Glasba

VIDEO: Priljubljena rdeča nit

Ljubljana, 08. 03. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bralko, ki si je ogledala novi videospot Perpetuum Jazzila ABBA Greatest Hits je ta spomnil na videospot Jakoba Kapusa za skladbo Spread the love, saj sta si v ključnih elementih zelo podobna. Oglejte si ju in povejte svoje mnenje!

Perpetuum Jazzile so pri zasnovi koncepta videospota iskali osrednjo zgodbo in prišli do ideje 4-ih grških elementov (zraka, vode, ognja in zemlje) ter petega (našega) elementa - ljubezni (do glasbe in petja).
Perpetuum Jazzile so pri zasnovi koncepta videospota iskali osrednjo zgodbo in prišli do ideje 4-ih grških elementov (zraka, vode, ognja in zemlje) ter petega (našega) elementa - ljubezni (do glasbe in petja). FOTO: Miro Majcen

Vokalna zasedba Perpetuum Jazzile, ki je trenutno na obsežni turneji po ZDA, je nedavno posnela videospot za svojo izvedbo venčka petih nepozabnih uspešnic zasedbe ABBA, ki je lani praznovala 40. obletnico. Ogledala si ga je tudi naša bralka, ki pa je ob tem takoj dobila asociacijo na videospot Jakoba Kapusa za pesem Spread the love, ki ga je pevec in koreograf predstavil maja lani. V obeh ima namreč osrednjo vlogo rdeča nit oz. sledenje le tej, stična točka pa so tudi baloni.

Jakob Kapus je podobnost sicer takoj opazil, a kot pravi, se zgodi.
Jakob Kapus je podobnost sicer takoj opazil, a kot pravi, se zgodi. FOTO: Miro Majcen

O podobnosti videospotov smo povprašali tako Perpetuum Jazzile kot Jakoba Kapusa. Slednji nam je dejal: "Seveda me je stvar spomnila na lasten spot, ki sem ga izdal pred dobrim letom. Se zgodi. Perpetuum Jazzile so sicer z režiserjem Perico posneli res lep spot, lahko pa bi jim posodil vrv, slabih sto metrov jo še vedno hranim v kleti."

Tenorist Perpetuum Jazzile Tomaž Cör pa nam je povedal, da so šele ob našem vprašanju izvedeli za "rdečo nit" v videospotu Jakoba Kapusa. "Njegov spot je sicer lep, ampak ni nam služil za inspiracijo. Sama fraza "rdeča nit" ali "iskati/slediti rdeči niti" je v slovenščini kar pogost izraz. Pri zasnovi koncepta našega videospota smo iskali osrednjo zgodbo in prišli do ideje 4-ih grških elementov (zraka, vode, ognja in zemlje) ter petega (našega) elementa - ljubezni (do glasbe in petja). Osnovna zgodba nam je bila sicer zelo všeč, ampak nam je manjkala še neka "pika na i", manjkala nam je neka "rdeča nit", ki bi vse te elemente povezala v celoto. Na kar je eden od naših predlagal, kaj pa če bi zares v videospotu imeli rdečo nit in smo bili nad idejo takoj navdušeni ter jo razvili naprej. Na svetu obstaja na milijone videospotov, prav gotovo še v marsikaterem drugem nastopa kaka rdeča nit, tako kot v njih nastopajo tudi rdeči baloni (naši so sicer magenta in beli). Verjetnost, da se različnim osebam (ki se med sabo ne poznajo) utrnejo podobne ideje, pa že iz izkušenj vemo, da zna biti velika. Se pa kot rečeno naš spot v osnovi ne vrti okrog rdeče niti, ampak okrog petih elementov (zraka, vode, ognja, zemlje in ljubezni). Kot zanimivost pa lahko še dodamo, da smo na koncu hoteli imeti kar rumeno nit, v barvi sonca (topline), ampak je v trgovini niso imeli. Imeli so samo rdečo," je za naš portal povedal Tomaž.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

redhead28
08. 03. 2013 11.39
+0
Ne razumete, da ni fora v tem kateri spot in kateri komad je boljši... Gre se za to, da je rdeča nit uporabljena na podoben način v obeh spotih. Samo to. Nič drugega. In ne razumem niti, zakaj sovražno nastopate proti Jakobu. Ja, sam hoče da se piše o njem... Neumnost! Glede na vse vaše prejšnje komentarje o njem sem prepričana, da fant želi, da se piše o njem in klicari na vse možne konce in kraje in prosi novinarje, da objavljajo zadeve. Itak!
Hrvatska1
08. 03. 2013 11.32
-1
V sloveniji je itak ,ocitno,vse en plagijat. Sami niste zmozni nic. Zalostno.
olfa61
08. 03. 2013 11.59
+4
pederu odi i pjevaj u vašoj ljiepi pa dole kasiraj
SAMASTALA
08. 03. 2013 11.05
+3
Gre pa tu zato ,ker ta Jakob ima bore malo ogledov na YT in prek Jazzile si lahko nabije oglede. Drugače pa ta pesem ni slaba.
findTruth1
08. 03. 2013 10.27
+1
Videospota si niti malo nista podobna. Samo da se omanja tega Kapusa, o katerem ste pisali pred nekaj dnevi... Vsaka reklama je dobra reklama....
graf
08. 03. 2013 09.00
-2
Fenomenalni so , ponosni smo lahko da imamo Perpetuum Jazzile !
Hrvatska1
08. 03. 2013 11.33
-1
Zakaj? Zato,ker pojejo izkljucno pesmi od DRUGIH ??
RoDDy
08. 03. 2013 12.06
-1
Alo, ka pa to zdej? Hrvat, ki zna slovensko? Taki so tut?!?!
Tanja Logar 1
08. 03. 2013 08.34
+5
Zelo lep video spot ste posneli , čestitke Jakobu in Perici za ustvarjalno delo in seveda vsem pridnim pevcem v skupini . čestitke !!
enxx
08. 03. 2013 08.32
+0
Jakob je čist drug nivo - fotografija, vokalno. Pa tudi avtorsko. Perpetumi pa, hm. Zdi se mi, da sem že slišal enkrat komade, ki jih pojejo. Samo kopirajo! Špago imajo pa perpetumi res vrhunsko, zato pa ni bilo rumene.
RoDDy
08. 03. 2013 08.53
+6
Zdi se ti, da si že enkrat slišal te komade? A dej nehi??!!
KrasMan
08. 03. 2013 07.47
+10
ma nej kdo razloži kašna jo podobnost...razen špage, jst ne vidim nič podobnega
GAYPROPAGANDA
08. 03. 2013 08.09
+8
Saj je ni, samo nekaj so morali napisati o Jakobu!