Koncerti

HALID BEŠLIĆ in CRVENA JABUKA

Gospodarsko razstavišče, Ljubljana, 24. 04. 2015 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medijsko obvestilo

Halid Bešlić je zvezdnik svojega kova. Neutrudni in ugledni bosanski pevec z nalezljivo dobro voljo in šarmom že dolga leta polni največja domača in tuja koncertna prizorišča ter navdušuje tako mlajše kot starejše generacije. Njegova umirjenost med nastopi in zbranost sta le dokaz večletnih izkušenj na glasbeni sceni, slednjemu pa botruje odličen repertoar uspešnic vseh časov in romantičnih balad, ki so zapisane v obsežnem diskografskem zakladu. Prvih glasbenih korakov se je učil v kulturno-umetniških društvih, po odsluženem vojaškem roku pa je nadaljeval z nastopi v lokalnih barih in restavracijah. Slednje ga je pripeljalo do izdaje prve plošče leta 1979, kar je zadostovalo za pričetek novega poglavja v karieri. Do leta 2003 je izdal neverjetnih 16 albumov z milijonskimi nakladami, s čimer je pritegnil pozornost širše mednarodne publike. Njegove solo koncerte poznajo skorajda po vsem svetu, z več kot petstotimi nastopi na humanitarnih akcijah pa je pokazal svojo dobronamernost in dobrosrčnost. Kralja zimzelenih skladb ni ustavila niti huda prometna nesreča v letu 2009, zadnji studijski podvig pa beleži z izidom albuma Romanija.

Sarajevski pop rock bend Crvena jabuka še vedno žari v osrčju najbolj slavnih zvezdnikov, ki so zaznamovali revolucionarna gibanja sredi 80-ih 90-ih let prejšnjega stoletja, značilna za nastanek novih projektov. Eden takšnih je zagotovo gibanje Novi primitivizem iz katerega se je razvila kopica neverjetnih zamisli, tako na področju kulturno umetniškega programa, kakor tudi zasnove novih glasbenih zasedb. Poleg skupine Crvena jabuka je ustvarjalniški duh mladih nadobudnežev in drznih sanjačev uspel obelodaniti popularno televizijsko uspešnico Top lista nadrealista ter legendarnde pop rock skupine Plavi orkestar, Zabranjeno pušenje in Bombaj štampa. Do leta 1991 so izdali kar šest albumov, največji uspeh pa naj bi dosegli ravno z albumom Nekako s proljeća, ki je izšel tik pred začetkom vojne v Bosni in Hercegovini. Zaradi te so morali odpovedali veliko koncertno turnejo in se do leta 1995 začasno umakniti s scene. Nato je sledilo ponovno rojstvo benda ter izid novega albuma U tvojim očima, leto dni po ponovni združitvi. Kot tekstopisca se podpisujeta Zlatan Fazlić in Saša Lošić, promocijske aktivnosti in nastopi pa potekajo v Slovenji in Nemčiji ter na Hrvaškem in Danskem. Do današnjega dne so nanizali skupno 14 studijskih albumov ter 3 koncertne, njihov zadnji nastop ob praznovanju 30. obletnice benda v nabito polni dvorani Union Halle v Frankfurtu, pa govori o neskončni slavi in veličastni atmosferi, kakršno boste lahko doživeli tudi pri nas.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.