Glasba

VIDEO in FOTO: Ultravox in dunajski ples s solzami v očeh

Dunaj, 31. 10. 2012 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
0

Ultravox večina pozna po pesmi Vienna in Dancing With Tears in My Eyes. Na koncertu trenutne turneje v imenu nove plošče Brilliant so prikazali še vse kaj več, saj imajo bogat repertoar, kvartet šestdesetletnikov pa je v več kot dobri formi.

Britanska elektronska rock zasedba Ultravox se je v izvirni postavi spet zbrala leta 2009, ko so Warren Cann, Chris Cross, Billy Currie in Midge Ure odšli na turnejo Return to Eden. Klasična postava se je tako združila in spet stopila na oder prvič po nastopu na dobrodelnem spektaklu Live Aid leta 1985 na londonskem Wembleyju. Uspeh turneje jih je kmalu zmotiviral, da je v njihovih glavah začela rasti želja, da posnamejo nov studijski album. Material je bil pripravljen že v začetku lanskega leta, enajsti album pa so naslovili Brilliant, kot se imenuje tudi njihova trenutna turneja, v okviru katere so se ustavili tudi v dunajskem Gasometru.

Midge Ure bo drugo leto dopolnil 60 let, vokalno in sicer pa bi mu brez težav prisodili kako desetletje manj.
Midge Ure bo drugo leto dopolnil 60 let, vokalno in sicer pa bi mu brez težav prisodili kako desetletje manj. FOTO: Miro Majcen

Po osemindvajsetih letih prva plošča s klasično postavo pomeni vrnitev k formi iz osemdesetih, saj je album narejen v najboljši maniri, da pričara vzdušje njihovih najboljših časov, v tem stilu pa so narejene tudi pesmi. Na odru kvartet mož v šestdesetih deluje uigrano, poleg klasičnih instrumentov, kot so kitara, bobni in bas, pa vsi štirje obvladajo tudi nepogrešljive klaviature in sintetizatorje, ki jih, kot se za sedanji čas spodobi, poganjajo Applovi prenosniki.

Poleg pesmi z zadnjega izdelka Brilliant so Midge, ki mu vokalno spodobno uspe izvesti tudi najvišje tone v posameznih pesmih, in kompanija naredili lep sprehod skozi svojo kariero. Od uvodne Brilliant z nove plošče, ko jim je še nekoliko nagajal zvok, do dvojčka New Europeans in Mr. X z albuma Vienna, prek Reap the Wild Wind, Rage in Eden, Lament in seveda do najbolj pričakovane pesmi večera Vienna. Mini simfonija izpred dobrih tridesetih let, Vienna v Vienni. Dunaj na Dunaju. Množica trideset in štirideset plus letnikov v ne prepolnem avditoriju je poskrbela za enega najbolj bučnih odzivov večera. Do konca uradnega dela so se sprehodili še prek Passing Strangers, Love's Great Adventure, Dancing With Tears in My Eyes in Hymn. Dve uri dolg nastop so zaokrožili v dodatku s The Thin Wall in The Voice, pri kateri so vsi štirje stopili vsak za svoj boben in tako v bučnem slogu zaključili koncert.

62-letni Billy Currie je mojster klaviatur, obenem pa je poprijel tudi za violino, saj je klasično izobraženi violinist.
62-letni Billy Currie je mojster klaviatur, obenem pa je poprijel tudi za violino, saj je klasično izobraženi violinist. FOTO: Miro Majcen

Slišali smo lahko večino največjih uspešnic, dobra volja na obrazih nastopajočih pa se je širila tudi v občinstvo, ki se je lahko prepričalo, da so Ultravox še vedno dramatični, spevni, himnični in strastni. Še vedno zvenijo kot v najboljših časih in četudi bi jih glede na leta lahko počasi uvrstili v veteransko kategorijo, še vedno uspešno kažejo zobe v brk mlajšim zasedbam v elektro pop rocku, ki so posamezne vplive zagotovo vlekli prav iz zapuščine skupin, kakršna je Ultravox.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.