Glasba

Waters na turnejo z The Wall!

New York, 18. 04. 2010 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Roger Waters, nekdaj vodja zasedbe Pink Floyd, se bo ob trideseti obletnici žive izvedbe albuma The Wall podal na turnejo, da svojo glasbo predstavi tudi mladim generacijam.

Waters bo The Wall predstavil tudi mlajšim generacijam ...
Waters bo The Wall predstavil tudi mlajšim generacijam ... FOTO: Reuters

Minilo je že več kot tri desetletja od njegovega nastanka, a album The Wall zasedbe Pink Floyd še vedno trdno stoji kot eden ključnih kamnov v svetu rocka, prav tako pa tudi njegovemu soavtorju in članu nekdanje zasedbe Rogerju Watersu. Slednji ob jubileju načrtuje turnejo, s katero želi projekt The Wall v prenovljeni izvedbi približati sedanjim generacijam.

"V tridesetih letih, odkar sem prvič izvedel The Wall, je ta zame dobil nekatere nove pomene," je Waters, soustanovitelj skupine, basist in glavni tekstopisec Pink Floydov dejal v intervjuju prejšnji teden.

... a kot pravi 66-letnik, bo to najbrž njegova zadnja turneja.
... a kot pravi 66-letnik, bo to najbrž njegova zadnja turneja. FOTO: Reuters
Zasedba se je po skoraj 25-letnem premoru ponovno združila in nastopila na enem od koncertov, ki so zaznamovali srečanje vrha držav G-8 na Škotskem. David Gilmour, Nick Mason, Roger Waters in Richard Wright so igrali na Live 8 koncertu julija 2005 v londonskem Hyde Parku, ki je bil eden od petih koncertov, s katerimi je želel njihov idejni vodja, pop zvezdnik Bob Geldof, opozoriti na revščino v Afriki.

"Pred 30 leti, ko sem bil še jezen in ne več tako mlad fant, sem se počutil potisnjenega v obrambno sežo, saj sem bil v resnici prestrašen. Tedaj sem spoznal, da je v tej moji osebni zgodbi mogoče videti, čeprav včasih zakrito, prispodobo za bolj univerzalne, politične in družbene teme," je dejal Waters in dodal: "To je razlog, da sem se odločil, da bom skušal ustvariti novo odrsko predstavitev tega projekta, pri čemer bom uporabil številne prijeme, ki smo jih uporabljali vsa leta."

Vendar pa, kot je dejal, ne bo le "obrisal prahu" s projekta, ki so ga Pink Floyd prvič predstavili pred desetletji. Waters namerava sedaj uporabiti nove tehnologije, ki mu bodo omogočile posege, o katerih je lahko v 80. ali 90. letih le sanjal.

Čeprav v okviru turneje napoveduje številne scenske učinke, pa je Watersu še pomembnejše sporočilo, ki ga album The Wall prinaša, in ki je, kot je prepričan, danes še vedno relevantno.

"Album smo naredili po koncu vietnamske vojne, sedaj smo sredi vojn v Iraku in Afganistanu. Album The Wall pa vsebuje zelo močno protivojno sporočilo, ga je prej in ga še vedno," je dejal Waters. Ta v sklopu nove odrske postavitve predvideva tudi del, v katerem se bodo poklonili vsem vojakom, ki so padli v vojnah, pa ne le v zadnjih vojnah ampak tudi v drugih oboroženih spopadih.

Roger Waters
Roger Waters FOTO: Reuters

Ameriška turneja se bo 15. septembra začela v Torontu in končala 15. decembra v Anaheimu v ameriški zvezni državi Kalifornija. Sledila bo še evropska turneja. Za Watersa bo to verjetno poslovilna turneja.

"Nisem več tako mlad, kot bi si želel. In nisem kot B. B. King ali Muddy Waters," je dejal 66-letnik in dodal: "Moj prijatelj Eric Clapton bo igral kitaro in bo nastopal na odru do smrti, ker pač takšen je. Sam nisem niti izjemen pevec niti izjemen instrumentalist, a v mojem srcu še vedno tli ogenj in še vedno imam kaj povedati," je povedal Waters.

David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason in Richard Wright so nazadnje skupaj igrali na koncertu Live 8, julija 2005, v londonskem Hyde Parku.
David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason in Richard Wright so nazadnje skupaj igrali na koncertu Live 8, julija 2005, v londonskem Hyde Parku. FOTO: Reuters

Ustanovni člani zasedbe Pink Floyd so bili Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason in Richard Wright. Skupino, ki je zaslovela v žanru psihadeličnega rocka, so ustanovili leta 1964. Leta 1968 je Barretta zamenjal David Gilmour. Skupina je razpadla v 80. letih po osebnih razprtijah med Watersom in ostalimi člani banda. Waters je s skupino nazadnje igral leta 1981, ostali člani pa so nastopali še nekaj let.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ummagumma
19. 04. 2010 14.58
Mason Gilmour in Waters bi mogli pozabit na stare zamere in skupaj oditi na turnejo
gojzar
18. 04. 2010 21.59
To je res roba za v učbenike! Največja napaka je da v šolah pri pouku dajajo prednost klasični glasbi, rock pa je kar precej zapostavljen... Don`t let the spirit of rock die!
quo_vadis
18. 04. 2010 19.32
oh..ena mojih najljubših rock skupin..upam, da bodo drugo leto nastopali kje blizu nas..rada bi bila del tega spektakla :)
nootilis
18. 04. 2010 14.05
gilmour je in bo vedno za njega profesor
zike
18. 04. 2010 12.18
Tole je obvezno učno gradivo za vse današnje glasbenike, ker takih albumov in nastopov ne bomo nikoli več slišali in videli. Škoda da Gilmour in Waters ne bosta najbrž nikoli več skupaj stala na odru, ampak vsaj nekaj solo nastopov nam lahko privoščijo.