Glasba

Umrl legendarni country pevec Glen Campbell

Nashville, 09. 08. 2017 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V 82. letu starosti je umrl country glasbenik Glen Campbell. Prodal je več kot 50 milijonov izvodov svojih albumov, najbolj pa je bil poznan po pesmi Rhinestone Cowboy. Umrl je po nekajletnem boju z Alzheimerjevo boleznijo.

Glen Campbell (1936–2017)
Glen Campbell (1936–2017) FOTO: AP

"Z najtežjim srcem sporočamo izgubo našega predragega moža, očeta, dedka in legendarnega pevca in kitarista," je v izjavi zapisala družina pokojne country legende Glena Campbella.

Campbell je izdal več kot 70 albumov in bil nagrajen s šestimi grammyji, tudi z grammyjem za življenjsko delo. Sprejet je bil v dvorano slavnih country glasbe.

Zadnji studijski album Adios je izdal junija letos. Album je sicer posnel že leta 2012 po koncu svoje zadnje turneje. Slednja je vidna tudi na dokumentarnem filmu Glen Campbell: I'll Be Me, ki prikaže glasbenikovo spopadanje z izgubo spomina.

Campbell v mladih letih
Campbell v mladih letih FOTO: AP

Campbell se je rodil leta 1936 v Arkansasu. Kot piše na njegovi spletni strani, mu je oče pri štirih letih kupil kitaro. Pri štirinajstih je zapustil dom, nastopal je na radiu in televiziji v mestu Albuquerque v Novi Mehiki, leta 1960 je prišel v Los Angeles.

Preden mu je uspelo kot solo izvajalcu, je bil v 60. letih studijski glasbenik, ki je snemal z velikani ameriške glasbe, kot sta Elvis Presley in Frank Sinatra. Leta 1964 se je na turneji pridružil zasedbi Beach Boys.

Prodor mu je uspel leta 1967 s pesmijo Gentle on My Mind in albumom By the Time I Get to Phoenix, za katerega je leta 1968 prejel grammyja za najboljši album leta.

V 60. in 70. letih je nastopal tudi v filmih, med drugim v filmu True Grit (1969) z Johnom Waynom. Vse do bolezni je tudi redno nastopal v najrazličnejših oddajah.

Campbell je za seboj zapustil soprogo Kim, sinove Cala, Dylana, Kana, Shannona in Travisa ter hčerke Debbie, Kelli in Ashley.

Od glasbenika so se na družabnih omrežjih poslovili številni zvezdniki, med drugim Sheryl Crow, Diane Warren in Dolly Parton.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevica
09. 08. 2017 12.55
+10
Grozno, vse pesmi poznam, pa nikdar nisem registrirala kdo je pel - takrat sem bila še otrok, ko je bil popularen tudi pri nas...Sedaj imajo pesmi tudi obraz. Kaj naj rečem, vedno mi je žal, ko kak glasbenik umre, ker glasba pa res ne dela škode na tem svetu, ena redkih reči, ki ljudi vedri....