemanja drug drugega, ampak na koncu ugotoviš, da je vse skupaj ena velika družina, ki je skupaj in v dobrem in v slabem. Odličen občutek.''

Avven so v tujini naleteli na odlične odzive. Hrvaški spletni portal Sound Guardian jih je v svoji reportaži s koncerta označil za skupino večera, ki je po njihovem mnenju z nastopom celo zasenčila glavne zvezde dogodka, skupini Trollfest ter Korpiklaani. "Ja, to je res, takšna pohvala dejansko dvigne samozavest. Tudi iz vseh drugh virov prihajajo res dobri odzivi. Veliko ljudi se obrača na nas, od organizatorjev, lastnikov klubov in založb. Najlepše pa je, ko prideš v tujino in se v prvih vrstah znajdejo ljudje, ki pojejo tvoje komade na pamet. Neprecenljivo."

Načrti za naprej?

"Trenutno smo na kratkem oddihu. Že v naslednjem tednu pa se bomo dobili v naši 'bazi' in spet začeli z ustvarjanjem novega materiala. Pripravljenih je že kar nekaj osnutkov novih komadov, v planu pa je, da se s koncem leta odpravimo v studio, kjer bomo posneli nov album." Hkrati pa bodo Avven poleti in v jeseni tudi precej koncertno aktivni, nastopili bodo na nekaj večjih festivalih v Sloveniji, potekajo pa tudi že novi dogovori za nastope v tujini.

Z izjemnimi odzivi publike na koncertih so se Avven pridružili drugim slovenskim skupinam, ki v tujini žanjejo uspeh.
Z izjemnimi odzivi publike na koncertih so se Avven pridružili drugim slovenskim skupinam, ki v tujini žanjejo uspeh. FOTO: Nejc Hőtzl
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ramm_stein
18. 05. 2012 10.36
+13
ne vem a se mora kvaliteten bend pri nas res najprej dokazat v tujini, da se jih začne cenit v Sloveniji. Vsako sranje narjeno v dveh urah na domačem računalniku je pa takoj na radiu...žalostno. Bravo Avven!
Andrej Ensiferum
17. 05. 2012 12.30
+16
ni čudno da so dobil najbolše odzive po tujini...to je edino kar si zasluž najbolša skupina! :D rock on!! m/
Ocelot
17. 05. 2012 08.02
+29
Čestitke, fantje (in punca)!!! Uspeh si vsekakor zaslužite. Glasba, ki jo delate, je odlična in za metalsko uho zelo nalezljiva. Zares lepo, da imamo tudi v deželi pod soncem tako kvalitetne folk-metal skupine!! Bodite skromni in verjamem, da vas čakajo še lepe stvari!!