Glasba

VIDEO: Realistični, a vedno mistični 2B

Ljubljana, 26. 02. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina 2B, ki jo sestavljajo bratje Mihelič: Primož, Jernej in Gašper, poleg njih pa še Primož Hudoklin in Luka Pate, predstavlja videospot za skladbo Tvoja sreča.

Belokranjsko skupino 2B sta ustanovila brata Jernej in Gašper Mihelič, pozneje se jima je pridružil še tretji brat Primož in od takrat delujejo pod imenom 2B. Skupino so poimenovali kar po hišni številki 2B, kjer vsi živijo pod isto streho. Tudi svojo prvo zgoščenko Frnikule, ki je izšla 2009, so posneli kar sami v svojem domačem studiu. Vsa besedila in glasbo zanjo je napisal Jernej.

Trenutno fantje ustvarjajo material za novo zgoščenko, za katero pravijo, da se bo zelo razlikovala od prve.
Trenutno fantje ustvarjajo material za novo zgoščenko, za katero pravijo, da se bo zelo razlikovala od prve. FOTO: Robert Tudjina

Leta 2009 so nastopili na velikem festivalu Schengenfest v okrepljeni, 10-članski zasedbi. Bratje Mihelič, ki so jedro skupine 2B, so se za ta koncert odločili za sodelovanje z glasbeniki, kot so bobnar Enos Kugler, kitarist Jani Lipičnik, violinistka Tina Simonič, saksofonistka Ana Šimenc, orglavec Brane Banovec in back vokalistka Aleksandra Lamut. Do danes so imeli mnoge koncertne nastope, od večjih do manjših prizorišč. Poleg na že omenjenem Schengenfestu so nastopali na prireditvi Poletje v Vinici (vsako leto od leta 2009 do danes), bili so predskupina Galu Gjurinu, Bajagi & Instruktorjem, če naštejemo le nekatere. Pred njimi je še bogata prihodnost, med drugim v obliki sodelovanja z Guštijem za dobrodelni koncert.

2B so danes 5-članska zasedba, v kateri sta poleg bratov Mihelič še Primož Hudoklin (kitara-solo) in Luka Pate (bobni).

Glasbo, ki jo 2B ustvarjajo, bi žanrsko težko opredelili, saj zvočno posega v zapuščino tako različnih zvrsti rock glasbe kot tudi popa. Fantje vso glasbo delajo sami, od samega začetka in vse do zaključnih faz produkcije. Pri produkciji ima glavno besedo Primož, ki je tudi producent in ves svoj čas preživlja v studiu, kjer se je kot samouk naučil igranja klavirja, tolkal, kitare in nekaterih trikov, ki so povezani z glasbeno produkcijo.

Fantje, ki so usmerjeni v žive nastope, pravijo, da s trdim delom prideš sčasoma do lepih rezultatov. "Počasi in previdno,“ pravijo 2B.

Videospot za skladbo Tvoja sreča je režirala Maja Moravec, ki je zanj napisala tudi scenarij. Posnel pa ga je Uroš Raztresen.
Videospot za skladbo Tvoja sreča je režirala Maja Moravec, ki je zanj napisala tudi scenarij. Posnel pa ga je Uroš Raztresen. FOTO: Robert Tudjina
Pesem Tvoja Sreča je napisal in uglasbil Gašper, ki zadnje čase prav tako kot njegov brat Jernej piše za skupino 2B. Trenutno fantje ustvarjajo material za novo zgoščenko, za katero pravijo, da se bo zelo razlikovala od prve. Gašperja, ki je lani končal visoko šolo za solo petje, se tudi spomnimo iz lanskega največjega šova X Factor, kjer se je uvrstil na odlično 6. mesto.

Videospot za skladbo Tvoja sreča pripoveduje preprosto zgodbo, umeščeno v okolje Bele krajine ob reki Kolpi. V ospredju je preprosta zgodba, v kateri fantje iz skupine na vpeto platno rišejo vodoravne črte, ki pa na koncu izrišejo – srce. Fantje temu rečejo kar 'haiku zgodba', ki se skozi podobe in naracijo navezuje na izgubljeno ljubezen iz besedila skladbe, saj nam po končani ljubezni ostanejo le delčki, ki so jo nekoč sestavljali ...

Lokacija, kjer so snemali videospot, je prekrasna, saj je posnet v okolju zelene doline blizu Vinice ob prekrasni reki Kolpi. Okolica – kot pravijo fantje iz skupine 2B – spominja na čustveno pokrajino, ki jo doživljamo vedno, ko se zaljubimo in ljubimo. Seveda so fantje izbrali za lokacijo tudi kar domače okolje, ki odlično odslikava tisto, o čemer pesem poje. Tako je videospot za skladbo Tvoja sreča sam po sebi metafora za celotno ekipo, ki izvira iz tega prekrasnega, povečini neobljudenega in naravnega okolja – kot so oni sami. Realistični, a vedno mistični.

Videospot za skladbo Tvoja sreča pripoveduje preprosto zgodbo, umeščeno v okolje Bele krajine ob reki Kolpi.
Videospot za skladbo Tvoja sreča pripoveduje preprosto zgodbo, umeščeno v okolje Bele krajine ob reki Kolpi. FOTO: Uroš Raztresen
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xavis_girl
26. 02. 2013 17.34
+3
Videt je, da fant dela z dušo. Rezultat je odlična glasba. Keep going :)
DarkWings
26. 02. 2013 14.32
+4
Bravo fantje!
Babalooo
26. 02. 2013 11.57
+4
Gašperjev glas me spomni na Massima...Tud komad ni lih tipična slovenska štanca...kar tako naprej.
Babulo
26. 02. 2013 10.11
-12
Jah....tipično komercialno slovensko...nič posebnega! Lahko bi bilo dosti boljše.
?ak mal noris
26. 02. 2013 11.57
+3
tipično slovensko!!?? ja matr, kje pa smo....
bela orhideja
26. 02. 2013 10.10
+3
suport fantje, dobr glas in stas.
ninini123
26. 02. 2013 08.13
-2
Tip ima zelo dober glas in tut simpatičen je, samo vidospot mi pa ni preveč všeč.
petrif
26. 02. 2013 07.41
+17
tipično slovensko.vsak beden članek o tem kaj kardashionove oblečejo, je na moč komentiran,tale naš pa nič!!!.sej ni čudn,da je tko k je.dejmo naše kej podpirat.komad je dober,perfektna glasba in super vokal.hočem še.