Glasba

The Toronto Drug Bust in Voodoo Lizards z vinilno ploščo

Ljubljana, 10. 01. 2013 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav so vinilne plošče že prava redkost, pa se tudi dandanes najdejo založbe oziroma skupine, ki se odločijo za izdajo glasbe na takšnem nosilcu, saj je ta za mnoge še vedno edino jamstvo za kakovostni zvok ...

The Toronto Drug Bust utelešajo britanski rock sedemdesetih s surovimi besedili.
The Toronto Drug Bust utelešajo britanski rock sedemdesetih s surovimi besedili. FOTO: Miro Majcen
Skupina The Toronto Drug Bust je v relativno kratkem času obstoja nanizala že vrsto uspehov, lani pa je osvojila še tujo koncertno publiko. Trenutno člani skupine delajo na novem studijskem albumu, v kratkem pa bo na prodajne police prišla tudi vinilna plošča s posnetki njihovega koncerta v Helsinkih. Ploščo si bodo fantje sicer 'delili' z varaždinskimi rokerji Voodoo Lizards.

O izdaji plošče in načrtih skupine za letošnje leto smo se pogovarjali s frontmanom in idejnim vodjo skupine Izakom Koširjem.

Kako to, da ste se odločili za izdajo vinilne plošče?

Izdaja plošče je bila pravzaprav ideja založbe Subkulturni Azil. Želeli so sodelovati z nami in nas spraševali, ali imamo kakšne posnetke iz studia, ki jih nismo uporabili. Ali kakšne demo posnetke. Iskali so rariteto. Nato smo se spomnili, da smo pravzaprav marca leta 2011 posneli koncert, ki smo ga imeli v Helsinkih, ko smo na Finskem predstavljali album Enfant Terrible. Gre za naše edino gostovanje na Finskem do zdaj in za dejansko finsko-slovensko zasedbo, kjer Finci celo prevladujejo. Na tem posnetku sva namreč edina Slovenca jaz in Vid Polončič Ruparčič na kitari. Ritem sekcija je finska kot tudi druga kitara, ki jo je igral naš producent Rami Helin. Sploh pa je posnetek zelo surov, zelo neposreden, zelo bluesovski, na trenutke celo punkerski. Nekaj je bilo v zraku takrat, kar nam je bilo všeč. Pa čeprav je bilo takrat, kot se spomnim, v Helsinkih minus dvajset stopinj ... 

Na vinilni plošči se The Toronto Drug Bust predstavljajo s posnetki njihovega koncerta v Helsinkih.
Na vinilni plošči se The Toronto Drug Bust predstavljajo s posnetki njihovega koncerta v Helsinkih. FOTO: Izvajalec

Poleg vas so na plošči tudi Voodoo Lizards. Se poznate, se obeta kakšno sodelovanje v prihodnje?

Ideja za združitev z Voodoo Lizards, ki jim pripada druga stran vinilne plošče, je bila tudi ideja založbe Subkulturni Azil oziroma Dušana Hedla. Zanimivo pa je, da bobnarja Sašo poznam še iz let, ko sem organiziral koncerte in ko je igral še v bendu Dead By Mistake. To je bilo kakšnih osem let nazaj. Povezuje pa nas tudi naveza stikov z Bernardom Fowlerjem, spremljevalnim vokalom Rolling Stonesov.

Voodoo Lizards so varaždinski rokerji, ki so skoraj izgoreli v svojem meteoritskem vzponu. Zaradi notranjih trenj in pritiskov s strani negativno nastrojenega lokalnega medijskega aparata so razpadli, njihovo zapuščino pa širši javnosti predstavljajo na pričujočem SPLIT LP.
Voodoo Lizards so varaždinski rokerji, ki so skoraj izgoreli v svojem meteoritskem vzponu. Zaradi notranjih trenj in pritiskov s strani negativno nastrojenega lokalnega medijskega aparata so razpadli, njihovo zapuščino pa širši javnosti predstavljajo na pričujočem SPLIT LP. FOTO: Izvajalec

Kdaj bo izšla vaša nova studijska plošča?

Druga studijska plošča bo izšla pozneje, kot smo mislili. Kot vedno, bi lahko rekli. Prehitro se veselimo – smo kot otroci, kar se tiče glasbe, in takšna imamo tudi pričakovanja.

Kakšni so sicer še načrti za to leto?

7. februarja bomo kljub koncertnemu odmoru odigrali en poseben koncert za srednješolce v KUD France Prešeren. Čakamo na izid spota za priredbo Man on the Moon, ki bo sestavljen iz koncertnih posnetkov na Kongresnem trgu in studijskih posnetkov, kako smo pesem snemali. Sicer pa upamo na čim več plodnega materiala in morda nam resnično še letos uspe izdati novo ploščo.

Izak Košir upa, da jim bo še letos uspelo izdati novo studijsko ploščo.
Izak Košir upa, da jim bo še letos uspelo izdati novo studijsko ploščo. FOTO: Miro Majcen
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

thinkP
10. 01. 2013 18.21
+1
Za take bende je res redkost da se odlocijo za plosco, sicer bolj zaradi tega ker je trenutno to "in" ter ker se plosce kupujejo sicer je to bolj trenutna modna muha, se pa splaca izkoristit. Nikakor ne gre to zaradi nekega zagotovila kvalitete zvoka, je pa garancija za trajanje medija vecja kot na cd-ju ali nekdanji kaseti. Veliko izvajalcev izdaja plosce bolj zaradi zbirateljev (veliko jih je izkljucno picture-disc) izvedb. Se najde pa tudi izvajalec ki izda na navadni vinilki, nekateri pa tudi z obupno kakovostjo, saj se spet gre le za prodajo in ne za poslusanje. Kupci si v vecini primerov plosco le obesijo na zid.