Glasba

VIDEO: V Stockholmu dobila ponudbo zelo vplivne producentke

Ljubljana, 16. 05. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Teja Pelko
Komentarji
39

Čeprav ManuElli na Evroviziji ni uspelo priti do finala, je svoj nastop v predizboru več kot odlično unovčila. V glavno švedsko mesto se bo namreč – kot kaže – kmalu znova vrnila. Z glasbenico smo poklepetali ob njenem prihodu v domovino, v njem pa nam je med drugim razkrila, zakaj ji ni všeč zmagovalna skladba in kaj ji je pustilo malce grenak priokus.

Kakšni so prvi vtisi po vrnitvi domov?

Super. Komaj sem čakala, da pridem domov. Najprej si želim privoščiti eno dobro gobovo juho, tenstan krompir pa kar koli zraven, samo da je nekaj slovenskega.

Ste zelo razočarani, da vam ni uspelo priti v finale?

Temu ne bi rekla razočarana. Predvsem sem bila zelo ponosna na nastop. To mi je bilo najpomembneje. Poudarila sem, da imam raje to, kot pa da bi slabše oddelala nastop, pa šla v finale. Jasno pa je, da si želi vsak izvajalec priti v finale. Nisem  razočarana. Zelo sem vesela, da je nastop izpadel tako, kot je.

Zakaj menite, da vam ni uspel preboj naprej?

Zelo težko komentiram ta preboj. Po navadi sem bila optimistična in nisem hotela verjeti v to medsebojno darovanje točk držav. Kaže, da res zelo pomaga. Letos recimo nismo imeli sosedov, imeli smo samo Srbe, in to se kar pozna. Predvsem pa je bilo veliko zelo dobrih komadov. Ni recimo ena skladba štrlela ven tako kot prejšnja leta, ampak je bilo res več takšnih hit skladb. Danes sem izvedela, da sem imela zelo dobre točke žirije in zelo malo od televotinga. Predvsem pa imajo bogate države tu veliko prednost. Pogovarjala sem se s kolegi iz drugih držav in jih malo vprašala, koliko so vložili v nastop, in sem slišala za takšne številke, da se mi je kar malo obrnilo v želodcu, in potem veš, kje smo. Žal smo premajhni. Finančno bi morali vložiti še več, vemo pa, da naša javna hiša nima toliko denarja, da bi ga metala v zrak. V ta projekt sem ogromno sponzorskega denarja vložila tudi sama, ker sem hotela nekaj drugačnega, a je bilo še vseeno premalo. Vseeno ni bilo tistih efektov, ki so še 100.000 evrov zraven, tako da … Po eni strani bi to zagotovo pomagalo, po drugi pa je to zelo velika izkušnja in je tako, kot je. Za drugo leto – upam, da bomo šli – si je treba izmisliti nekaj posebnega, tudi če za malo manj denarja, a nekaj efektivnega, ker vidim, da mora biti na Evroviziji res neki efekt, ne samo dobra skladba in dober izvajalec.

ManuElla je na letališču prejela šopek rož.
ManuElla je na letališču prejela šopek rož. FOTO: Teja Pelko

Menite, da bi lažje prišli v finale, če bi nastopili v prvem predizboru?

Težko rečem, a mislim, da bi bilo lažje, ker je bila v prvem predizboru veliko manjša konkurenca. Spremljala sem ga v hotelskem preddverju in sva s fantom ugotovila devet od desetih finalistov. V drugem predizboru pa res ni mogel ugotoviti, saj je bilo to res zelo močno. Na koncu res nisem bila razočarana. Vsakemu privoščim. Vem, da smo se vsi, ki smo bili tam, trudili. Seveda bi bilo super Slovenijo zastopati še v finalu. To sem si tudi želela.

Kakšna se vam zdi zmagovalna skladba?

Iskrena bom. Zelo spoštujem Jamalo kot umetnico, mi pa skladba ni zmagovalna, ker je za moje pojme preveč temačna. Potrebujemo skladbo, ki nas bo spravila v dobro voljo, ki jo bomo lahko poslušali na radiu. To naj bi Eurosong bil. Ko slišim to skladbo, mi malo vzbudi žalostne občutke, in to mi ni všeč.

ManuElla je Slovenijo zastopala s skladbo Blue and Red, s katero pa je obtičala v drugem predizboru. Uvrstila se je na 14. mesto. Zbrala je 57 točk. S točkami so nas nagradile žirije naslednjih držav: Bolgarija in Litva sta nam vsaka podelili po točko, tri točke smo prejeli od latvijske žirije, štiri točke nam je podarila Avstralija, po šest točk sta nam dali srbska in albanska žirija, po sedem točk sta nam namenili Belgija in Makedonija, Irska pa nam je dala največ točk: osem.

Kateri so bili vaši favoriti?

Kar nekaj dobrih skladb je bilo. Moj favorit je bil Nizozemec, odkar sem prvič videla in slišala njegov performans. Tudi Avstralka mi je bila zelo všeč. Z njo sva se tudi zelo dobro razumeli. Na tretje mesto bi dala Belgijo.

Kako pa gledate na sodelovanje Avstralije na izboru za pesem Evrovizije?

Sprva mi ni šlo skupaj, kako lahko na Evroviziji sodeluje Avstralija. Spraševala sem se, ali bo to sploh še Evrovizija? A menda Avstralci Evrovizijo spremljajo že 30 let in so nori nanjo. Za to morajo vstati ob 1. uri zjutraj. Tudi pevka, ki je letos zastopala Avstralijo, Evrovizijo gleda že od otroštva. Tako da potem malo obrneš mnenje in si rečeš: "Zakaj pa ne?" V Avstraliji navsezadnje živi ogromno Evropejcev pa tudi Slovencev, in se mi zdi lepo, da imajo možnost sodelovati. Skladbo je imela zelo močno, odpela jo je suvereno, osebno je punca odlična, tako da sem ji privoščila tudi zmago.

S kom ste se – poleg Avstralke – še dobro ujeli?

Res je bilo zelo stresno in delovno in se nismo tako veliko družili, kolikor smo se, pa z Bolgarko, s katero smo imeli sobo ob sobi, Srbkinjo, s Hrvatico, ki jo sicer poznam že od prej, s katero pa se zdaj nisva veliko videvali, ker je bila ona v prvem, jaz pa v drugem predizboru, z Ircem, ki je žal tudi izpadel v predizboru, in z Norvežanko, ki je bila tudi ena od mojih favoritk in ki je tudi izpadla v našem predizboru.

Kako zelo naporna je Evrovizijska izkušnja?

Človek si težko predstavlja, kako naporno je to. Dejansko sem od Eme naprej delala za to vse do tistega polfinala, ko se je končalo, ko naše ime ni bilo prebrano. Takrat mi je vse butnilo ven, prehlad, vse, ker se je telo sprostilo. Seveda je od vsakega posameznika odvisno, koliko da v to. Jaz sem recimo v to dala celo življenje in za to mi ni ničesar žal, pa tudi nisem razočarana.

27-letna Laščanka nam je razkrila, da je ognjemet plačala s sponzorskimi sredstvi. Zanj je odštela 10.000 evrov. Za primerjavo: Malta je v svojo predstavnico vložila 600.000 evrov.
27-letna Laščanka nam je razkrila, da je ognjemet plačala s sponzorskimi sredstvi. Zanj je odštela 10.000 evrov. Za primerjavo: Malta je v svojo predstavnico vložila 600.000 evrov. FOTO: Teja Pelko

Rekli ste, da ste si vse življenje želeli nastopiti na Evroviziji. Je izkušnja upravičila vaša pričakovanja?

Ja, je. Res sem neskončno hvaležna, da sem lahko okusila ta oder ne glede na razplet. Na to je treba gledati drugače. Iz Slovenije sem dobila zelo lepo podporo. Po navadi – sama vem iz izkušenj – smo bili razočarani, če nismo šli v finale, tokrat pa je bilo toliko lepih sporočil in klicev iz Slovenije, da so ponosni name, da niso tako žalostni zaradi finala, ker sem jih naredila ponosne, in to mi je bilo v bistvu največ. Res. Ne morete si misliti, v kakšno podporo je to v tistem trenutku. Saj si zadovoljen s svojim nastopom, a kaj pa misli Slovenija? Vsekakor sem bila tam tudi za Slovenijo, in ta podpora Slovencev mi je res zelo veliko pomenila. Želim si, da je Slovenija ponosna, ne glede na to, ali se uvrstimo v finale ali ne, na nastop, na izvajalca, ki smo ga izbrali in da bi držali skupaj – in to ne samo v pesmi, ampak v vsej kulturi, ki jo imamo. Tako smo majhni, pa mi zdi, da nas zunaj cenijo veliko bolj, kot se mi.

Kaj vam bo najbolj ostalo v spominu?

Najbolj mi bo v spominu ostalo to, ko sem prvič stopila na oder. Bil je tako nor občutek – kot da tja spadam. Počutila sem se zelo domače. Hotela sem še. Vse vaje sem res užila do zadnjega trenutka. Pa Stockholm, ki je res zelo lep. Vsakemu Slovencu, ki ima možnost in željo, priporočam obisk, ker ima v sebi nekaj malo drugačnega. Je zelo na severu, a smo imeli en teden 25 stopinj Celzija. Sprehajala sem se v kratkih hlačah. Zadnja  dneva me je pa tudi pošteno prezeblo, ker je, ko tam piha, zelo ostro. Samo mesto je pa božansko.

Zadnji dve leti sta bili za glasbenico izredno težki, saj je po hudi bolezni lani izgubila očeta, ki je bil njen največji podpornik in oboževalec.
Zadnji dve leti sta bili za glasbenico izredno težki, saj je po hudi bolezni lani izgubila očeta, ki je bil njen največji podpornik in oboževalec. FOTO: Teja Pelko
Ste dobili tudi kakšno ponudbo za sodelovanje?

Ja, predvsem sem ponosna na to. Tako kot sem omenila – če bi izvedla slab nastop, pa šla v finale, ne bi dosti naredila, tako pa sem ponosna na svoj nastop. Dobila sem kar nekaj ponudb. Do mene je prišla ena izmed zelo vplivnih producentk, da bi delala zame. Meni je to res v veliko čast. Kaže, da se bom kmalu vrnila v Stockholm. Dobila sem še nekaj drugih ponudb. Stvari se odpirajo. To je najpomembneje. S tem sam sebi dokažeš, da si naredil dobro, da si tudi državo dobro zastopal. Vsi so me spraševali tudi, kje je Slovenija, izrazili so željo, da bi si prišli ogledat Ljubljano. In tako si ponosen, da si naredil dobro.

Potem vam ni žal, da ste se prijavili na Emo?

Vsekakor ne. Je pa bilo letos zelo težko. Predvsem sem spoznala ta malce grenek priokus političnih stališč: država državi, soseda sosedi … Žal. Upam, da bo drugo leto boljše.

Se vam je zgodila kakšna posebno nenavadna anekdota?

S sabo sem imela toliko oblek, da je bila omara premajhna za vse. Z Marjanom sva zato morala v sobo prinesti veliko stojalo za obleke, da sva lahko vse razpakirala.

Koga ste najbolj pogrešali?

Zagotovo očeta, s katerim sva vedno skupaj gledala televizijo. On me je tudi podpiral pri glasbi. V bistvu mi je pokazal svet glasbe. Lani sva še po telefonu komentirala vse izvajalce, letos pa mi je žal, da ne more tega sam doživeti in videti. Vem, da bi bil ponosen name. Mogoče pa kje je. Verjamem, da je.

Se boste še kdaj prijavili na Emo?

Tega za zdaj ne upam napovedovati. Najprej si moram odpočiti. Mislim, da si noben pevec ne more predstavljati, kako je to stresno. Priznam, da si tudi sama nisem. A bi še enkrat ponovila. Je pa res zelo veliko odrekanj. Dejansko še nisem užila celega leta, ker sem res delala samo za ta projekt. Na koncu mi ni žal, ker je to le referenca, ki bo ostala vse življenje, in to zelo močna.

Katerim projektom se boste zdaj posvetili?

Takoj sem bom lotila dela na albumu, česar se zelo veselim. Izdati ga želim čim prej. Poleg tega pa vaje z bandom in koncerti. Nastopila bom tudi na festivalu Pivo in cvetje. V glavnem: pestro bo – tako kot sem si od nekdaj želela.

ManuElla je evrovizijski oder delila z danskim akrobatom Jannikom Baltzerjem Hattlom. Spremljali so jo tudi pevci: Lea Sirk, Karin Zemljič, Mitja Bobič in soavtor pesmi Marjan Hvala, ki pa niso bili vidni. Za koreografijo nastopa je poskrbel Anže Škrube.
ManuElla je evrovizijski oder delila z danskim akrobatom Jannikom Baltzerjem Hattlom. Spremljali so jo tudi pevci: Lea Sirk, Karin Zemljič, Mitja Bobič in soavtor pesmi Marjan Hvala, ki pa niso bili vidni. Za koreografijo nastopa je poskrbel Anže Škrube. FOTO: Andres Putting (EBU)
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kozorog123
16. 05. 2016 22.09
+0
Prejela ponudbo producentke... Sanja _____ kukurus :D
TheTruth4u
16. 05. 2016 19.32
+5
Besedilo je poden podna. Blue is blue and red is red ... no shit?
Karantanija
16. 05. 2016 18.44
+2
To ni za nas. Premalo denarja, nekaj polovičarskega pa se ne smemo iti. Manuela je odpela super, da ni večjega uspeha, pa ni ona kriva. Denar je sveta in Evrovizije vladar!
majazmaja2
16. 05. 2016 14.19
+0
Naredila je vse, kar je lahko. Problem je v tem, da je bila ta pesem na Evroviziji kakšnih 30 let prepozno - take pesmi so delali v 80.
janezpodre
16. 05. 2016 12.28
-16
Luba Manuela, ker, kot pravš," javna hiša" nima dost dnarja, bo najbolš, da se zaposliš v njej, ker si za takšn del, vsej po izgledu, primernejša, ko za afne gunca na Evroviziji.
Bofur
16. 05. 2016 12.23
+33
Lahko bi se strinjal s spodnjimi komentatorji in kar tako udrihal po naši izvajalki, ampak ne bom. Ne bom se prepustil negativizmu in kritizerstvu, kar je v bistvu najlažje. ManuElle seveda osebno ne poznam, ampak, vsaj tak je prvi vtis, je na pogled povsem simpatično in prikupno dekle, z dobrim glasom, stasom, in ki je - glede na danosti skladbe, s katero je nastopila -, iztisnila vse, kar se je iztisniti dalo. Če pogledamo kakšna bizarna "popevka" je na Eurosongu na koncu zmagala, Ukrajinka brez posluha in glasu, besedilo pesmi skrajno neokusno in ne-spevno, ob neobstoječem glasbenem aranžmaju. Tako da sta bili naša skladba in naša izvajalka pravzaprav kakovostno nadpovprečni v primerjavi z ostalim šodrom, ki se je uvrstil v takozvani finale, v katerem je bila "zmagovalka" znana še pred začetkom evrovizijskega tekmovanja.
QueenLatifa
16. 05. 2016 12.21
-2
A lahko prosim nekdo posluša komad od Carrie Underwood: something in the water in mi odgovori na vprašanje zakaj nihče in nikjer ne omenja našega takoooooo očitnega plagiata. Ne samo, da nismo prišli v finale, po mojem bi nas morali za tale naš red and blue še kaznovati.
forti5
16. 05. 2016 14.03
+3
QueenLatifa
16. 05. 2016 14.21
+1
samanthka
16. 05. 2016 18.06
Res je, se mi je zdelo, da sem ze nekje slisala, samo nekaksno hitrejso verzijo te pesmi...no, zdaj vem!
gongash
16. 05. 2016 11.50
-7
najslabša pesem slovenije za eurosong vseh časov
Malek Jože
16. 05. 2016 11.15
+22
Samo poglejte koliko ljudi je šlo kar tako zraven,brez funkcije,na račun RTV plačana super ekskurzija!!!!
ggzz
16. 05. 2016 11.04
+13
punca je luštna, mogoče povsem OK. ampak ena stvar me pa moti: tole zapravljanje denarja. cel ta projekt bo potem šel na roko samo njej in nekaterim izbrancem iz RTV, plačujemo pa vsi? Tudi jaz bi takole,imam projekt, plačajte mi ga pa vi. Super ideja.
pop greznica
16. 05. 2016 12.23
+7
Tudi RKC plačujemo vsi pa se nobeden ne pritožuje
Joža Gabroža
16. 05. 2016 11.02
+2
levi admin ko je zate vsak moj komentar v nasprotju z tvojim razmišljanjem ti bom napisal da je bila ta evrovizija čista politično zrežirana kar se pa naše tekmovalke tiče je pa bolje da je dom kot pa zapravlja moj tvoj naš davkoplačevalski denar
samanthka
16. 05. 2016 10.06
+31
Sicee mi je punca simpaticna in pesem sploh ne napacna, vendar njen nastop niti zdalec ni preprical, kot sama sebe hvali. Ni bilo nobene energije, ne v njenem obrazu ne v telesu, odpela je povprecno, tisti telovadec mi je bil pa tudi malo cuden, nekako prisiljeno se mi je vse skupaj zdelo..Se pa strinjam, da brez showa ni finala.Jst sm recimo takoj po njenem nastopu gledala slucajno ukrajinko (ne vem, a je bila takoj za njo, ce je bila, se sploh ne cudim, da je se bolj zbledela) in sem rekla, da je to nastop, ki bo prisel do konca in res je? Pa sem zelo povrsno vse skupaj gledala, ker je v primerjavi z nekdanjo evrovizijo, evrovizija zadnjih let popolnoma zbledela.Ne vem za kerga vraga sploh posiljamo se tekmovalce tja, ce niso na rtv pripravljeni vloziti vanje??a je boljse vlozit 20 000 evr, pa nikol nic dobit v zameno ali dat enkratna par let orng vsoto in iti na vse ali nic?ne mi govorit, da nimate denarja, ker imate reklame vsakih 15 minut, pa se narocnino!zivite pa tud, ko bubregi v loju, mi je vse znano...
devlon
16. 05. 2016 09.52
+42
Najbolj pogreša tenstan krompir, ker je bila res tako fuuul dolgo zdoma. In veliko raje ima dober nastop brez finala, kot obratno? Bučke. Drugače pa, čist ok je bila. Samo, na vsakem koraku se vidi, da smo ene sirotinje brez dnarja, ki nima za light show.
samanthka
16. 05. 2016 09.59
+9
Slovenec-slovencu=pes
16. 05. 2016 10.48
+9
Pa štiri velike kufre za en teden ??????? A se hecamo! Pa ta je bila na pol ure v drugih štracah, al pa je nazaj prinesla kup novih. :) tipo šoping, šoping in Grac.
Praškovarit
16. 05. 2016 09.52
+15
čist druga brez šminke
pedritsegonita
16. 05. 2016 10.33
+13
brez šminke je več kot polovica ženk povprečnih.. :)
pmatjasi
16. 05. 2016 09.48
+5
Najslabša pesem vseh do zdaj poslanih pesmi na evrovizijo.
bb5a
16. 05. 2016 09.29
+17
Ponavad se reče da delaš s producentom, ne pa da producent dela zate... Ampak ok ena je pršla do nje in hotla očitno službo...
AAnima
16. 05. 2016 10.24
-3
V bistvu ni tako zelo napačna trditev. Pomisli podobno primerjalno: kdo dela za koga, pisatelj : tiskarna (založba), športnik, igralec : menažer, etc.. Vsi ti posredniki med avtorji in publiko so -grobo rečeno- v bistvu 'trgovci'.
pedritsegonita
16. 05. 2016 10.34
-2
a seveda.... očitno ti logika ne dela kako to dleuje v razvitem svetu.. če si zanimiv tebe kontatirajo in ne obratno ...
medo357
16. 05. 2016 09.27
+3
Če že ni denarja za vizualne efekte, tisti kao akrobat je bil poskus mimo, bi lahko bil vsaj kakšen zvočni, glasbeni ali vokalni efekt, vsaj od back vokalov, če so že bili zraven...
METKA102
16. 05. 2016 09.32
+8
Pesem Evrovizije: ali se ocenjuje skladbo in izvajalca ali vizualne efekte. Me res zanima, kako bi bilo, če bi bili nastopi brez njih, vendar bi se le v tem primeru videlo, kdo res kaj velja.
devlon
16. 05. 2016 09.54
+4
ja...z gimnastičarjem smo igrali na karto, da bo veliko oboževalk v publiki.. Ampak, če bi imeli še 10 jurjev, potem bi celo kar reflektor vanj obrnili :)
janfilimon
16. 05. 2016 09.26
+23
"V Stockholmu dobila ponudbo zelo vplivne producentke" Mene pa Bayern že tri tedne lovi, da podpišem za njih. Samo z 15 mio na sezono nisem zadovoljen.
forti5
16. 05. 2016 14.06
+2
še ne ve, da je to samo en velik blabla...
Megaclite
16. 05. 2016 09.18
+6
Besedilo skladbe je zelo globoko. Še freddie mercury bi bil ponosen!
3cela13o
16. 05. 2016 09.30
+12
Megaclite
16. 05. 2016 10.44
+9
Višek besedila, red is red, blue is blue, tega se ne bi sramoval niti prešeren.
Ana Vidic 1
16. 05. 2016 09.10
-9
Naša skladba je bila sicer čisto v redu, nastop pa definitivno najslabši, nič od nič, odpeto pa neprepričljivo, nesamozavestno, tipično slovensko. Na tak način žal ne moremo naprej.