Glasba

VIDEO: Katera pesem je št. 2 vseh časov?

London, 03. 01. 2013 06.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanski BBC je sestavil lestvico, katera popularna pesem je najbolj priljubljena, a nikoli ni prišla na prvo mesto tamkajšnjih glasbenih lestvic. In kaj je pokazal glas ljudstva?

Na prvem mestu se je tako znašla pesem Vienna zasedbe Ultravox, ki je izšla januarja 1981, in čeprav je bila po radiu zelo predvajana in se je tudi dobro prodajala, ji ni uspelo priti na prva mesta britanskih lestvic, saj jo je prehitela pesem Shaddup You Face v ZDA rojenega Avstralca Joeja Dolcea.

"Zelo smo zadovoljni in počaščeni, da so nam podelili častno prvo mesto, še posebej, če upoštevamo, proti komu smo vse tekmovali, recimo proti Strawberry Fields Forever, Hound Dog in Wonderwall. Velika hvala vsem, ki so si vzeli čas in glasovali za Vienno. Spet verjamemo, da bo občinstvo vedno prepoznalo, kar je dobrega v glasbi, in ta pesem nam je to dokazala," je povedal pevec Ultravox Midge Ure.

Tudi "najboljši božični pesmi vseh časov" Fairytale Of New York, v izvedbi The Pogues in Kirsty MacColl, ni bilo usojeno, da zasede sam vrh. To je bilo leta 1987, ko jo je s prvega mesta zrinila priredba Pet Shop Boys Always On my Mind, ki so jo prej izvajali izvajalci, kot je Brenda Lee, pozneje pa Willie Nelson in med najbolj znanimi Elvis Presley.

Anketo je britanski radio BBC izvedel ob 60-letnici lestvice singlov, DJ Tony Blackburn pa je celotno lestvico naj pesmi št. 2 zavrtel v svoji triurni oddaji na novoletni dan.

Lestvica NAJ 10 pesmi, ki so bile št. 2 (v oklepaju je pesem, ki jo je prehitela):

1. UltravoxVienna, 1981 (Joe Dolce – Shaddup You Face)
2. The Pogues feat. Kirsty MacColl – Fairytale Of New York , 1987 (Pet Shop Boys – Always On My Mind)
3. Don McLean American Pie, 1972 (Chicory Tip – Son Of My Father, Nilsson – Without You)
4. JamesSit Down, 1991 (Chesney Hawkes – The One And Only)
5. The StranglersGolden Brown, 1982 (The Jam - Town Called Malice)

6. The KinksWaterloo Sunset, 1967 (The Tremeloes - Silence Is Golden)
7. The BeatlesStrawberry Fields Forever/Penny Lane, 1967 (Engelbert Humperdinck - Release Me)
8. QueenWe Are The Champions, 1977 (Abba - The Name Of The Game, Wings – Mull Of Kintyre/Girls' School)
9. The Beach BoysGod Only Knows, 1966 (The Beatles - Yellow Submarine/Eleanor Rigby)
10. A-haTake On Me, 1985 (Jennifer Rush - The Power Of Love)

Med ostalimi tridesetimi velja omeniti še nekaj velikih uspešnic kot so My Generation (The Who, 12. mesto), Wonderwall (Oasis, 13. mesto), Rolling In The Deep (Adele, 34. mesto) in Rocket Man (Elton John, 37. mesto). Na prvo mesto pa npr. nikoli ni prilezla niti pesem God Save The Queen kultnih punkerjev Sex Pistols, kar je pevec John Lydon že večkrat komentiral, da je pesem namenoma sabotirala britanska vlada, da ni bila št. 1. V resnici pa se je očitno vseeno več ljudi odločilo in kupilo singel I Don't Want To Talk About It Roda Stewarta, ki jim je leta 1977 preprečil osvojitev samega vrha lestvice.


 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlvjhlghlju?
03. 01. 2013 09.14
+55
Ja , tako je , taka kot je bila naša glasba, je bila tudi naša mladost: tiha, skromna in polna ... nismo imeli računalnikov, mobitelov in na TV-ju smo gledali dva filma na teden, nismo dirkali naokoli vsak s svojim hitrim "strojem", ampak smo imeli vsak svoj nahrbtnik in šli naokoli na dvignjen palec, ni bilo mp3 predvajalnikov, ampak smo imeli analogne gramofone in vsak svojo zbirko vinilk, ki smo jih poslušali obredno. Sosed ti ni vsak dan ropotal s kosilnico, ampak je kosil s koso. Po vaški ali predmestni cesti smo mulci lahko igrali nogomet, danes moraš peš pohiteti in paziti še na pločniku, da te ne zbijejo. Denar je bil prva tri desetletja skoz enak. Današnji kovanec za 50 centov me zelo spominja na takratnih 50 par. Ko sem bil osnovnošolec, mi je bil kovanec dovolj za vstop v prelepo kopališče, v katerem si ob vikendih lahko srečal pol svojega mesta. V razredu smo imeli le enega bogatega otroka, vsi ostali smo bili revni. Bil je tudi samo en debel otrok, ostali smo bili vsi suhljati. In bil je samo en hudoben otrok, ostali smo bili vsi srečni.
roko511
03. 01. 2013 15.31
+6
Hvala na zelo lepem komentarju ,vrnil si me malo v mladost ,zaradi tega kaj nam se danes dogaja sem skoraj pozabil kako je lepo bilo ,še enkrat HVALA
nonna
03. 01. 2013 17.42
+1
Ma ku je blo fajn. (Hehe, še malo narečnega pisanja). Drugače pa ja, glasba je bila super in mladina se je družila v živo, ne preko nekega virtualnega sveta.
Ementalc
03. 01. 2013 07.38
+49
Enkrat je bila glasba delana s srcem, danes bolj skozi $_€ .
jaka
03. 01. 2013 07.12
+29
Dobra glasba!!!