Glasba

Thom Yorke napisal 18 dni dolgo glasbeno podlago za razstavo

London, 29. 05. 2015 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Thom Yorke, gonilna sila alternativne rock skupine Radiohead, je za razstavo umetnika Stanleyja Donwooda napisal 432 ur dolgo glasbeno spremljavo. V skladbi Subterranea se niti dve minuti ne ponavljata.

Yorkovo Subterraneo opisujejo kot mešanico ambientalnih tekstur in eksperimentalnih zvokov.
Yorkovo Subterraneo opisujejo kot mešanico ambientalnih tekstur in eksperimentalnih zvokov. FOTO: Miro Majcen

Eksperimentalni posnetki glasbenika Thoma Yorka spremljajo 18-dnevno Donwoodovo razstavo z naslovom The Panic Office, ki je na ogled v galeriji Carriageworks v avstralskem Sydneyju. Na razstavi so videne Donwoodove originalne kreacije, ki jih je ustvaril za Radiohead albume (vse od klasike iz leta 1997 OK Computer do albuma In Rainbows iz leta 2007).

OK Computer je tretji album angleške alternativne rock skupine Radiohead, za podobo albuma je poskrbel Stanley Donwood.
OK Computer je tretji album angleške alternativne rock skupine Radiohead, za podobo albuma je poskrbel Stanley Donwood. FOTO: Izvajalec

Donwood skrbi za oblikovno podobo albumov skupine Radiohead že od drugega studijskega izdelka The Bends dalje, hkrati pa tudi za podobo albumov Yorkeovega stranskega glasbenega projekta Atoms for Peace.

Glasbeno spremljavo razstave Subterranea so na lokalni radijski postaji Triple J opisali kot mešanico ambientalnih tekstur in eksperimentalnih zvokov. Spominjala naj bi na bolj abstraktne trenutke Yorkeovega aktualnega albuma Tomorrow's Modern Boxes, čeprav je na trenutke vedrejša. Načrtov, da bi glasbo po razstavi izdali na albumih, za zdaj ni.

Glede na Guinnessovo knjigo rekordov, naj bi bila do zdaj najdaljša posneta pesem The Scriptures, glasbenika Mikea Petersa of The Alarm, ki je dolga 1 uro, 43 minut ter 40 sekund. Drugi viri so sicer to ovrgli, kajti trdijo, da je najdaljša posneta pesem The Descent of Man glasbenika Sabaziusa, ki je dolga 11 ur, 16 minut in 54 sekund.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Porocilo
29. 05. 2015 13.44
+4
Radiohead Najbolsa skupina tega casa, redki, ki napredujejo v ustvarjanju glasbe in hkrati ostajajo v svojem okvirju. Tu bi se omenila njihov zadnji album The King of Limbs. To kaj pa je napisano zgoraj so objavili na svoji spletni strani vceraj, ce se ne motim. Skratka cela njihova kolekcija v moji vetrini.
AndrejPaTo
29. 05. 2015 13.15
-6
Verjetno je zateženo do amena. Se pravi, je zelo globoko sporočilo, ki te prisili k razmisleku.
_endrug
29. 05. 2015 11.34
+5
In napisal jo je v 16-ih dnevih...
bb5a
29. 05. 2015 11.19
+8
In vi tud minute niste uspel objavt:D