Glasba

VIDEO: Krvava romanca Golega viteza tandema Gita

Novo mesto, 13. 07. 2012 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glasbeni tandem Gita sestavljata Eleonora in Leonhard, ki ju najlažje srečate, če obiščete grad Struga na Dolenjskem. Tokrat vam predstavljamo videospot za pesem Goli vitez, v katerem kar mrgoli vitezov, konec pa je, glede na temo pesmi, primerno krvav.

Eleonora in Leonhard "domujeta" na gradu Struga na Dolenjskem.
Eleonora in Leonhard "domujeta" na gradu Struga na Dolenjskem. FOTO: Mitja Podgornik

Gita je glasbeni duo Eleonore in Leonharda z gradu Struga na Dolenjskem. Sestra in brat z vokaloma, cistro in kitarsko lutnjo obujata staro ljudsko in srednjeveško glasbo ter prek nje v dandanašnji čas posredujeta našo skupno preteklost. Nedavno je preteklo 100 let od smrti Karla Štreklja, enega največjih zbirateljev ljudskih pesmi na Slovenskem. Prav njemu se imamo zahvaliti za dragocene obširne zbirke narodnih besedil, iz katerih črpa tudi Gita. Izbrane spesnjene pripovedi o slovenski zgodovini, razmišljanju, veri in čudežih preteklih stoletij sta glasbenika na novo uglasbila in izdala na glasbeni zgoščenki Gitice.

Letos sta profesionalna obujevalca zgodovine v iskanju novih podajanj zanimivosti naše skupne preteklosti ob ljudski in srednjeveški glasbi sklenila ponuditi poslušalcem album avtorskih skladb z mitološko in zgodovinsko tematiko. Pri njem sodelujeta z godalnim kvartetom Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto pod mentorstvom Šejle Mujič in z drugimi glasbeniki. Napovedna pesem albuma je s simbolnim naslovom Goli vitez in bo predvidoma izšel naslednjo pomlad, duo pa je posnel tudi videospot, ki je primerno viteško obarvan, ne manjka pa, glede na tragično vsebino pesmi, niti krvi.

Videospot Goli vitez je prava srednjeveška romanca s krvavim koncem.
Videospot Goli vitez je prava srednjeveška romanca s krvavim koncem. FOTO: Miha Hvale

Videospot so snemali na gradu Struga, kjer so z različnimi viteškimi društvi posebej za snemanje uprizorili eno od večjih viteških bitk pri nas, režisersko taktirko pa je vihtela Sabina Brdnik. Uvod in zaključek zgodbe o željah in usodi Eleonore, Leonharda ter glavnega viteza, ki ga je odigral Joc Čudovan, sta bila posneta v Mesečevem zalivu v Strunjanu.

Gita z ekipo že nadaljuje delo in ustvarja aranžmaje bolj dinamičnih mitoloških pesmi, ki prihajajo za Golim vitezom. Za letošnjo jesen načrtujejo videospot za pesem Babja jama, z zgodbo o stari slovenski veri v boginjo vode, teme in prerajanja.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fukofakic
13. 07. 2012 09.56
+2