Koncerti

KRUG (EKV) IN URBAN&4

Cvetličarna, Ljubljana, 04. 04. 2014 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

KRUG (EKV) IN URBAN&4 Z NAJBOLJ ZNANIMI SKLADBAMI EKATARINE VELIKE: KONCERT OB 20. OBLETNICI SMRTI MILANA MLADENOVIĆA IN RAZPADA SKUPINE TER OB 30. OBLETNICI IZIDA PRVE PLOŠČE

KRUG (EKV) IN URBAN&4 OB POČASTITVI TREH OKROGLIH OBLETNIC EKATARINE VELIKE 4. APRILA V CVETLIČARNI

Po 6. letih bodo lahko oboževalci obujali spomine na kultno beograjsko skupino EKATARINA VELIKA. S koncertom se bomo poklonili 20. obletnici smrti karizmatičnega in legendarnega pevca Milana Mladenovića, ki pa je tudi botrovala razpadu skupine istega leta. Hkrati pa se bomo spomnili tudi izida prve plošče omenjene skupine (takrat še z imenom Katarina II), ki je nastala pred 30. leti. V okviru tega dogodka bo nastopila srbska zasedba Krug (EKV), v kateri so tudi nekateri člani, ki so sodelovali s skupino Ekatarina Velika, poseben pa bo tudi nastop reškega pevca Urbana s skupino, ki se bo tem obletnicam poklonil z nekaj skladbami skupine EKV kot tudi nekaj svojimi.

Ekatarina Velika je vsekakor ena najuspešnejših skupin, ki je pustila neizbrisen pečat na glasbeni sceni bivše Jugoslavije in je še danes najljubša zasedba mnogih privržencev rocka! Če se lahko kdo pohvali z zares dobrimi teksti, je to vsekakor EKV in brezčasna kvaliteta njihovih pesmi je enostavno neverjetna. Skupina EKV se je zaradi tragičnega prezgodnjega slovesa frontmana Milana Mladenovića sicer razšla v letu 1994, a spomin nanje in na njihove pesmi ostaja še kako živ! Za to gre zaslugo pripisati tudi odlični tribute skupini KRUG (EKV), ki nam bo v Cvetličarni po dolgih letih končno spet v živo odigrala brezčasne EKV mojstrovine, kot so Aut, Radostan dan, Nisam mislio na to, Modro i zeleno, Oči boje meda, Ljubav, Par godina za nas, Budi sam, Mi menjamo, Novac, Stvaran svet, Sarajevo, Ti si sav moj bol in še mnoge druge.

Skupina KRUG je nastala poleti leta 2006. Ustanovljena je bila kot fuzija glasbenikov, nekajletnih članov originalne postave Ekatarina Velika s skupino ljudi, ki so že več kot dve desetletji del beograjske glasbene scene. Združila jih je ljubezen do glasbe in umetnosti ter spoštovanje do nekoč največje r'n'r skupine iz nekdanje Jugoslavije, ki jih je navdihovala v raznih obdobjih njihovih življenj. Njihov motiv pa je ta, da dajo svoj prispevek k ohranjanju spomina na Milana Mladenovića, Bojana Pečarja in Margito Stefanović. Čeprav se dobro zavedajo, da so našteti člani EKV preprosto nezamenljivi, želijo ponuditi možnost tudi mlajšim generacijam, ki EKV niso mogli slišati v živo, da del tega duha začutijo na koncertu.

Pevka Tanja Jovićević, vodja kultne beograjske zasedbe Oktobar 1864, je pela na večini albumih EKV in sodelovala s skoraj vsemi vplivnimi jazz glasbeniki območja bivše Jugoslavije. Bobnar Marko Milivojević je član originalne postave skupine EKV in je znan kot njihov bobnar z najdaljšim stažem. Pridružil se jim je leta 1991 in igral vse do razpada skupine, med drugim pa tudi na albumih Dum Dum in Neko nas posmatra. Pred tem je igral s Partibrejkersi, kasneje pa v Električnem orgazmu, U škripcu … Tudi basist Dragiša Uskoković - Ćima je član originalne postave EKV, pridružil pa se jim je dve leti za Markom in igral na albumu Neko nas posmatra ter na številnih živih nastopih v tem obdobju. Basist in pevec Sarajlić Aleksandar je sicer absolvent fizike, v prostem času pa glasbenik - bivši pevec in basist znanih beograjskih zasedb Filigrani in Psyho Candy. Klaviature pa so zaupali Tomović Dejanu, ki je sodeloval z mnogimi zasedbami, kot so Vampiri, Karizma, Filigrani ... Ob njih bo tudi nastopil Nemanja Dašić (vokal in kitara). S Krugom bo nastopil tudi kitarist Teodor Jani – Grk, ki je zaslužen za novi zvok EKV na albumu Ljubav. Poleg tega albuma je produciral tudi albuma Samo par godina za nas in Dum Dum in bil gostujoči kitarist tako na albumih EKV, kot tudi na njihovih koncertih. Njegova najbolj izpostavljena vloga kitarista je v pesmi 7 dana, kjer je na koncu pesmi odigral izjemen solo.

URBAN & 4

Damir Urban je eden najbolj prepričljivih avtorjev in pevcev s hrvaške glasbene rock scene in bo tudi tokrat pripravil eksplozivno koncertno retrospektivo pesmi z vseh samostojnih albumov kot tudi najboljših skladb iz časov, ko je še bil v skupini Laufer. Ravno koncerti, ki so prežeti s posebno energijo in improvizacijo, ga ločujejo od večine hrvaških glasbenikov.

Damir Urban je v svojo glasbo vtkal prvine rocka, trip hopa in modernejših ritmov, skupaj z mogočnim vokalom. S svojimi energičnimi nastopi si je karizmatični reški pevec pridobil oboževalce ne le na Hrvaškem, ampak tudi v Sloveniji že v času, ko je bil član zasedbe Laufer, tako z njimi kot na samostojni poti pa požel številne glasbene nagrade.

Ko so leta 1996 Laufer prenehali z delovanjem, je Damir Urban okoli sebe zbral skupino prijateljev, poimenujejo se URBAN & 4, s katerimi se je lotil solo albuma Otrovna kiša.

Leta 1998 je Urban&4 izdal album Žena-dijete, s katerim je spet osvojil Porina za najboljši rock album in najboljši album alternativne glasbe. Album je osvojil tudi kar nekaj hrvaških rockovskih nagrad Crni mačak.

Oktobra in novembra 2004 je Urban na Reki posnel in izdal svoj tretji album, ki nosi naslov Retro. Tematski, izjemno osebni album z vrnitvijo k tršim rokovskim ritmom je razveselil vse ljubitelje dobre glasbe.

V času od plošče Retro je Urban s skupino 4 ogromno koncertiral in pripravljal ploščo z naslovom Hello!, ki jo je produciral Chris Athens (Coldplay, Erykah Badu, Beastie Boys, Johnny Cash). Plošča je prejela odlične ocene tako poslušalcev kot kritikov, ki jo uvrščajo med vrhunce Urbanove lirike, ki je od nekdaj slovela na njegovi intimni izpovedi in umetniški refleksiji vsakdana. Najbolj znani skladbi, za kateri je bil posnet tudi videospot sta Magnet in Hiroshima. Leta 2010 je izdal še album No mix, No sex! …

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roterdam
15. 01. 2018 19.55
Slišal sem za njih, kot otrok in srednješolec. Danes to poslušam in iščem skladbe, to je noro, to je to. Poslušajte ta BAS in klaviaturski fundament.