Koncerti

18. ORTO Fest (1. 4. do 29. 4.)

Orto bar, Ljubljana, 01. 04. 2017 21.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min

najava

 

18. ORTO FEST
1. 4. - 29. 4. ORTO BAR, LJUBLJANA


PROGRAM(klikni!)

Sobota, 1. 4.
Otvoritev Orto Festa: Lačni Franz (SLO)
 
Ponedeljek, 3. 4.
Kontradikshn (SLO), Onubo (SLO)
 
Sreda, 5 .4.
Bohem (SLO)
 
Četrtek, 6. 4.
Nocturnal Depression (Fra), Psychonaut 4 (Gru) - klub
 
Četrtek, 6. 4.
Demolition  Group (SLO) - pritličje
 
Petek, 7. 4.
Dog Eat Dog (USA)
 
Sobota, 8. 4.
Severa Gjurin (SLO)
 
Ponedeljek, 10. 4.
Mrfy(SLO), Koala Voice (SLO)
 
Torek, 11. 4.
Soen (USA/Swe), Madder Mortem (Nor)
 
Sreda, 12. 4.
Torul (SLO)
 
Četrtek, 13. 4.
Avven (SLO), Spotless Minds (SLO)
 
Petek, 14. 4.
Elvis Jackson (SLO)
 
Sobota, 15. 4.
Zmelkoow (SLO)
 
Ponedeljek, 17. 4.
Manouche (SLO)
 
Torek, 18. 4.
Los Ventilos (SLO)
 
Sreda, 19. 4.
Cowboys from Hell (SLO)
 
Četrtek, 20. 4.
Havok (USA), Warbringer (USA), Gorod (Fra), ExMortus (USA)
 
Petek, 21. 4.
Opća Opasnost (HR)
 
Sobota, 22. 4.
Messerschmitt (HR)
 
Ponedeljek, 24. 4.
Rudi Bučar in Istrabend
 
Torek, 25. 4.
Seventh Station (SLO)
 
Sreda, 26. 4.
Blaze Bayley (UK, ex-Iron Maiden), Vigilance (SLO)
 
Četrtek, 27. 4.
Benighted (Fra), Wormed (Spa), Unfathomable Ruination (UK), Omophagia (Swi)
 
Petek, 28 .4.
Stray Train (SLO)
 
Sobota, 29. 4.
zaključek Orto Festa – Nipke & The Nipples (SLO)

 

LETOS ŽE 18., POLNOLETNI CELOMESEČNI
MEDNARODNI KLUBSKI FESTIVAL ORTO FEST

 
Od 1. do 29. aprila letos bo potekal že 18., torej že polnoletni festival Orto Fest, ki je v svoji zgodovini gostil že okoli 500 glasbenih skupin in izvajalcev. Kot tak je edinstveni slovenski klubski festival, ki ponuja v svojem programu številne domače in tuje, tudi vrhunske glasbene skupine, žanrsko predvsem obarvane v rockovske barve vseh odtenkov, daje pa prostor tudi drugim glasbenim zvrstem s poudarkom na kvaletiti in izvirnosti določenega trenutka.
 
Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 35 domačih in tujih glasbenih skupin in izvajalcev in je žanrsko tudi letos izjemno barvit. Med drugimi boste na njem lahko videli skupine in izvajalce – če jih naštejemo samo nekaj -, kot so: Dog Eat Dog, Lačni Franz, Demolition Group, Noctural Depression, Severa Gjurin, Soen, Madder Mortem, Elvis Jackson, Zmelkoow, Manouche, Warbringer, Havok, Messerschmitt, Blaze Bayley (UK, ex-Iron Maiden), Benighted, Wormed, Koala Voice, Torul, Manouche, Avven in Nipke.
 
 
Eden od dveh organizatorjev Orto Festa, Andrej Ciuha je ob temu dejal: “Orto Fest je po 18. letih, kar ga organiziramo, posledično doživel svojo polnoletnost. Tako kot tudi mnogi naši otroci, ki so ta čas rastli, medtem pa se je razvijala tudi klubska glasbena kultura na tem našem festivalu, ki vsako leto traja okoli 1 mesec. In lahko rečem tudi, da je namenjen vsem generacijam ljubiteljev kvalitetne glasbe, ki pogosto nima mesta v medijih, danes tudi tistim, ki so se morda rodili v letu, ko smo organizirali prvega. Na njem smo doslej lahko videli tudi številna tuja imena, kot so Dirty Three, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx, Bambi Molesters & Chris Eckman in številne druge. Če seštejemo obisk – v 18 letih je Orto Fest obiskalo okoli 70.000 ljudi, kar je za klubske razmere našega formata kluba izjemno lepa številka.”
 
Specifičen pa je tudi po temu, da traja skoraj nepretrgoma mesec dni. Gre za povsem neodvisen festival, ki brez vseh subvencij in drugih finančnih pomoči nastaja pod okriljem Orto bara, kot tudi nekaterih zunanjih akterjev v smislu organizacije določenih koncertov v sklopu festivala. Da je festival kot tak velikega pomena tako za ljubljansko, kot tudi slovensko klubsko/glasbeno sceno, pričajo tudi letošnji nastopajoči.
 
Otvoritveni koncert letošnjega festival je v rokah legendarne skupine Lačni Franz, ki bo v soboto, 1. aprila, na svetovni dan norcev in ki ga bodo otvorili s svojo izjemno dobro ocenjenim albumom Ladja norcev/Svako dobro in Železnim repertoarjem.
 
Že 5. 4. sledi koncert zasavske skupine Bohem, ki se s singlom Balada o njej vrača na slovenske odre s premiernim koncertom ravno na Orto Festu.
 
6. 4. bo oder kluba zasedel dvojni koncert - imenu primerno francoska zasedba Nocturnal Depression ne pojejo o lepih stvareh. Kvartet se je proslavil s ploščami Soundtrack For A Suicide - Opus II, Reflection Of A Sad Soul, Suicidal Thoughts, opevanje precej težkih eksistencialnih tem pa se odlično utelesi v živo. Predskupina Psychonaut 4 pa prihaja iz mesta Tbilisi v Gruziji. Tako kot pri Nocturnal Depression, se tudi besedila Psychonaut 4 osredotočajo na seks, smrt, ljubezen, trpljenje, depresijo.
Isti večer bo na velikem odru pritličja koncert domačih Demolition Group, ki imajo za sabo težko leto glede sprememb v postavi zasedbe, zdaj pa že pripravljajo novi material. Kljub mnogim dilemam je skupina ohranila ustvarjalni naboj, pred sabo pa imajo tudi krajšo turnejo, v okviru katere jih boste lahko videli tudi v Ljubljani.
 
Že naslednji dan, v petek 7. 4., se bo na oder Orto bara vrnila ameriška legendarna zasedba Dog Eat Dog. Newyorška zasedba je unikatna in nima primere ter konkurence. V živo je preprosto odlična, na kar nas še zdaj spomnijo boleče mišice, ki se niso odpočile že nekaj let, odkar so Dog Eat Dog nazadnje ''razturili'' Orto Bar. Avtorji himničnih albumov Play Games, Amped ter legendarnega All Boro Kings, da EP-ja Warrant sploh ne omenjamo, obljubljajo stare in nove hite odličnega vzhodnoobalnega crossoverja, pri tem pa vam brez težav in laži garantirajo popolno zabavo in noro sprostitev.
 
V soboto, 8. 4. bo na odru Orto Festa nastopila Severa Gjurin z vrhunsko kvartetno zasedbo, ki jo tvorijo kitarist Dejan Lapanja, kontrabasist Žiga Golob, kitarist Uroš Rakovec in bobnar Blaž Celarec. Gre za akustično zvenečo zasedbo, ki je skupaj prvič zazvenela leta 2012. Prvi pravi koncert je odigrala marca 2013 in sicer v razprodanem SiTi teatru. Nastopajo s pisanim repertoarjem, ki poleg novih Severinih pesmi, kot so Ali je še kaj prostora tam na jugu, Mlini in vetrovi, Sej vame, Muzika za babice in Kakor da se nič ni zgodilo, na lasten način interpretira marsikateri element Severine glasbene zgodovine.
 
 
10. 4. boste priča slovenskemu mlademu, a že zelo prodornemu “dvojcu”. Če so pred zmago na prvi ediciji natečaja dijaških bandov Špil liga skupino Koala Voice poznali le redki, jih danes poznajo vsi spremljevalci glasbene scene v Sloveniji. V zadnjih dveh letih so nastopali vse od Rusije do Liverpoola, pa vse od Nizozemske do Bratislave in Skopja. Britanski časopis DIY pa jih je razglasil za eno izmed petih najboljših odkritij konference Eurosonic leta 2016. Manca, Domen, Tilen in Miha trenutno zaključujejo snemanje drugega studijskega albuma, kjer je za produkcijo skrbel Danton Supple.
Skupina MRFY od leta 2013 deluje v Ljubljani in Novem mestu. Po izboru žirije so med 14 bendi zmagali v oddaji V svojem ritmu RTV Slovenije, kjer so jim za nagrado posneli videospot. Ob koncu prejšnjega leta so izdali svoj prvi single z naslovom Klic, ki so ga eno leto ustvarjali pod producentsko taktirko Tomislava Jovanoviča – Tokca (Dan D). Piko na i je z masteringom dodal Bryan Lucey, ki je med drugimi masteriziral tudi Arctic Monkeys, Black Keys, The Kills, Depeche mode … Klic je po predlogu Andreja Karolija in glasovanja klicateljev bil tudi popevka tedna na Valu202. V okoli 20 dneh je posnetek na Youtubu dosegel že več kot 5.000 ogledov.
 
Dve sili progresivne glasbe, Soen (USA/Swe) in Madder Mortem (Nor) bosta zasedli oder Orto Festa 11. 4. Soen je zasedba, ki je mogoče najbolj znana po tem, da v njej igra Martin Lopez, nekdanji bobnar progresivcev Opeth. Mogočna progresivna nota se kali v glasbenem univerzumu, ki so ga ustvarili Tool, katere Soen jemljejo za očiten vzor, kar tudi priznavajo in promovirajo. Prvenec zasedbe Soen, Cognitive, je prinesel nov veter v žanr progresivne glasbe, naslednik Tellurian pa dokazal, da gre za zasedbo, katero ni moč jemati samoumevno, saj vztrajno preseneča. Pa tudi v živo izpadejo odlično. Letos napovedujejo album Lykaia. Madder Mortem so norveški progresivci, katerih temne barve so se začele kaliti najprej v atmosferični doom glasbi in to že davnega leta 1997. Zasedba iz Osla je z leti postala ime, ki ga postavljajo ob bok underground progresivcem, kot so kultni Arcturus, portugalski Ava Inferi, angleški To-Mera, švedski The Provenance ter tudi norveški In The Woods ...
 

Naslednji večer, 12. 4. se bo predstavil eden najbolj aktivnih slovenskih bendov na tuji sceni - Torul. Igrali so v številnih evropskih državah, s svojimi singli pa osvajali vrhove tako tujih kot tudi domačih lestvic. Pred kratkim so izdali svoj peti studijski album Reset, s katerim so predstavili novega vokalista Maja Valerija. Album je bil deležen odličnega odziva tako medijev kot publike, ter se po mnenju mnogih glasbenih kritikov uvrstil med pet najboljših albumov preteklega leta. Melanholična plesna skladba Saviour of Love se je kot prvi single z albuma Reset uvrstila na sam vrh mnogih lestvic kot sta Točka ter Domačica.
 
Koncert skupine Avven ob izidu novega albuma EOS, kjer obljubljajo nekaj novega, produkcijsko dedelanega in izpiljenega, bo že 13. 4. Avven po dveh klasičnih folk-metalsko obarvanih albumih prebijajo meje lastne ustvarjalnosti ter z albumom EOS predstavljajo novo, sodobno fuzijo gromečih kitar in folk motivov. Isti večer bodo na Orto Festu nastopili Spotless Minds, ki prihaja iz Celja.
 
Ska-punk-reggae-metal-rock vode bo v petek., 14. 4. zastopala zasedba Elvis Jackson, ki že skoraj 20 let skrbi za ekstra energične koncertne nastope doma in v tujini, njihov unikaten odrski performans in 6 studijskih albumov pa jim je med drugim prineslo večkratno proglasitev najboljšega koncertnega banda v Sloveniji. S svojimi hiti This Time, Not here to pray, I Believe In, Window, Wake me up in drugimi so se predstavili tudi na mnogih evropskih festivalih in nastopali ter ustvarjali z glasbeniki svetovnega kova.
 
Že naslednji večer, 15. 4. pa oder zasedejo stari znanci Orto bara, Zmelkoow, katerih teksti sicer občasno razkrivajo njihovo vsaj shizofreno, če že ne psihopatsko dušo. Pripravili so R'N'R glasbeno pripoved o psycho-killerju, v kateri bodo skozi svoje bolj ali manj morbidne komade secirali klasično genezo slovenskega (ki je sam sebi največji sovražnik) psihopata. Med samim nastopom, bodo Zmelkoow premirno predstavili tudi novi spot za pesem Polna luna.
 
Glasbeni kolektiv Manouche je petčlanska zasedba, ki sta jo spomladi leta 2011 ustanovila Robert Pikl in Marco Grabber. Poleti 2011 je skupina Manouche naznanila svoj prihod na naše glasbeno prizorišče s prvim singlom Kje si Lubi?, nato pa s singlom Bi Šla Naprej?. Pred poletjem 2012 so v eter poslali tretji singel  Resnična romansa, jeseni pa Superfajn, za njimi pa še Men Si Fensi, Med zvezde in nazaj, Razprodaja s Klemnom Klemnom in Pridem zvečer.  Konec leta 2014 so izdali drugi album z naslovom Stisn se k men. Na odru Orto Festa jih boste videli in slišali 17. aprila.
 
V četrtek, 20. 4. bo Orto bar doživel thrash metal napad brez primere, kajti prihajata prvaka ameriškega thrasha nove generacije, Havok in Warbringer. Oba benda sta Sloveniji že precej znana, saj sta napadala naše odre že velikokrat. Kot vemo so Havok, ki so resnično začeli blesteti z albumom Time Is Up, napovedali nov album, Conformicide, ki izide naslednje leto, 10. marca prek založbe Century Media. Tega bodo seveda predstavili na prihajajoči turneji.
Warbringer so tudi napovedali nov album, Woe To The Vanquished, ki bo izšel 31. marca pri založbi Napalm Records. Ameriški thrash bataljon smo nazadnje videli z Iced Earth v Kinu Šiška, tokrat pa jih bomo videli v intimnem ozračju Orto Bara! Ne bodo pa sami. Družbo jim bo delala brutal death metal pošast Gorod iz Francije ter moderni tehnični death thrasherji Exmortus iz ZDA.
 
V petek, 21. 4., bodo koncertirali Opća Opasnost, ki so eden najbolj znanih hrvaških hard rock produktov. Svojo kariero so začeli leta 1991. Band je bil aktiven skozi devetdeseta in izdal tri uradne studijske albume: Treba mi nešto jače od sna (1994), Amerika (1995) in Ruski rulet (1997).  V originalni postavi se je vrnitev zgodila proti koncu minulega desetletja, ko so izdali tudi Best of in DVD z koncerta v domači Županji. Priznani hrvaški portal Muzika.hr proglasil za domačo skupino leta!
 
Že naslednji večer, 22. 4. Boste lahko videli garažno rock skupino Messerschmitt iz Hrvaške. Bend je bil ustanovljen leta 1987 na pobudo Mira Kusačića v Pulju, že naslednje leto pa so izdali kasetni prvenec Lussy. Leta 1990 so izdali svoj prvi album, legendarni Foxxin, leta pa 1993 drugi album Shake That Thing, ki skupino končno postavi na glasbeni zemljevid. 2003 Miro Kusačić s Sašo Petkovičem reformira skupino in posnamejo tretji album z Rusmirjem Običem z naslovom Rockafe. Leta 2005 so predskupina The White Stripes na velikem zagrebškem koncertu, istega leta pa izdajo tudi album Moonlight Starlight. Letos skupina praznuje svojo 30. obletnico delovanja in ravno to je razlog, da jih bomo gostili na letošnjem Orto festu.
 
V ponedeljek, 24. 4., bodo na oder stopili Rudi Bučar in Istrabend. Kot je zanje dejal Jure Longyka: "Eden najbolj vsestranskih slovenskih glasbenikov Rudi Bučar je leta 2012 s skupino Istrabend odprl izjemno novo poglavje. Zmes avtorskih in istrskih ljudskih pesmi izvaja skupina glasbenih virtuozov z instrumenti, ki bi bili težko bolj nerokerski. In vendar to počno na sodoben, urban, rokerski način. Ja, težko je z besedami pojasniti, da je moč s tubo, harmoniko, akustično kitaro in tolkali igrati ljudske pesmi, kot bi bile rokenrol. A je res. No, res je tudi obratno, Rudijeve rock in pop pesmi v tej izvedbi zvenijo zelo ljudsko, kar ni tako presenetljivo …"
 
Sreda, 26. 4., je rezervirana za nastop Blazea Bayleyja (UK, ex-Iron Maiden). Blaze Bayley je človek, ki se je iz podtalja angleške metal scene dvignil z bendom Wolfsbane, nato kljub vsem očitkom in dvomom dokazal, da lahko dostojno nadomešča Brucea Dickinsona v Iron Maiden, ter se vrnil nazaj v podtalje s svojim bendom Blaze, ki ga je nato spremenil kar v one-man bend Blaze Bayley, kjer dotičnega možakarja dopolnjujejo najeti glasbeniki. V Sloveniji je bil večkrat. Vedno je bil dobro sprejet, zato že ve, kaj ga čaka, ko se vrne 26. aprila v Orto Bar v Ljubljani. Predskupina bodo domači Vigilance!
 
V četrtek, 27. 4. v okviru svoje turneje prihajajo Benighted, a s takimi okrepitvami, da boste zlahka rekli, da ste priča ''najbolj brutal death metal dogodku leta 2017''. Francoski brutaličarji Benighted so zasedba, ki je podpisana pod osem (!) odličnih plošč, v februarju pa bo seznamu dala tudi ploščo Necrobreed, ki jo bo francoski kvintet predstavil slovenskemu in evropskemu življu nasploh prav v sklopu te turneje. Še večja čast pripada Sloveniji, ki bo prvič gostila špansko brutal death metal zasedbo Wormed, ki od prvega albuma (Planisphaerium) dalje predstavlja vesoljsko vojno epskih razsežnosti. Unfathomable Ruination prihajajo iz Anglije. So varovanci kultne založbe Sevared Records, žgejo hitro in tehnično brutalno godbo, pod pasom imajo dva albuma - sveži je (čeprav od lani) Finitude. Koncert bodo odprli švicarski varovanci kultne ameriške death metal založbe, Omophagia.
 
Letošnji, že 18. Orto Fest, bo v soboto, 29. aprila, zaključil Boštjan Nipič – Nipke, hip hop izvajalec, ki je v slovenskem glasbenem prostoru prisoten že več kot desetletje, in je sodeloval z različnimi glasbeniki, kot so Anika Horvat, Jadranka Juras, Andrej Šifrer, Zlatko, Trkaj, Senidah, Doša, Emkej, Siddharta in mnogi drugi. Nipke je po izidu svojega debitantskega albuma z istoimenskim naslovom Nipke v razprodanem Ortobaru (17. 10. 2015) postal zelo priljubljen med vsemi generacijami, saj žanrska raznolikost in tematska razgibanost albuma zajemata prav vse starostne skupine.
 
Največja uspešnica je skladba Všeč tko k je, ki v letu in pol na Youtubeu šteje že skoraj 1,5 milijona ogledov in je bila s strani RTV SLO nominirana v kategoriji “Pesem leta 2016” in je postala pravi hit med mladimi, kot tudi starejšimi. Podobno zgodbo piše tudi njegov zadnji singel Noben me ne razume. Nipke v Orto bar spet prihaja s svojim bendom, s katerimi tvorijo zasedbo Nipke & The Nipples, na odru pa se mu bo pridružilo še nekaj glasbenih gostov. Obeta se vam pravi Dravle Records Night.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.