Glasba

VIDEO: Najbolj kontroverzen slovenski videospot do sedaj?

Ljubljana, 16. 12. 2011 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
84

Videospot Ne bi, hvala sveže zasedbe Evil Eve ponuja pohotne nune, mišičnjake, bajkerje, kače, veliko referenc na seks, vroča dekleta in ljubezenski prizor s Kristusom. Pravzaprav nič šokantnega ali pač? Oglejte si ga!

Svežo zasedbo Evil Eve vodi vsem dobro poznana Eva Breznikar, ki jo poznamo že iz zasedb Makeup2, Laibach in The Stroj. Atraktiven videospot je delo trenutno najbolj vročega režiserja Mihe Knifica, v videospotu pa se poleg Eve in članov zasedbe pojavi tudi lepa soseda 2011 Teja Britovšek, 25-kilogramski piton, priče smo lahko tudi moškemu lepotnemu tekmovanju, na katerem se pojavi finalist za mistra Slovenije Peter Sinkovič.

Nam v teh kapitalističnih časih lahko pomaga le še Kristus? Za logično razlago si je priporočljivo ogledati cel videospot in prebrati intervju z režiserjem in pevko oz. protagonistko v spotu.
Nam v teh kapitalističnih časih lahko pomaga le še Kristus? Za logično razlago si je priporočljivo ogledati cel videospot in prebrati intervju z režiserjem in pevko oz. protagonistko v spotu. FOTO: Klemen Prepeluh

Vlogo pohotnega žurerja je prevzel kranjski igralec Bojan Bešter, v vlogi Jezusa je zablestel Žiga Ažman Ziggy, poznan z gledaliških desk, posebno vlogo pa ima tudi radijski direktor Stane Cencelj. Videospot po svoje komentira sodoben pogled na svet, seveda mu ne manjka provokativnosti, čeprav je to relativno, saj dandanes v tej družbi, v kateri smo vajeni vsega hudega, pravzaprav nič ni več šokantno. Vizualizacija pesmi je vsekakor vrhunska in vredna ogleda. Več o videospotu sta nam povedala režiser Miha Knific ter pevka in glavna protagonistka videospota Eva Breznikar!

Katera bolj poredno gleda?
Katera bolj poredno gleda? FOTO: Klemen Prepeluh

Od kod ideja za videospot?

Miha Knific: Mislim, da te bolj ali ne navdihne predvsem glasba in besedilo ter seveda zvrst glasbe, ki je povezana s poslušalci, ki jih moraš s spotom spremeniti v gledalce. Le-ti ti do določene mere narekujejo vizualni stil glasbenega spota, zgodbo pa ti narekuje besedilo. Tisto, kar besedilo in glasba ne dasta, je tvoj odnos do poslušanega. In zanimivo je, da ljudje pogosto mislijo, da narobe razumejo avtorjevo idejo. Navajam komentar enega gledalca: "Videospot je dekadenten do konca. Vidi se, da ima tendenco "ugajati". Ampak to počne na način, ki je kičast, ker je tega res preveč. Ljudem (sam sem izvzet) naj bi vzbujal določene apetite, predvsem po seksu. No, name je deloval prej odvratno..." Pa moram reči, da je ta gledalec točno napisal, kakšen je spot – in ne kakšen naj ni želel biti. Kako naj bi na komad "Ne bi, hvala" naredil nekaj, kar vabi k seksu, če je že iz naslova jasno, da ne bi. Ja in je odgovor trenutnemu medijskemu jeziku: pretiranemu kiču in vseprisotni goloti v oglaševanju – od vložkov pa do politike. Je nekakšen "Ne bi, hvala" kapitalističnemu svetu brez moralnih načel. Nekako je poljub z vstalim Kristusom tisti, ko končno najdemo mir. Spot je videoizdelek, ki govori proti seksizmu, rasizmu, vsem vrstam izkoriščanja, kapitalizmu ... in to dokaj jasno pokaže.

Videospot se začne s smehom prijateljic v avtomobilu. Zdi se kot slovenski "tarantinovski pussy wagon", ki sta ga nato uporabili tudi Lady Gaga in Beyonce ...

Eva Breznikar: Takšna primerjava kar godi, nismo pa mislili na to, ko smo snemali. Ker že od nekdaj zelo rada vozim in sem v preteklosti celo vozila na koncerte s kombijem, mi je bilo snemanje teh kadrov še posebej všeč. Sploh zato, ker je avto star 40 let!

Mišičnjaki se na ogled postavijo. Kdo ima večjega, pardon, večje?
Mišičnjaki se na ogled postavijo. Kdo ima večjega, pardon, večje? FOTO: Wulfi & Malek

Besedilo pesmi je precej jasno, kar pokaže kamera, pa kaže na sodobno dekadenco. Je imel bend pri tem kaj besede ali ste to prepustili režiserju Mihi Knificu?

EB: Miha Knific je umetnik, s katerim sem si želela sodelovati že dlje časa, zato mi je bilo zelo všeč, da ni spota samo posnel, ampak je dodal tudi svojo umetniško komponento. Pred samim snemanjem sva imela kar nekaj pogovorov o samem ustvarjanju benda in smernicah, v katere želimo tako konceptualno kot glasbeno. Menim, da je odlično opravil svoje delo in zadel žebljico na glavico. Single je več kot le površinska ljubezenska zgodba zapeljevanja in prav je, da je takšen tudi spot. Vse skupaj po mojem mnenju odlično sovpada v današnji čas in politično-kulturni prostor. Lahko mu celo rečem "ogledalo" družbe, to po mojem mnenju še posebej lepo ponazori nevesta v poročni obleki iz dolarskih bankovcev – ki se na koncu vrne k duhovnemu – k Jezusu. Tako to razumem jaz.

Kako komentiraš dejstvo, da je bil spot umaknjen z You Tuba?

MK: Verjetno ker se je nekdo v njem sam prepoznal – no, je prepoznal, kaj sam počne. Prepričan sem, da ni bil prepovedan (no, pa saj ni bil prepovedan, le neprimeren za mladoletne) zaradi Kristusa, verjamem pa, da zaradi nune. V Kristusu se verjetno ne more prepoznati nihče, razen igralec, v katoliških vrednotah in instituciji pač lahko. Če torej res mislimo, da živimo v svetu svobode govora, svetu brez cenzure, se o tem močno motimo.

"A bi? Ne bi, hvala ..."
"A bi? Ne bi, hvala ..." FOTO: Wulfi & Malek

Videospot bo sedaj najbrž videlo manj ljudi, ker je po novem uvrščen pod t. i. eksplicitne vsebine in ga lahko na omenjeni strani lahko gledajo zgolj prijavljeni uporabniki?

EB: Vsekakor. Smo ga pa lansirali tudi na Vimeo, kjer težav ni bilo. Zdi se mi izjemno, da ima neznan bend že v dobrem dnevu 2000 in več klikov.
 
V videospotu so očitne reference na seks in prizor z okrvavljenim Jezusom, a pravzaprav nič eksplicitno spornega. Za koga naj bi torej bilo to preveč v tej vsega hudega vajeni družbi? 

EB: Natančno to se sprašujem tudi sama in morda je to, kar se je zgodilo, lep prikaz dvojnih meril v današnji družbi. Jaz bi, recimo, prej ukinila vse krvave filme v terminih, ko gledajo televizijo otroci in najstniki. Ukinila bi nekatere res neprimerne reklame z nagimi ženskami, še posebej pa fantki na straniščih in podobno! Ne smemo pa pozabiti tudi tega, da je najbolj nasilna zvrst risanka, kjer se nasilno dejanje povprečno zgodi vsakih sedem sekund – vsaj tako so me učili na faksu, tako da ne govorim brez osnove. Veliko je tabujev, predsodkov, dvojnih meril v današnji družbi in prav v razmislek o vsem tem sili gledalca ta videospot. Lahko pa ga razumemo tudi površinsko – a vidik in zorni kot, iz katerega izdelek nekdo gleda, definira pravzaprav gledalca  samega, kajne?
 
Sama pravzaprav ostaneš relativno oblečena, saj se slečeš zgolj do modrčka. Je bila na delu sramežljivost ali je to stvar dobrega okusa?

EB: V svojem življenju sem vse, kar sem (ali nisem) dosegla na katerem koli področju, dosegla brez slačenja in na to sem ponosna. Ne da bi želela obsojati tiste, ki se slačijo za neki cilj, ker to je njihova stvar, ampak to preprosto nisem jaz – jaz delam znotraj meja, ki si jih postavljam sama. In slačenje ima zame neko mejo. Rada pa pogledam lep kos oblačila, pa naj je to pomanjkljiv top ali zaprta srajca z ruskim ovratnikom. Rada imam estetiko, čeravno imam precej specifičen okus in me ponavadi običajni, čeravno lepi kosi, ne zanimajo.
 

Snemanje v klubu je bil pravi žur.
Snemanje v klubu je bil pravi žur. FOTO: Wulfi & Malek

Glede na delo v zasedbah Makeup2, Laibach, The Stroj, kaj napoveduješ za prvenec Evil Eve?

EB: Vsak projekt je zgodba zase, izkušnja zase in umeščena v svoj časovni okvir. Pri vseh sem rada sodelovala in stala za tem, kar smo delali – in še delamo. To je edino, kar v mojih očeh šteje. Ker uspeh je zelo relativna stvar in ne bi želela svojega dela meriti zgolj po uspehih ali neuspehih. V glasbi sem pustila velik del sebe in velik del ga še bom. Glede na moje konstantno glasbeno ustvarjanje je bilo tako ali tako samo vprašanje časa, kdaj se bo zgodil bend Evil Eve.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

adrenalin123
07. 08. 2013 03.30
To pa so res same budale!!!!!!!! Slej k prej jih bo Bog kaznovau,tko k je usazga od nas..................... Čudaki blesavi!!!!!!
adrenalin123
07. 08. 2013 03.32
Govorim iz lastnih izkušenj.......... Bomo vidli,kje bodo prstal čez par let........
Urban-Urby
23. 12. 2011 22.20
+1
Res kopija od Judasa. Na začetku se punce peljejo v avto, pri gagi se ona skupaj z apostoli na motorju. Še celo enak zvok motorjev in avta. Potem da je v obeh Jezus... Nuna? Ta je tudi v Alejandru. In to pesem dajo potem na radio Val 202? Joj.
nash.fido
20. 12. 2011 14.18
+0
A to pa ni sovražni govor?
Urban-Urby
19. 12. 2011 20.28
+6
Joj, katastrofalna skladba.
tmenababa
19. 12. 2011 12.25
+7
Jah res, škoda časa do konca pogledat. Al pa poslušat. A so kdaj slišal recimo za refren? Al pa za petje? Od kje folku denar za snemanje spotov za komade, ki jih noben ne bo nikoli ne gledal ne poslušal?
cekin
19. 12. 2011 09.13
+4
komad je nadležen. al je pa njen glas nadležen. se ne morem odločit.i...
cekin
19. 12. 2011 09.14
+2
Aljosa Skrabelj
18. 12. 2011 14.45
+4
Če izklopite zvok je še nekako znosno, čeprav se mi ni dalo do konca gledat.
jasmin22
17. 12. 2011 13.44
-1
komad je na kompilaciji HOcemo dobro glasbo in verjamem da en andrej karoli in jure longyka ki sta bla v komisiji IMATA tako okus kot posluh - vse kar pisete je favsarija se mi zdi.men je komad vsec spot pa tud neki novga za nase razmere in knific je itak car
Darja Zupanc 1
17. 12. 2011 14.47
+2
video je dober,pesem bi pa v angleščini mogoče bolje šla v uho
rupsi31
17. 12. 2011 21.48
+2
Video mi je všeč :).-.. Komad pa nič posebnega... je pa dober za pogledat...
Scorpion-M
18. 12. 2011 12.47
-1
Ma pusti ti Karolyja in Longyko... onadva imata okus za slepe in gluhe.
Biofrutek
17. 12. 2011 12.29
+15
Dejmo ocenjevat z eno besedo...bo bolj pregledno: KATASTROFA....
tatanka44
16. 12. 2011 21.59
+7
Dekle ima veselje do posluha.ha ha ha ha ...
zassa
18. 12. 2011 23.35
+1
Tomaz_S
16. 12. 2011 20.29
+9
Ob gledanju tega spota sem najprej pomislil na pregovor: Fighting for peace is like screwing for virginity. Ne moreš totalno oskrunit podobo redovnice, Jezusa in krščanskih simbolov in na koncu podati izgovor, da nas le Jezus lahko reši in da je to sporočilo videospota. Cilj je povsem jasen! Produkt \"glasbenikov\", \"umetnikov\", in \"pevke\" je milo rečeno slab in brez kontroverznega videospota ne bi prišel iz garaže. Cerkev kot občestvo Kristjanov pa je za tovrstne delikte najbolj hvaležen material. Prvič, ker imaš takoj večino raje (ki mimogrede vsi mislijo s svojo glavo) na svoji strani. Drugič, ker Kristjani delujemo po principu \"Če te nekdo udari mu nastavi še drugo lice\" in tretjič, ker varuhinja človekovih pravic v tovrstnih primerih ne ukrepa (primer plakata Jezusa z iztegnjenim sredincem na paradi ponosa-> sramote). Nekdo je med temi komentarji že zapisal, da naj Eva v spotu uprizori Mohameda, pa bomo videli kako drugi naredijo red. Neisha, Vlado, Gal in podobni ne potrebujejo tovrstne propagande, ker niso muhe enodnevnice ampak glasbeniki ki jih bodo poslušali še naši zanamci.
adrenalin123
07. 08. 2013 03.34
BRRRAAAVVOOO SVAKA TI ČAST SAM TO LAHKO REČM..... JIH BO ŽE BOG KAZNOVAU SLEJ AL PREJ......
audi R8
16. 12. 2011 19.34
+7
pa nerazumem zgodbe videospota
tatanka44
16. 12. 2011 21.55
+10
audi R8
16. 12. 2011 19.32
+12
ni mi všeč. pa komad tud ni dober
.eu.
16. 12. 2011 19.31
+12
kaj pa je to zena beda
Greendragon
16. 12. 2011 19.25
+13
Ne bi, hvala. Naslov pove vse. :D
baltazar77
16. 12. 2011 19.01
-17
Fantastičen komad, boljšega nisem nikoli slišal, spot je megalomanski, perfekten.
adrenalin123
07. 08. 2013 03.35
Ti pa si res lahko sam baltazar oziroma ne tut to nemoreš bit........
Hachi
16. 12. 2011 18.56
+14
naslov je pesmi primer. ko ti nekdo priporoca tole poslusanje, lahko kar naslov pesmi poves: ne bi, hvala! a ni skoda denarja za videospot in vse ostalo. v sloveniji bi rad bil vsak, ki ima 5 minut casa, glasbenik.kr neki. nato pa nastanejo taksni zmazki, ki jih nihce ne poslusa.
audi R8
16. 12. 2011 19.33
+8
krosko
16. 12. 2011 18.55
+0
Evil Eve je bila ta teden enkrat v eni oddaji in je bila ponosna na svoj izdelek. Ker je bilo to zjutraj, videa niso v celoti zavrteli z razlogom, da ni primeren, ker morda oddajo gledajo tudi otroci. Zelo je pohvalila svoj izdelek.
lucika987
16. 12. 2011 18.18
+10
to je pod rubriko glasba..?
Saalabajzer.
16. 12. 2011 18.12
+19